کد خبر: ۵۸۴۷۳۷
تعداد نظرات: ۱ نظر
تاریخ انتشار : ۲۶ فروردين ۱۳۹۸ - ۰۹:۱۷

بازی نرخ سود با معیشت مردم

بازی با نرخ سود بانکی همچنان ادامه دارد، سیاستی که هر تصمیم‌گیری درباره آن، حاشیه‌های بسیاری را در بخش‌های مختلف اقتصادی کشور ایجاد کرد. روز گذشته رئیس کل بانک مرکزی اعلام کرد در سال 98 سود نرخ بانکی هیچ‌گونه افزایشی نخواهد داشت.
آفتاب‌‌نیوز :
در حالی نرخ سود بانکی قرار است در محدوده 10 تا 15 درصد باقی بماند که نرخ تورم رسمی در ایران به 30 نزدیک شده است. پیش از این بسیاری از کارشناسان اقتصادی با استناد به نرخ تورم تک رقمی و نرخ سود بانکی دو رقمی خواستار آن بودند که نرخ سود بانکی مناسب با تورم کاهش یابد اما در شرایط کنونی به رغم عقب‌ماندگی شدید نرخ سود بانکی از تورم، قرار نیست سود بانکی افزایشی را تجربه کند. 

**بازده بازارها بیش از 10 برابر سود بانکی

سود بانکی در حالی بین 10 تا 15 درصد است که بررسی‌ها نشان می دهد بازار ارز در سال گذشته یعنی در فاصله بین فروردین تا پایان اسفند بازدهی در حدود 180 درصد داشته بالاست.

متوسط قیمت ارز در فروردین ماه بر اساس آمارهای ارائه شده از سوی بانک مرکزی در حدود 5 هزار تومان بود، این در حالی است که در فروردین ماه سال جاری دلار در محدوده 13 هزار و 800 تا 14 هزار و 200 تومان نوسان می‌کند. به این ترتیب بازده بازار ارز در حدود 180 درصد تلقی می‌شود. در عین حال بازار سکه نیز سودی در این ابعاد را برای حاضران در بازار داشت. بازده سرمایه در بازار سکه هم در حدود 174 درصد است چرا که نرخ سکه تمام بهار از محدوده یک میلیون و 700 هزار تومان به محدوده 4 میلیون و 700 هزار تومان پا گذاشته است. 

بر اساس آمارهای ارائه شده از سوی وزارت راه و شهرسازی بازده در بازار مسکن در حدود 128 درصد اعلام شده است. این بازدهی در فاصله ماه‌های اسفند 96 تا اسفند 97 به دست آمده است به این ترتیب روشن می شود نرخ سود بانکی به هیچ روی توانایی رقابت با سایر بازارها را دارا نیست. 

**جمع‌آوری نقدینگی؛ شاید وقتی دیگر

این چنین است که به نظر می‌رسد سپرده گذاری در بانک ها به عنوان ابزاری برای جمع آوری نقدینگی امکان پذیر نیست چرا که نرخ سود سپرده‌های بانکی به هیچ روی تناسبی با دیگر بازارها ندارد.

در عین حال برخی صاحب نظران اقتصادی نیز با استناد به زیان دهی بانک‌ها معتقد هستند افزایش نرخ سود بانکی منجر به رشد نقدینگی و فشار تورمی در آینده می‌شود و مضرات این وضعیت بیش از جمع آوری نقدینگی در شرایط کنونی است.

به اعتقاد آگاهان اقتصادی، تصمیم بانک مرکزی برای ثابت ماندن نرخ سود سپرده‌های بانکی حالا نشان می‌دهد تغییری در وضعیت بازارهای موازی ایجاد نخواهد کرد و سرمایه‌هایی که قصد تبدیل شدن دارند بازاری جز بانک‌ها را انتخاب خواهند کرد.

نرخ سود سپرده‌های بانکی در شهریورماه سال 1396، با دستور بانک مرکزی مبنی بر الزام به اجرای مصوبه شورای پول و اعتبار عقبگرد کرد و به 15 درصد برای سپرده های بلند مدت و 10 درصد برای سپرده های کوتاه مدت رسید.

بانک مرکزی پیش از این نیز نسبت به حذف سود روزشمار با هدف کاهش بار مالی بانک ها اقدام کرده است و حالا سود بانکی تنها به مانده سپرده ها در حساب های بانکی تعلق می گیرد. به این ترتیب بانک ها در سال 1398 در معادلات سوددهی بازارهای جایگاه خود را از دست خواهند داد تا زمانی دیگر مهار نرخ تورم، سپرده گذاری در بانک ها را سودآور کند. 

منبع: روزنامه همدلی
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
انتشار یافته: ۱
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۳۰ - ۱۳۹۸/۰۱/۲۶
1
4
مگر کسی با بی ارزش شدن پول آن را در بانک نگه میداره ؟
نظر شما
پربحث ترین عناوین
پرطرفدار ترین عناوین