آفتابنیوز : غلامرضا انصاری در گفتگو با خبرگزاری ریانووستی، درباره ارزیابی خود از روابط کنونی روسیه و ایران گفت : روابط ایران و روسیه در طول 26 سال گذشته رضایت بخش و همواره رو به رشد بوده است و تفاهمات و همکاری های دو کشور سال به سال تداوم و توسعه می یابند.
وی به سفر مقامات عالی رتبه ایران به روسیه اشاره کرد که به گفته وی با سفر محمد خاتمی رئیس جمهوری سابق در اسفندماه 1379 به مسکو، چشم اندازهای جدیدی برای توسعه و تعمیق مناسبات فیمابین در همه عرصه ها به وجود آمد، به طوری که در چند سال گذشته، حجم مبادلات تجاری مستقیم بین دو کشور چند برابر افزایش پیدا کرده و در سال 2004 حجم مبادلات تجاری به بیش از 2 میلیارد دلار رسید.
سفیر ایران در مسکو افزود: در حوزه روابط دوجانبه نیز دو کشور گام های موفقی در راستای گسترش همکاری های اقتصادی و تجاری برداشته اند و در بعد سیاسی هم رایزنی های منظمی بین دو کشور در سطوح دوجانبه، منطقه ای و نیز بین المللی در جریان بوده است. از مهمترین این رایزنی ها می توان به رایزنی های دو کشور در خصوص مسائل امنیتی قفقاز، مسائل مربوط به دریای خزر، تهدیدات ناشی از افزایش کشت مواد مخدر اشاره کرد.
انصاری گفت : گفتگوهای دو کشور بر درک متقابلی از نیازها و اولویت های دو کشور استوار بوده است . مواضع دو کشور درباره تحولات و مسائل اساسی منطقه ای و بین المللی تقریبا یکسان است . مقامات عالی دو کشور اراده قوی و جدی برای گسترش و تعمیق مناسبات دارند و چشم انداز روابط بسیار امیدوار کننده است.
سفیر ایران در ادامه در رابطه با همکاری های منطقه ای افزود: خوشبختانه با حمایت روسیه و دیگر کشورهای عضو سازمان همکاری های شانگهای، عضویت ایران به عنوان ناظر در این سازمان پذیرفته شد. همین طور ایران علاقه مند است که نقش فعالی در تشکیلات چهار کشور دریای خزر داشته باشد. به طور کلی ایران و روسیه دیدگاه مشترکی در زمینه های سیاسی، اقتصادی و فرهنگی بومی داشته و مخالف دخالت کشورهای دیگر در امور منطقه ای هستند.
وی با اشاره به اینکه دو کشور در گذشته همکاران خوبی در زمینه های اقتصادی بوده اند و می توان این همکاری را در راستای منافع دو کشور خیلی بیشتر از آنچه هست، توسعه داد، گفت :
بحث انرژی نیز از جمله همکاری های دو کشور است. در زمینه برق همکاری دو کشور رضایت بخش است . همانطور که اطلاع دارید بزودی شبکه برق ایران، روسیه و ارمنستان به یکدیگر متصل می شود.
همکاری در بخش صنعت و فن آوری و تبادل دانش و اطلاعات فنی دارای اهمیت زیادی است. روسیه در بخش های مهمی همچون صنایع هوا- فضا به پیشرفت های خوبی دست یافته و تبادل کارشناسان دو کشور در این زمینه وجود دارد. توافق دو کشور در ساخت ماهواره زهره یکی از موارد همکاری است. سال گذشته قرارداد ساخت زهره در تهران امضاء شد، با توجه به شرایط جدیدی که در روسیه بوجود آمده امیدواریم در آینده نزدیک این قرارداد به مرحله عمل در آید.
این دیپلمات ایرانی در پاسخ به سؤال دیگری که آیا روسیه را به عنوان همکار مطمئن در بخش انرژی اتمی محسوب می کنید، گفت : دو کشور همسایه در طول تاریخ همکاری های خوبی داشته اند. اکنون هم معتقدیم زمینه های همکاری بسیار گسترده و متنوع است. یکی از این زمینه ها انرژی می باشد. ایران می خواهد به لحاظ اکولوژی و محدودیت منابع، حوزه کاری خود را در انرژی متنوع کند.
وی افزود : تجربه همکاری ایران و روسیه در زمینه انرژی اتمی کوتاه بوده اما به طور نسبی رضایت بخش است. طبیعی است که باید همکاری توسعه یابد. پس از اتمام نیروگاه بوشهر، احداث نیروگاه های دیگری را با روسیه شروع خواهیم کرد. به مسکو اطمینان می دهیم فعالیت های ما در زمینه انرژی هسته ای صلح آمیز است. انتظار داریم روسیه هم این سیاست را به کشورهای دیگر منتقل نماید.
ساخت نیروگاه بوشهر، مهمترین شاخص همکاری های اقتصادی دو کشور طی سال های گذشته بوده که امیدواریم با ارسال به موقع سوخت و تکمیل ساخت، نیروگاه به مرحله راه اندازی و بهره برداری برسد.