کد خبر: ۴۵۳۸۷۷
تعداد نظرات: ۲۹ نظر
تاریخ انتشار: ۲۸ خرداد ۱۳۹۶ - ۱۵:۴۲
ناگفته‌هایی از خرید و فروش جیرجیرک در برخی شهرهای کشور
حشراتی عجیب و نادر با عمر کم و به گفته مردم بومی فواید بسیار که در بیابان های اطراف کرمان از جمله شهربابک، زیدآباد و سیرجان دیده می شوند توجه بسیاری را به خود جلب کرده اند.
آفتاب‌‌نیوز :
این حشرات که گونه ای خاص از جیرجیرک هستند هرساله فقط در فصل بهار با شروع ماه خرداد تولید مثل می کنند و در پایان این ماه عمرشان به پایان می رسد. 

به گزارش آفتاب‌نیوز؛ جیرجیرک ها، با تاریک شدن هوا، بر روی بوته‌های (قیچ) که در بیابان‌های این مناطق فراوان هستند می‌چسبند و روی برگ‌های بوته تخم ریزی می‌کنند؛ بارش باران موجب ریختن این تخم ها به زمین و فرورفتن آنها در خاک می شود و پس از آن دوباره از دل خاک رشد می کنند و به بوته ها می‌چسبند و هرسال که بارندگی بیشتر باشد تعداد جیرجیرک‌ها نیز افزایش می‌یابد.

به نوشته خبرگزاری میزان، از آنجایی که این حشرات فقط در قسمت های خاصی از بیابان وجود دارند پیدا کردن آنها بسیار دشوار است اما به گفته بومیان به دلیل فواید دارویی بسیاری که دارند، مردم محلی و عشایری که به بیابان‌ها مسلط هستند در خرداد ماه به کسب و کار شکار و فروش جیرجیرک مشغول می‌شوند؛ به گفته مردم این حشرات گرانبها با طبیعت گرمی که دارند درمان بسیاری از دردها از جمله نفخ و گرفتگی و درد دست و پا و کمر هستند.

ناگفته‌هایی از خرید و فروش جیرجیرک در سیرجان!

همچنین هفته‌نامه پاسارگاد نوشته است: چندی پیش آنجلینا جولی بازیگر و کارگردان مشهور هالیوود در سفرش به کامبوج برای ترویج فرهنگ و نشان دادن اهمیت خوردن حشرات اقدام به خوردن حشراتی همچون عنکبوت و سوسک و...کرد. این حرکت او با واکنش‌های زیادی همراه شد. او علت کارش را روند افزایشی جمعیت زمین و نیاز مبرم به مواد غذایی و اینکه چاره‌ای جز روی آوردن به تعذیه از حشرات در آینده نیست، عنوان کرد.

خوردن حشرات توسط انسان‌ها سابقه طولانی دارد. در همین شهر خودمان افراد زیادی همه ساله با شروع فصل بهار اقدام به گرفتن جیرجیرک می‌کنند. قصه خوردن جیرجیرک در سیرجان به خیلی سال‌های پیش برمی‌گردد که داستان آن را بارها از زبان مسن‌تر شنیده‌ایم؛ «یک زمانی سیرجان قحطی شد و مردم مجبور به خوردن ملخ و جیرجیرک شدند.»

ساعت ۱۰ صبح در پیاده‌روی کنار  بازار مرد جوانی در حال فروش جیرجیرک است. جلویش نایلون‌های کوچکی پر از جیرجیرک وجود دارد. با اینکه در نایلون‌ها بسته است اما صدای جیرجیر‌کردن جیرجیرک‌ها شنیده می‌شود. زن میانسالی کنارش می‌ایستد و می‌گوید، چند؛ «۵ هزار تومان» یک نایلون می‌خرد. زن میگوید: «جیرجیرک خیلی گرمه برای درد دست و پا خیلی خوبه» چه طوری آن‌ها را می‌خورید؛ «اول می‌ریزیم تو آب گرم، خوب که مردند، دست و پاهای‌شان را می‌کنیم و بعد در ماهی‌تابه برشته می‌کنیم و می‌خوریم مثل آجیل، تازه از آجیل هم خوشمزه‌تر است» مرد فروشنده با فریادهایش سعی دارد مشتری جذب کند؛ «جیرجیرکه... جیرجیرک» همین فریادها سبب می‌شود هرکسی که رد می‌شود نگاهی کند، برخی با درهم کشیدن چهره‌های‌شان می‌فهمانند که خوردن جیرجیرک را دوست ندارند؛«وای چندش‌آوره، چه طوری جیرجیرک می‌خورند» برخی هم می‌ایستند و می‌خرند.

مرد فروشنده می‌گوید: «از صبحی ۱۰ تا نایلون فروختم.» سود خوبی هم دارد؟ «بد نیست. از دو هفته پیش تا الان چندتا گونی فروختم» از کجا جیرجیرک‌ها را می‌گیرید؟ «اطراف زیدآباد»

یکی از افرادی‌که در کار گرفتن جیرجیرک است گفت: «ما سال‌هاست کارمان همین است. می‌رویم تو بیابان و جیرجیرک می‌گیریم» دقیقا کجا می‌روید؛«تو جاده شهربابک، تل ساربونی، گمبیل، از کوه رد می‌کنیم بعد جیرجیرک‌ها را می‌بینیم.» فصل‌شان از کی شروع می‌شود؟ «از اول خرداد فصل‌شان شروع می‌شود تا پایان خرداد. از زمین می‌جوشند و بالا می آیند. ما دیگر جاهای‌شان بلندیم. چون ما عشایر هستیم. ۱۵۰۰ گوسفند داریم همیشه تو بیابون هستیم، می‌فهمیم جیرجیرک‌ها کجا هستند.»

یعنی چی که از زمین می‌جوشند؟ «جیرجیرک‌ها به قیچ‌ها می‌چسبند، این‌ها زمانی جفت‌گیری می‌کنند تخم‌های‌شان می‌ریزد روی قیچ‌ها و بعد بارون می‌آید تخم‌ها به زمین می‌روند و دوباره رشد می‌کنند. هر سالی که بارون خوب بیاید زیاد می‌شوند.» او با بیان اینکه جیرجیرک‌ها روزها می‌پرند، شب‌ها می‌روند تو بوته‌های قیچ،گفت: «بعضی‌ها برای گرفتن جیرجیرک با درخت‌چین شاخه‌های قیچ را می‌چینند اما شکاربانی گیر می‌دهد، برای همین پرده می‌اندازیم زیر قیچ‌ها و می‌تکانیم، جیرجیرک‌ها یخ‌زده هستند و دیگر نمی‌توانند بپرند و می‌افتند روی پرده و دیگر تکان نمی‌خورند. و فقط جیرجیر صدا می‌کنند. خوب که جیرجیرک‌ها از قیچ‌ها جدا شدند آن‌ها را داخل گونی‌های ۴۰ کیلویی می‌ریزیم البته در حد ۱۶-۱۷ کیلو جیرجیرک داخل گونی‌ها ریخته می‌شود» او با بیان اینکه تا امروز ۱۵-۱۶ گونی جیرجیرک گرفتیم، گفت: هر گونی حدود ۱۶ کیلو جیرجیرک دارد.

این در حالی‌ است که همه مراجع تقلید معتقدند خوردن حشرات حرام است. فتوای آیت‌الله خامنه‌ای در جواب پرسشی مبنی بر اینکه گفته می‌شود در مواردی خوردن حشرات برای درمان بیماری‌ها مفید است (مثل ساس و جیرجیرک) آیا این کار از لحاظ شرعی جایز است؟ این است: «به طور کلی خوردن حشرات حرام است ولی معالجه با چيزهاى حرام در صورتى كه يقين داشته باشد بيمارى قابل علاج بوده و علاج هم منحصر در استعمال آن است، به مقدار رفع ضرورت جايز است».

از طرفی به گفته‌ رییس محیط‌زیست سیرجان تا به حال حشرات شمارش نشدند و  چون مثل چهارپایان خطر انقراض تهدیدشان نمی‌کند هیچ حساسیتی بر روی آنها وجود ندارد.

بازدید از صفحه اول ارسال به دوستان نسخه چاپی
عضویت در خبرنامه
انتشار یافته: ۲۹
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۵:۵۹ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۸
4
28
بگین قحطی شده دیگه
پاسخ ها
ناشناس
| United States |
۱۷:۳۹ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۸
خخخخخخخخخخخ دمت گرم
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۷:۵۳ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۸
1
31
اه اه.حالمون بهم خورد
پسر جیرفتی
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۸:۰۷ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۸
24
7
این جیرجیرک نیست
محلی بهش چنز (chanz) می گن
نوعی زنجره است
حلال است
کل استان کرمان به صورت سنتی داخل روغن سرخ می کنند و میل می کنند
خیلی هم خوشمزس
کریسپی
ترد
یام یام یام
وطن
|
United States
|
۱۸:۵۴ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۸
12
6
عههههه اینا خوردنی هستند سمت ما زیاده بگیرم بخورم لاقل مجبور نیستم هر روز نگران گرانی باشم
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۹:۰۶ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۸
11
4
چیه مگه ، پروتئین خالصه
رضا
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۹:۰۸ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۸
9
10
واای خدااا اینا دیگه کین...آخرزمان داره میشه
بهروز
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۹:۱۵ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۸
2
14
پدر بزرگه منم تعریف میکرد تو نواحی جنوب خراسان هم مثل اینکه میخوردن ..
البته به نام (چز) و فکر کنم اونا سفید و شفاف بودن مثل شیشه!
میگفت بعد از سرخ کردن مثل پفک میشه وطعم خوبی داره
اما واقعا قیافش اشتهای ادمو کور میکنه
به حق چیزای ندیده
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۲:۰۷ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۸
0
9
وای خدااا حرفی ندارم چون دارم بالا میارم
احمدی نزاد
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۲:۳۵ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۸
0
3
من میخواهم مجوز پرورش جیر جیرک بگیرم باید کجا برم ؟
برای روماتیئدو آرتریت / آرتروز بسیار عالی ست همین طور برای خواب رفتن مچ دست
و آنهایی که کولیت روده دارند
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۳:۲۹ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۸
0
2
در چین می خورند
مجتبي
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۸:۱۶ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۹
4
8
من بچه سيرجانم . 40 سال سن دارم . چيزي كه من از اين گزارش احساس ميكنم چيزي جز بد نام كردن فرهنگ غني مردم اين شهر نيست . سيرجان شهري است كه به سرعت در حال پيشرفت و ترقي است . اقتصاد اين شهر يكي از بزرگترين اقتصادهاي كشوره . آمار بي كاري در اين شهر در پائين ترين سطح ممكنه . سطح درآمدي مردم بسيار مطلوبه و هر ساله چندين رتبه برتر كنكور از اين شهر داريم . تعداد بسياري شركت صنعتي و توليدي در اين شهر فعاليت مي كنند و همه اينها باعث جذب تعداد بسيار زيادي مهاجر از شهرها و روستاهاي اطراف و حتي استان هاي ديگه شده . من بعد از چهل سال زندگي در اين شهر قضيه خوردن جيرجيرك رو فقط شنيده بودم . اونم مربوط به زمانهاي خيلي دور و اولين بار است كه اين تصاوير را ميبينم و واقعا تعجب ميكنم كه هدف از اين گزارش چي ميتونه باشه؟
مجتبي
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۸:۲۵ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۹
1
5
خواهش ميكنم اين گزارش رو برداريد.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۰۹:۳۷ - ۱۳۹۶/۰۳/۳۰
چرا؟؟؟حقیقت تلخه؟!؟!؟!؟
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۹:۱۰ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۹
3
17
تمدن 2500 ساله من چی شد؟؟! چقدر ما ایرانی ها عرب ها را بخاطر خوردن ملخ و سوسمار مسخره کردیم اخرسر خودمون داریم سوسک می خوریم!!!!
حمید
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۸:۳۸ - ۱۳۹۶/۰۳/۳۰
0
4
سلام
این گزارش حقیقت دارد و من هم بارها دیده و شنیده ام از بچه های سیرجان و کرمان و شهر بابک و فروش این نوع جیرجیرک الان در بازار سنتی و باستانی کرمان انجام میشود تصاویر هم گویاست و می توانید هم اکنون بروید و با چشم خود خرید و فروش جیرجیرک را ملاحضه فرمائید این چیزی نیست که بشود کتمان کنیم و انکار کنیم حالا خوب و بدش دیگر به نظر شخصی هر کسی برمی گردد . موفق باشید.
ناشناس
|
-
|
۰۹:۰۴ - ۱۳۹۶/۰۳/۳۰
2
3
لطفا ، نخوردین اظهار فضل نفرمائید . یکبار بخورید ببینید چیه !
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۹:۲۵ - ۱۳۹۶/۰۳/۳۰
0
4
در بعضی مناطق حاشیه لبنان فلافل با مغز ملخ و جیر جیرک برای مشتریان پولدار سرو می شود از وبلاگ خاطرات یک توریست نقل است
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۹:۳۴ - ۱۳۹۶/۰۳/۳۰
0
6
اونوقت اعراب رو متهم به ملخ خواری و سوسمار خواری میکنیم!!!
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۹:۳۸ - ۱۳۹۶/۰۳/۳۰
2
13
" زمانی که عرب ملخ می خورد ..... کورش به هرکس به اندازه خانواده اش گندم می داد .....  یعنی عدالت

زمانی که عرب در بیابان بز می چراند......کورش نیمی از دنیا را گرفت........ یعنی حکومت

زمانی که عرب دختر را ننگ می دانست ...... کورش به بانوی ایرانى احترام می گذاشت ..... یعنی مردم پرستی

زمانی که عرب را "ام جهل" می خواندند .... شاه کشور من اولین منشور حقوق بشر را نوشت!!!!! یعنی هنر 

زمانی که عرب چوب می پرستید ..... کورش نیمی از دنیا را یکتاپرست کرد ...... یعنی وحدت

زمانی که عرب دخترش را زنده در گور میکرد ..... کورش کبیر برای دختران پارس دانشگاه ساخت !!!!!! یعنی عشق 

زمانی که عرب در چادر بود ..... کشور من تخت جمشید و پاسارگاد داشت! یعنی عظمت

پس...بی غیرتی است که این پست در تمام دنیا پخش نشود... "
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۹:۴۴ - ۱۳۹۶/۰۳/۳۰
1
4
قابل توجه مادران حامله
در زمان باداری خوردن جیرجیرک موجب فرزندانی می شود که پر حرف کم مطالعه بی عمل ناقص العقل می شوند
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۱:۴۶ - ۱۳۹۶/۰۳/۳۰
0
4
در موقع حاملگی مادران عزیز جیرجیرک نخورید مخلص کلام اینکه کودکانتان افراطی میشوند :)
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۲:۰۴ - ۱۳۹۶/۰۳/۳۰
1
3
سعی کنیم به فرهنگ و آداب و رسوم تمام ملت ها احترام بگذاریم
چه آنهایی که ملخ و سوسک یا سوسمار و یا جیرجیرک و ........میخورند
اکثر ما ایرانی ها غذای کله و پاچه خیلی دوست داریم در صورتی که جزء غذای چندش آور دنیا محسوب میشه
کیوان
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۶:۰۱ - ۱۳۹۶/۰۳/۳۰
1
1
اینها جیرجیرک نیست در پارسی کهن با نام «چزد» از آن یاد شده است و امروزه به آن سیرسیرک می گویند.
آرش
|
United States
|
۲۰:۰۸ - ۱۳۹۶/۰۳/۳۰
0
6
مارو باش عربارو مسخره میکنیم
مینا
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۲:۵۸ - ۱۳۹۶/۰۴/۰۱
0
2
من خودم چند بار خوردم واقعا خوشمزه البته جیر جیرک کمر درد بودم خیلی بهتر شدن
مسلمان
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۰:۵۹ - ۱۳۹۶/۰۴/۰۳
0
3
باشد که دیگر اعراب رابخاطرملخ خوردن مسخره نکنیم
حمید
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۷:۴۸ - ۱۳۹۶/۰۴/۰۳
0
1
تبریک میگم به هموطنان غیور سیرجانی نوش جاااااااااااااااااااااااااااان
علی
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۱:۲۵ - ۱۳۹۶/۰۴/۰۴
0
0
خوردن موجوداتی که حرام اعلام نشدن به نظر نمی اید مشکلی پیش بیاره. نسل بشر یواش یواش باید به خوردن غذاهای جدید رو کنه با این روند خشکسالی و تغییر اب و هوا در اینده نه چندان دور باید یاد گرفت از غذاهای دیگه هم استفاده کرده. چینی ها و دیگران از خیلی قبل شروع کردند. این چنز یا همون سیرسیرک هم که یک محصول بومی است حسابش رو هم که پس داده دیگران خوردند چیزیشون هم نشده تازه تعریف هم می کنند. حداقل به یک بار خوردن می ارزه باید غذاهای جدید رو کشف کرد عرب و عجم هم نداره.
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر:
پربحث ترین عناوین
لینک های مفید
x