کد خبر: ۵۱۰۵۴۰
تاریخ انتشار : ۰۶ اسفند ۱۳۹۶ - ۲۱:۰۹
شاید تعیین تکلیف غوطه و ادلب بتواند نقطه پایانی بر جنگ داخلی سوریه باشد

نبرد غوطه و منطقه جهنمی؛ چرا هیچیک از طرفین این دوزخ از مواضع خود کوتاه نمی‌آیند؟

برخلاف دیگر مناطق، دولت سوریه تاکنون نتوانسته است شورشیان مستقر در غوطه را به تسلیم وا دارد. آنطور که دولت سوریه و چین و روسیه ادعا می‌کنند، مخالفان مسلح هم حاضر به توقف خمپاره‌‌باران شرق دمشق نیستند. اما چرا هیچیک از طرفین این دوزخ از مواضع خود کوتاه نمی‌آیند؟
آفتاب‌‌نیوز :
دور آخر بمباران‌های هوایی در غوطه از شامگاه یکشنبه ۱۷ فوریه آغاز شد. تاکنون دست‌کم ۵۰۰ نفر جان خود را در جریان این حملات در این منطقه کوچک در حومه دمشق، پایتخت سوریه از دست داده‌اند. حداقل ۱۰۸ تن از قربانیان این حملات کودک بوده‌اند.

به گزارش آفتاب‌نیوز؛ به نقل از یورونیوز، دولت سوریه از سال ۲۰۱۳ به بعد، یعنی زمانی که توانست پیشروی‌های مخالفان را در بسیاری از مناطق متوقف کند، غوطه را محاصره کرده است. در ۳ سال گذشته، ارتش عربی و متحدان آن توانستند با تحت فشار گذاشتن مخالفان در بسیاری از مناطق این کشور آن‌ها را یا شکست داده و یا وادار به تسلیم و انتقال به ادلب کنند. غوطه در این میان یک استثنا است: نه مخالفان تسلیم می‌شوند و نه حملات ارتش علیه آنان متوقف می‌شود. 

نبرد غوطه و منطقه جهنمی؛ چرا هیچیک از طرفین این دوزخ از مواضع خود کنار نمی‌آیند؟

برخلاف دیگر مناطق، دولت سوریه تاکنون نتوانسته است شورشیان مستقر در غوطه را به تسلیم وا دارد. آنطور که دولت سوریه و چین و روسیه ادعا می‌کنند، مخالفان مسلح هم حاضر به توقف خمپاره‌‌باران شرق دمشق نیستند. اما چرا هیچیک از طرفین این دوزخ از مواضع خود کوتاه نمی‌آیند؟

عملیات آتشفشان دمشق: غوطه محاصره می‌شود

غوطه از تابستان سال ۲۰۱۳ در محاصره ارتش سوریه و متحدانش قرار دارد. یک سال پس از مجموعه عملیات موسوم به «آتشفشان دمشق» و انفجار ساختمان امنیت ملی سوریه که در آن شماری از عالی‌رتبه‌ترین نیروهای نظامی-امنیتی سوریه از جمله عماد داود راجحه، وزیر دفاع و آصف شوکت، شوهر خواهر بشار اسد و هشام اختیار، رئیس دفتر امنیت ملی این کشور کشته شدند، نیروهای ارتش توانستند مخالفان را از پایتخت خارج کرده و به غوطه در ریف (حومه) دمشق برانند. محاصره این باریکه هم از همان زمان آغاز شد. شورشیان مسلح در آن زمان، به‌ویژه از سوی خبرگزاری‌های بین‌المللی به‌عنوان «ارتش آزاد سوریه» شناخته می‌شدند.

نبرد غوطه و منطقه جهنمی؛ چرا هیچیک از طرفین این دوزخ از مواضع خود کنار نمی‌آیند؟

شورشیان مستقر در غوطه چه کسانی هستند؟

جیش‌الاسلام: یکی از سازمان‌یافته‌ترین، مجهزترین و قوی‌ترین گروه‌های شبه نظامی سوریه در ۷ سال جنگ داخلی این کشور و قدرتمندترین بازیگر غوطه است. نه این گروه دریافت کمک از عربستان سعودی را انکار و نه ریاض حمایت از این شورشیان را تکذیب می‌کند. زهران علوش، بنیانگذار این سازمان نظامی-سیاسی وهابی/سلفی در دسامبر ۲۰۱۵ و در پی بمباران ارتش سوریه در حومه دمشق جان باخت. محمد علوش برادر وی، هم‌اکنون ریاست غیررسمی جیش الاسلام را برعهده دارد. وی نماینده شورشیان سوریه در مذاکرات آستانه هم هست. زهران و محمد علوش، هر دو از فارغ ‌التحصیلان علوم دینی مدارس سعودی هستند. گفته می‌شود این گروه بیش از ده هزار جنگجوی مجرب در اختیار دارد.

فلیق الرحمن: این گروه در سال ۲۰۱۳ تشکیل شد. شمار نیروهای آن حدود ۹ هزار نفر تخمین زده می‌شوند. درباره روابط خارجی این گروه اطلاعات چندانی در دست نیست. با این حال در ژوئیه سال ۲۰۱۷ و زمانی که جیش‌الاسلام با روسیه برای تشکیل یک منطقه «کاهش تنش» در غوطه به توافق رسید، فلیق‌الرحمن اعلام کرد از وجود چنین توافق بی‌اطلاع است.

هیات تحریر الشام: این جبهه عمدتا از نیروهای جبهه النصره سابق (شاخه القاعده در سوریه) تشکیل شده است. اگرچه شمار نیروهای این ائتلاف در حومه دمشق به اندازه ادلب زیاد نیست (حدود ۵۰۰ نفر) اما توانایی‌های رزمی آن‌ها و به‌ویژه امکان حفر تونل‌های زیرزمینی، جنگجویان هیات تحریر را به یکی از بازیگران عمده نبرد غوطه بدل کرده است.

احرار‌الشام: این سازمان به‌ویژه در شهرستان حرستا در غرب غوطه فعال است. دولت سوریه ادعا می‌کند که منشا بسیار از حملات خمپاره‌ای به دمشق، محلات تحت کنترل این گروه است.

آیا داستان حلب در غوطه تکرار می‌شود؟

حلب، بزرگترین شهر سوریه در دسامبر ۲۰۱۶ و پس از ۴ سال جنگ و خونریزی بطور کامل به دست نیروهای ارتش سوریه افتاد. قسمت شرقی این شهر عملا در تصرف شورشیان بود. در سال‌های پیش بسیاری از ناظران تحولات سوریه می‌گفتند تعیین تکلیف حلب، وضعیت جنگ سوریه را یکسره خواهد کرد. امروز و یک سال پس از تصرف حلب، به نظر می‌رسد تعیین تکلیف غوطه و پس از آن ادلب بتواند نقطه پایانی بر جنگ داخلی سوریه باشد. جنگی که بیش از ۳۶۰ هزار کشته و میلیون‌ها آواره برجای گذاشته است.

سردار باقری: به قطعنامه پایبندیم اما حومه دمشق شامل آتش‌بس نیست

سرلشکر محمد باقری، رئیس ستاد کل نیروهای مسلح کشورمان نیز صبح روز یک شنبه به قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل متحد برای آتش بس ۳۰ روزه در سوریه واکنش نشان داد و گفت ما و سوریه به قطعنامه آتش‌بس پایبند خواهیم بود اما حومه دمشق که در اختیار تروریست‌هاست مورد آتش‌بس نیست و پاکسازی در آنها ادامه خواهد داشت.

به گزارش خبرگزاری تسنیم، رئیس ستادکل نیروهای مسلح در حاشیه همایش علوم و معارف دفاع مقدس در جمع خبرنگاران گفت: «این بار هم مانند دفعات گذشته کسانی که خواهان امنیت و آرامش سوریه نیستند وقتی دیدند ارتش و حکومت سوریه می‌خواهد حومه دمشق را پاکسازی کند علم آتش بس برداشتند تا بتوانند از تروریست‌ها حمایت کنند.»

سرلشکر باقری همچنین افزود: «اصراری که جبهه غربی و‌ حامیان تروریست‌ها داشتند این بود که این آتش‌بس صورت بگیرد. با کار مشترکی که از سوی‌ سوریه و دوستان کشور سوریه و‌ مخالفان و معارضان تروریست‌ها انجام دادند، این قطعنامه کمی تعدیل شد و مبارزه با تروریست‌های نامداری مانند جبهه النصره ادامه دارد. لکن حیطه‌هایی برای امنیت و آرامش و آتش‌بس مشخص شد تا مردم این مناطق بتوانند به زندگی‌شان ادامه دهند اما اینطور نخواهد بود که این جبهه تروریستی باقی بماند و طی چند ماه آینده کل‌ سرزمین سوریه پاکسازی خواهد شد.»
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
خبرهای مرتبط
نظر شما
پربحث ترین عناوین
پرطرفدار ترین عناوین