کد خبر: ۵۰۵۹۰۱
تعداد نظرات: ۲ نظر
تاریخ انتشار : ۱۱ بهمن ۱۳۹۶ - ۱۷:۳۴
نمایندگان مجلس بالاخره به زندان اوین رفتند

در بازدید نمایندگان از زندان اوین چه گذشت؟/١١ نماینده، ٦ بازداشتی را دیدند

هدف اصلي از بازديد روز گذشته، ملاقات و صحبت با زندانيان اعتراض‌هاي دي‌ماه و پيگيري علت و نحوه مرگ سينا قنبري در زندان عنوان شده بود. از سخنان جسته‌و‌گريخته نمايندگاني که غروب سه‌شنبه از اوين بازديد کردند مي‌شد اين‌طور استنباط کرد که بازديد از بند نسوان اتفاق نيفتاده، چراکه زني از بازداشتي‌هاي اخير در اوين باقي نمانده بود.
آفتاب‌‌نیوز :
 نمايندگان از اوين بازديد کردند اما قطره‌چکاني خبر دادند. همه‌ آنها عهد کرده بودند که نکاتي را بنويسند و امروز علي‌الطلوع در جلسه‌اي در بازدید نمایندگان از زندان اوین چه گذشت؟/١١ نماینده، ٦ بازداشتی را دیدنددرباره جزئيات آن ديدار بگويند. برخي‌شان هم در کانال تلگرامي‌شان به بازديد از اوين، کوتاه اشاره کردند؛ نمونه‌اش عليرضا رحيمي است که در کانالش نوشت: «برنامه بازديد نمايندگان مردم از زندان اوين در فضايي حفاظت‌شده و محدود انجام شد». 

به گزارش آفتاب‌‌نیوز، هدف اصلي از بازديد روز گذشته، ملاقات و صحبت با زندانيان اعتراض‌هاي دي‌ماه و پيگيري علت و نحوه مرگ سينا قنبري در زندان عنوان شده بود. از سخنان جسته‌و‌گريخته نمايندگاني که غروب سه‌شنبه از اوين بازديد کردند مي‌شد اين‌طور استنباط کرد که بازديد از بند نسوان اتفاق نيفتاده، چراکه زني از بازداشتي‌هاي اخير در اوين باقي نمانده بود. با اين حال، فاطمه سعيدي، تنها زن حاضر در هيئت بازديد از اوين، به «شرق» خبر داده که کماکان يک زن در بازداشت به سر مي‌برد و هنوز نتوانسته توديع وثيقه کند. برخي نماينده‌ها هم حرف‌هايشان با هم در تناقض بود. يکي به حضور شش زنداني بازداشت‌هاي اخير و ديگري به حضور چهار نفرشان در اوين اشاره داشت. آن هم در شرايطي که عبدالرضا رحماني‌فضلي، وزير کشور، به «ايسنا» خبر داده: «٣٠٠ نفر که در حوادث اخير مرتکب جرم شده‌‌اند، در بازداشت به سر مي‌برند که ٩ نفرشان در تهران بازداشت‌اند و هيچ‌کدام دانشجو نيستند». رحيمي، از جمله نمايندگاني که ديروز از اوين بازديد کرده نيز به «شرق» مي‌گويد: «با توجه به اينکه بسياري از بازداشتي‌هاي ديگر در شهرها و استان‌هاي ديگر هستند، اميدواريم زمينه بازديد مشابه از ساير زندان‌ها براي نمايندگان منطقه فراهم آيد».  او همچنين از آمار مغشوش ملاقات با بازداشتي‌ها گره‌گشايي مي‌کند؛ «چهار نفر بازداشتي ناجا بودند و دو نفر هم بازداشتي امنيتي در بند وزارت اطلاعات. با هر شش نفر ملاقات کرديم». به هر شکل، ديدار موعود ميسر شد و گزارش آن هم تا به اينجا شبه‌محرمانه باقي بود. اصلاح‌طلبان و اصولگراياني که از اوين بازديد کردند صبح امروز درباره نحوه ارائه گزارش نهايي به افکار عمومي تصميم خواهند گرفت و شنيده‌هاي «شرق» نشان از آن دارد که چه بسا در صورت عدم توافق بر سر محورهاي گزارش، فراکسيون اميدي‌ها بيانيه مستقلي ارائه کنند.

رؤيت فيلم خودکشي سينا قنبري

 الهيار ملکشاهي، رئيس کميسيون حقوقي و قضائي مجلس، به «ايسنا» خبر داده که فيلم خودکشي سينا قنبري در اين بازديد براي نمايندگان به نمايش درآمده است اما هيچ‌کس توضيح بيشتري نمي‌دهد. ديگر نمايندگان در پاسخ «شرق» درباره بيان جزئيات بيشتري از مشاهده فيلم خودکشي سينا قنبري به گزارش جمع‌بندي امروز صبح‌شان اشاره کردند و اينکه جزئيات تکميلي را بعدتر ارائه خواهند کرد. محمدکاظمي، نماينده اصلاح‌طلب ملاير، پيش‌تر به «شرق» خبر داده بود که خانواده سينا قنبري از مجلس خواسته‌‌اند پيگير پرونده فوت فرزندشان در زندان اوين باشد. فرداي بازداشت‌هاي گروهي از ميدان انقلاب تهران و انتقال بازداشتي‌ها به اوين خبر آمد که جواني ٢٢ساله خودکشي کرده است. اطلاعات چنداني از نحوه و دلايل خودکشي سينا قنبري به دست نيامد و تا به اينجاي کار بازديد نمايندگان گرهي از معماي مرگ او نگشوده است. هم‌اكنون تنها چهار نفر از بازداشت‌شدگان اعتراض‌هاي اخير در اوين همچنان زنداني هستند كه در جريان اين بازديد با هر چهار نفر ديدار و با آنها گفت‌وگو كرديم. 

يک زن کماکان در بازداشت است

بازديد از بند نسوان محقق نشد و برخي نمايندگان تأکيد داشتند که ديگر زني در جريان ناآرامي‌هاي اخير در اوين به سر نمي‌برد اما فاطمه سعيدي، تنها زن حاضر در هيئت بازديد از اوين، به «شرق» مي‌گويد: «البته يك خانم هنوز در بازداشت است. با ايشان نيز صحبت كرديم و اميدواريم زودتر آزاد شوند. براي آنها نيز قرار تأمين به جز بازداشت صادر شده اما به دليل مشكلات مالي هنوز نتوانسته‌‌اند توديع كنند». ١١ نفر از نمايندگان مجلس روز گذشته دو ساعتي از زندان اوين بازديد کردند. اين بازديد از بند نگهداري متهمان و بند ٢٠٩ انجام شد. ملکشاهي و سعيدي، از جمله نمايندگان حاضر در هيئت بازديد از اوين، خبر دادند: «از وضعيت چهار نفر از افراد باقي‌مانده که در ناآرامي‌هاي اخير دستگير شده بودند، ديدار داشته و همکاران با آنها صحبت کردند». ملکشاهي گفته: «درخصوص آن فردي که در اغتشاشات دستگير شده بود و صحبت آن بود که خودکشي کرده، هم فيلم مربوط به آن ديده شد و هم از محلي که جسد او  پيدا شده و احيانا در آن جا خودکشي کرده بازديد شد». به گفته او، در اين ديدار همچنين جلسه‌اي با رئيس کل سازمان زندان‌ها و مديرکل و مسئولان زندان اوين داشته‌‌اند و مسئولان هم به سؤالات نمايندگان پاسخ داده‌اند.

با هر ٦ بازداشتي ملاقات کرديم

کليد‌واژه مشترک همه نمايندگان براي هرگونه توضيح بيشتر اين است: «جمع‌بندي کلي بازديد از اوين را امروز ارائه خواهيم داد». فاطمه سعيدي هم در‌اين‌باره به «شرق» گفته است: «باتوجه به آنكه به‌گفته مسئولان زندان اوين، هيچ زني در ميان بازداشت‌شدگان فعلي وجود ندارد، از بند نسوان بازديد نكرديم. البته يك خانم هم هنوز در بازداشت است كه با ايشان نيز صحبت كرديم. اميدواريم زودتر آزاد شوند. براي آنها نيز قرار تأمين به جز بازداشت صادر شده است، اما به دليل مشكلات مالي هنوز نتوانسته‌‌اند توديع كنند». عليرضا رحيمي اما جزئيات را بيشتر و قابل‌فهم‌تر توضيح مي‌دهد و درباره ابهام در ملاقات با زندانيان و تعداد آنها به «شرق» مي‌گويد: «مجموع بازداشتي‌هاي ناآرامي‌هاي اخير شش نفر بودند. چهار نفر بازداشتي ناجا و دو نفر هم بازداشتي امنيتي در بند وزارت اطلاعات. با هر شش نفر ملاقات کرديم. همگي در انتظار تعيين تکليف قضائي بودند».

درخواست فراکسيون زنان براي بازديد از بند نسوان

سعيدي نيز در ادامه به درخواست فراکسيون زنان مجلس دهم براي بازديد از بند نسوان اشاره می‌کند و به «شرق» مي‌گويد: «درخواستم از رئيس سازمان زندان‌ها اين بود كه حتما نسبت به انجام همكاري‌هاي لازم براي بازديد فراكسيون زنان مجلس از زندان‌هاي زنان اقدام كنند». بااين‌حال نماينده اصلاح‌طلب تهران از همكاري مسئولان زندان براي حضور او به‌عنوان يك نماينده زن در بازديد از اوين خرسند است و از مقام‌هاي مسئول تقدير و تشكر می‌کند. سعيدي همچنين به «شرق» مي‌گويد: «امكان بازديد از بند نسوان به وجود نيامد. من تأكيد داشتم از وضعيت برخي زنان زنداني اطلاع پيدا كرده و با آنها ديدار كنم، اما گزارش كاملي از وضعيت آنها دريافت كردم. همچنين شرايط به‌گونه‌اي پيش رفت كه اميدواري من براي بازديد از بند زنان هم افزايش يافت. ممكن است با مساعدت قوه قضائيه به‌زودي بتوانيم اين بازديد را هم داشته باشيم.  همكاري بسيار خوبي از سوي مسئولان زندان براي حضور بنده به‌عنوان يك نماينده زن انجام شد كه جاي تقدير و تشكر دارد». ناآرامي‌هاي اخير ايران سه‌هزارو ٥٠٠ بازداشتي به‌همراه داشت. بازديد ١١ نماينده از شش بازداشتي زندان اوين، يک ماه رايزني و لابي در پي داشت، بااين‌حال نمايندگان اميدوارند بازديد از زندان ديگر شهرها با سرعت و سهولت بيشتري انجام شود.

توضیحات رئیس سازمان زندان‌ها از روند نگهداری بازداشت‌شدگان ناآرامی‌های اخیر

همچنین اصغر جهانگیر در ابتدای این بازدید و طی نشستی با ارائه گزارشی در خصوص بازداشت‌شدگان اغتشاشات در تهران گفت: سازمان زندان‌ها به عنوان مجموعه نگهداری متهمان و محکومان به حبس با حکم مراجع قضایی است که در جریان اغتشاشات اخیر نیز تعدادی از بازداشت‌‌شدگان تحویل تعدادی از زندان‌‌ها شدند.

رئیس سازمان زندان‌ها ادامه داد: تمامی بازداشت‌‌شدگان به محض ورود طبق رویه جاری در زندان‌‌ها، پس از انجام مراحل پذیرش که شامل تشکیل پرونده شخصیت و ویزیت پزشکی نیز است در سالن قرنطینه اسکان موقت داده شدند.

این مقام ارشد قضایی افزود: بلافاصله پس از ورود غربالگری‌های لازم در خصوص افراد بازداشت شده اجرا شد که تعدادی از آنان در بدو ورود و به دلایل مختلف طبق هماهنگی با مراجع قضایی آزاد شدند.

جهانگیر ادامه داد: در مورد بقیه بازداشت‌‌شدگان نیز پیگیری‌‌های لازم به سرعت انجام شد که در حال حاضر در این بازداشتگاه فقط چهار نفر از بازداشت‌‌شدگان حضور دارند و بقیه آزاد شدند.

وی با بیان آماری از وضعیت تحصیلی، اقتصادی و اجتماعی بازداشت‌شدگان اظهار داشت: با ورود این افراد ما پیگیری‌های لازم را در خصوص وضعیت قضایی آنان انجام دادیم و وضعیت قضایی تعداد اندک باقیمانده نیز در حال پیگیری است. 

رئیس سازمان زندان‌‌ها با اشاره به اقدام به خودکشی یکی از بازداشت‌شدگان نیز توضیحاتی را درخصوص وضعیت شخصیتی و جسمی وی و نحوه اقدام به خودکشی به نمایندگان مجلس ارائه داد.

در ادامه این نشست، الهیارملکشاهی رییس کمسیون حقوقی و قضایی مجلس و رییس هیات، ضمن قدرددانی از مجموعه سازمان زندان‌‌‌ها به دلیل فراهم کردن شرایط لازم برای این بازدید گفت: کار زندانبانی کاری سخت و طاقت‌فرساست و قطعاً هم سازمان زندان‌ها و هم مجموعه قضایی بیشتر از سایرین نگران سلامتی زندانیان و مراقبت از آنان هستند.

وی با اشاره به وضعیت بودجه سازمان زندان‌ها تصریح کرد: سازمان زندان‌‌ها علیرغم کمبود بودجه اقدامات زیادی درخصوص فعالیت‌های اصلاحی و تربیتی انجام می‌دهد که امیدواریم این بازدیدها در کمک به سازمان زندان‌‌ها نیز مفید باشد.

رییس کمسیون حقوقی و قضایی مجلس افزود:جهت پیشبرد اهداف سازمان زندان‌های کشور باید همتی همگانی از سوی نهادهای دولتی و غیردولتی ذیربط و تعاملات فزاینده‌ای بین نمایندگان مجلس با دعوت و حضور آنان در زندان‌های سطح کشور صورت پذیرد.

در ادامه نمایندگان مجلس با حضور در بخش‌‌های مختلف بازداشتگاه اوین از نزدیک با نحوه خدمات‌‌رسانی و نگهداری مددجویان از جمله قرنطینه، آشپزخانه، اتاق‌های محل اسکان و.. بازدید کرده و با تعدادی از زندانیان به گفت‌وگو درخصوص کمبودها و نحوه برخورد متولیان بازداشتگاه پرداختند.

شایان ذکر است در این بازدید الهیار ملکشاهی رئیس کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس، محمدعلی وکیلی عضو هیات رئیسه، محمد کاظمی عضو کمیسیون قضایی و حقوقی، محمدجواد فتحی عضو کمسیون قضایی و حقوقی، عبدالکریم حسین‌زاده عضو کمیسیون عمران، محمد مهدی برومندی عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی، ولی‌‌الله نانواکناری عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی، عزت‌الله یوسفیان ملا عضو کمیسیون برنامه و بودجه، حجت‌الاسلام حسن نوروزی سخنگوی کمیسون قضایی و حقوقی، هاشم آهنگری دبیر کمیسیون قضایی و حقوقی و فاطمه سعیدی عضو کمیسیون آموزش تحقیقات و فناوری به نمایندگی از زنان مجلس، به اتفاق جهانگیر رئیس سازمان زندان‌ها، محبی مدیرکل زندان‌های استان تهران و جمعی از مدیران سازمان زندان‌ها حضور داشتند.

روایت فتحی از بازدید نمایندگان از اوین

محمد جواد فتحی، عضو کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس نیز در گفت‌وگو با ایسنا در توضیح بازدید روز گذشته هیاتی از نمایندگان از زندان اوین، گفت: هدف از این بازدید تنها موضوع شکایات اخیر نبود. ما از ۲۰ روز پیش تقاضای بازدید از زندان اوین را داشتیم که متاسفانه به تاخیر افتاد تا اینکه دیروز توانستیم از دو بند زندان اوین بازدید کنیم.

وی تاکید کرد: قطعا این بازدید تنها مربوط به رسیدگی به وضعیت بازداشتی‌های حوادث اخیر نبوده بلکه می‌خواستیم درباره زندان اوین تحقیق و بازرسی کنیم بر همین اساس قرار شد که کمیسیون حقوقی هماهنگی‌های لازم را با قوه قضاییه انجام دهد تا بتواند از سایر زندان‌های کشور نیز بازدید نماید.

نماینده تهران در ادامه با تاکید بر این‌که نمایندگان باید بتوانند از بندهای مختلف زندان بازدید کنند، گفت: توقع ما این بود که بتوانیم با همه زندانیان ملاقات داشته و از همه بندهای مختلف زندان بازدید کنیم تا امورات اداری و مختلف زندان را مورد بررسی قرار دهیم اما متاسفانه بر اساس وقتی که تنظیم شده بود احساس کردیم که حضور بیشترمان در زندان قاعده‌ای ندارد.

وی با بیان اینکه این بازدید حدود دو ساعت به طول انجامید، گفت: نمایندگان با توجه به شان نظارتی‌شان مبنی بر اینکه هر زمانی که بخواهند می‌توانند از مراجع و دستگاه‌های مختلفی که از بودجه عمومی برخوردارند بازدید داشته باشند، خواستار حضور در زندان اوین شدند که این درخواست به درازا کشید که طولانی شدن موافقت با این درخواست نیز قابل انتقاد است.

فتحی در عین حال گفت: جمع‌بندی بنده از این بازدید و اینکه بتوانم چیزی را نفیا یا اثباتا قضاوت کنم این است که نمی‌توانم نه نفیا یا اثباتا چیزی را تایید یا رد نمایم.

وی توضیح داد: ما از بندهای ۴ و ۲۰۹ زندان اوین بازدید کرده که با چهار نفر از بازداشتی‌های اخیر صحبت کردیم. دلیل اینکه این افراد که اکنون در زندان مانده‌اند این نیست که آنها خطرناک‌تر از بقیه بوده و یا اقدام خاصی را انجام دادند بلکه این افراد توانایی تامین وثیقه و معرفی وکیل نداشتند و اتهام‌شان سنگین‌تر از مابقی نبود.

وی در مورد فوت سینا قنبری در زندان نیز گفت: در مورد علت فوت این متهم نمی‌توان با دیدن یک فیلم یا صحنه محل حادثه قضاوت کرد. آن‌چه در فیلم نشان داده شد خودکشی بوده و نظریه پزشکی قانونی نیز آن را تایید می‌کند البته که اکنون پرونده در دادسرای امور جنایی تهران مفتوح است. باید منتظر اظهارنظر نهایی بازپرس باشیم.

به گفته فتحی، بازپرس از همه ابزارها برای کشف حقیقت استفاده می‌کند اعم از تحقیقات از هم‌بندی‌ها، معاینه محل وقوع این اتفاق و نظریه پزشکی قانونی یا حتی در صورت لزوم از نظریه پلیس علمی نیز استفاده می‌شود تا بتوانند به قرائن و شواهد متقنی رسیده که فوت سینا قنبری ناشی از قتل و یا خودکشی بوده است.

وی درباره توضیحات ارائه شده در خصوص نحوه خودکشی این فرد، بیان کرد: ظاهرا این فرد با استفاده از نایلون‌های سطل زباله و گره زدن آن در یکی از سرویس‌های بهداشتی مربوط به بند ۴ به گفته پزشکی قانونی، خودکشی کرده است که ما فیلم خودکشی را هم دیدیم. ظواهر نشان می‌دهد که فرد خودکشی کرده اما باید روند قضایی طی شود تا بتوان علت قتل را مشخص کرد.

فتحی درباره وجود ترامادول در معده این فرد، گفت: طبیعتا بازپرس پرونده در این باره باید تحقیق کند.

وی در جمع‌بندی گفت که بر اساس گزارش ارائه شده، کلا ۵۵ نفر از زندانیان اعتراضات اخیر در بازداشت هستند که از این تعداد دو نفر خانم هستند که یکی از آنها در تهران است.

فتحی در پایان اظهار کرد: خانم سعیدی که همراه با ما در بازدید از زندان اوین بود در بند ۲۰۹ با یک خانم که در اعتراضات اخیر بازداشت شده، گفت‌وگو کرد. بند ۲۰۹ مربوط به زندانیان امنیتی است که معمولا سوابق امنیتی و وابستگی به گروه‌های ضد انقلاب دارند.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
خبرهای مرتبط
انتشار یافته: ۲
ازرپاد
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۰۷ - ۱۳۹۶/۱۱/۱۱
1
6
... ما طبق معمول باور نمیکنیم.
مهدي
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۴۰ - ۱۳۹۶/۱۱/۱۴
0
1
من نميدانم باكسي كه امنيت مملكت را به خطر بياندازد بايد چطوري برخورد كرد؟كشورتركيه با انهمه ادعاي اروپايي بودن مگر با دستگيرشدگانش چطوري برخورد كرده است ؟چرا الكي ميخواهيم اداي حقوق بشري دربياوريم ؟.....
نظر شما
پربحث ترین عناوین
پرطرفدار ترین عناوین