کد خبر: ۵۷۸۰۹۳
تاریخ انتشار : ۱۲ اسفند ۱۳۹۷ - ۰۹:۱۲
افزایش معاملات و کاهش شیب رشد قیمت ها؛

خطر رکود تورمی از بیخ گوش مسکن گذشت| رتبه اول منطقه 9 در گرانی مسکن

آمارهای بانک مرکزی نشان می دهد با افزایش 39 درصدی معاملات در بازار مسکن در کنار معکوس شدن شیب رشد قیمت ها در این بازار، احتمال رکود تورمی در بازار مسکن رنگ باخته است.
آفتاب‌‌نیوز :
بازار مسکن در سال جاری با کمی تاخیر در مقایسه با بازارهای مالی مانند ارز و سکه ساز افزایش قیمت ها را کوک کرد تا از گردونه گرانی ها باز نماند. مهمترین دلیلی که مسکن دیرتر از سایر بازارها وارد کورس گرانی ها شد این است که از قابلیت نقدشوندگی پایین تری برخوردار بوده و بوروکراسی خرید و فروش نیز در آن پیچیده تر است.

با این حال با محدودیت هایی که بر سر راه خرید سکه و دلار در بازار اعمال شد، نقدینگی های سرگردان از ترس کاهش ارزش، به سمت بازار مسکن آمدند و جهش قیمت ها در این میدان نیز آغاز شد. 

با این حال، روند کاهش قیمت ها در بازارهای دیگر باعث نشد تا قیمت ها در مسکن نیز عقب نشینی کند و شتاب افزایش قیمت ها حتی در ماه هایی از سال بیشتر نیز شد تا آنجا که رشد قیمت در آذرماه در مقایسه با آذر سال 96، بیش از 90 درصد بود. 

همزمان با آن، تعداد معاملات نیز در این بازار با کاهش همراه شد که باعث شد تا بعضی از کارشناسان نسبت به وقوع رکود تورمی در بازار مسکن در سال 98 هشدار دهند.

**شیب رشد قیمت مسکن معکوس شد

شیب رشد قیمت مسکن اما از آذر ماه سال جاری معکوس و کاهشی شد تا آنجا که رشد قیمتی در بهمن ماه به 85.1 درصد در مقایسه با ماه مشابه سال قبل رسیده که حکایت از کاهشی پنج درصدی دارد؛ این امر در کنار افزایش 39 درصدی معاملات مسکن در شهر تهران در مقایسه با دی ماه، می تواند نوید بخش آن باشد که سایه رکود تورمی از سر بازار مسکن گذشته است. 

در مجموع در ماه بهمن 9 هزار و 300 معامله خرید و فروش مسکن در شهر تهران به ثبت رسیده که اگرچه در مقایسه با بهمن سال گذشته 49.2 درصد کاهش داشته اما بیشتر از ماه قبل خود بوده است. در این شرایط قیمت مسکن با شتاب کمتری گران شده و متوسط قیمت خرید و فروش در شهر تهران به مرز 10 میلیون تومان در هر متر مربع رسیده است که در مقایسه با بهمن 96، رشدی 85.1 درصدی را داشته که از این میزان تنها 1.7 درصد رشد مربوط به ماه آخر یعنی فاصله بین دی تا بهمن بوده است. 

با این حال رشد معاملات و یا قیمت در تمام مناطق یکسان نیست. منطقه 5 با سهمی 13.9 درصدی شاگرد اول معاملات مسکن در بهمن ماه بوده و بعد از آن مناطق 4 و 2 به ترتیب با 9.1 و 8.2 درصد در رتبه های بعدی قرار دارند. در کل 71.7 درصد از معاملات مسکن در 10 منطقه شهری تهران صورت گرفته و 12 منطقه باقیمانده تنها سهمی 28.3 درصدی داشته اند.

**شاگرد اولی منطقه 9 در گرانی مسکن

با این حال رشد قیمت بیشتر در مناطقی اتفاق افتاده که معاملات کمتری را شاهد بودند. منطقه 9 شهری که در رتبه 14 معاملات قرار داشت در خصوص رشد قیمت ها بالاترین رتبه را بدست آورده و 109.2 درصد در مقایسه با بهمن سال گذشته گران شده است. کمترین رشد قیمت نیز با 61.2 درصد مربوط به منطقه 12 است. 

در این شرایط، همچنان منطقه یک گران ترین معاملات را با میانگین قیمت 21 میلیون و 800 هزار تومان به خودش اختصاص داده و منطقه 18 نیز مانند ماه های گذشته با قیمت4 میلیون و 500 هزار تومن ارزان ترین خرید و فروش مسکن را به ثبت رسانده است. 

در مجموع مناطق 1، 3 و 2 به ترتیب بیشترین قیمت ها و مناطق 18، 20 و 16 کمترین قیمت ها را به نام خود ثبت کرده اند. 

اگرچه گران شدن مسکن باعث شده تا خریداران بیشتری از این بازار خارج شوند و تعداد معاملات در 11 ماهه امسال در مقایسه با مدت مشابه سال قبل 23.5 درصد کاهش پیدا کند اما همچنان خریداران باقیمنده به خرید خانه های متراژ پایین تمایل دارند تا آنجا که بیش از 30 درصد معاملات صورت گرفته در بهمن مربوط به خانه هایی با متراژ 50 تا 70 متر بوده است و بعد از آن خانه های 70 تا 80 متر و خانه های 40 تا 50 متر قرار گرفته اند.

آمارهای بانک مرکزی نشان می دهد 57.3 درصد از معاملات در بهمن ماه سال جاری مربوط به واحدهایی با متراژ کمتر از 80 متر بوده است. 

خریداران همچنین بیشتر به سمت آپارتمان هایی با قیمت متوسط 5 تا 6 میلیون تومان رفته اند و در مجموع 58.9 درصد از معاملات با قیمتی کمتر از میانگین قیمت 9 میلیون و 980 هزار تومان صورت گرفته است و 47.7 درصد از معاملات ارزشی کمتر از 600 میلیون تومان داشته اند. 

**اجاره مسکن همچنان گران می شود

در بازار اجاره اما همچنان شیب رشد قیمت ها مثبت است و اجاره مسکن در شهر تهران در بهمن ماه 20.4 درصد رشد را نشان می دهد. این در حالی است که رشد اجاره بها برای کل مناطق شهری کشور رقمی در حدود 17.5 درصد است.

نکته مهم آن است که تا مهرماه سال گذشته، اجاره بهای مسکن رشد بیشتری نسبت به قیمت مسکن داشت اما از آن زمان و با آغاز نوسانات اقتصادی در دی ماه 96، قیمت مسکن با شتاب بیشتری نسبت به اجاره بها بالا رفت. 

پیش از این نماینده رئیس اتاق اصناف ایران در کمیسیون تخصصی مشاوران املاک کشور نیز با اشاره به افزایش جهشی قیمت مسکن در سال 97، پیش بینی کرده که افزایش قیمت مسکن در سال 98 کمتر از نرخ تورم خواهد بود.

منبع: خبرگزاری ایرنا


بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین