کد خبر: ۷۸۶۸۰۴
تعداد نظرات: ۱ نظر
تاریخ انتشار : ۱۸ مرداد ۱۴۰۱ - ۱۷:۴۹
ماهواره "خیام" از ایستگاه فضایی بایکونور قزاقستان به مدار ۵۰۰ کیلومتری پرتاب شد

حاشیه‌های پرتاپ ماهواره "خیام" با سایوز روسی

ماهواره ایرانی "خیام" روز ۹ اوت (سه شنبه) از ایستگاه فضایی بایکونور قزاقستان به مدار ۵۰۰ کیلومتری پرتاب شد. ماهواره "خیام" بر روی ماهواره‌بر "سایوز" نصب شده است.
حاشیه‌های پرتاپ ماهواره
آفتاب‌‌نیوز :

ماهواره "خیام"، جدیدترین دستاورد فضایی ایران است که از سوی محققان سازمان فضایی ایران به منظور تامین داده‌های ماهواره‌ای و توسعه کاربرد‌های صنعت فضایی در حوزه‌هایی، چون کشاورزی و محیط زیست و مرزبانی ساخته شده است.

به گزارش آفتاب‌نیوز؛ روزنامه واشنگتن پست نوشته است که طبق توافق چهار سال پیش بین تهران و مسکو، روسیه قبول کرد که ماهواره «کاناپوس وی» (Kanopus-V) ساخت این کشور مجهز به دوربین با کیفیت بالا را به ایران بدهد.

این ماهواره از نوع سنجشی و دارای دقت بالای تصویربرداری است و با تصاویر با وضوح یک متر است. همچنین این ماهواره قابلیت تصویربرداری از سطح زمین در طیف‌های مختلف تصویری را دارد.

کنایه سنگین آذری جهرمی به ادعای احیای پروژه ماهواره خیام در دولت سیزدهم

وزیر سابق ارتباطات به ادعای احیای پروژه ماهواره خیام در دولت سیزدهم واکنش داد و در کانال تلگرامی خود نوشت: روزی انوری از بازار بلخ می‏‌گذشت، هنگامه‌ای دید، پیش رفت و سری در میان کرد، مردی دید که قصاید انوری به نام خود می‌خواند و مردم او را تحسین می‌کردند. انوری پیش رفت و گفت: ای مرد این اشعار کیست که می‌خوانی؟ گفت: اشعار انوری. انوری گفت: انوری را می‌‏شناسی؟ گفت: انوری منم. انوری بخندید و گفت: «شعر دزد» دیده بودم اما «شاعر دزد» ندیده بودم. حالا حکایت دوستان ایرناست. ضمن تشکر از همه دست‌اندرکاران پروژه خیام در دولتهای ۱۱ و ۱۲ و ۱۳، این دستاورد ملی را به همه تبریک عرض می‌کنم.

ماهواره خیام، تحت حاکمیت و بهره‌برداری اسلامی ایران قرار دارد، از ایستگاه‌های زمینی در خاک جمهوری اسلامی ایران هدایت و کنترل خواهد شد و اطلاعات و تصاویر ارسالی آن نیز در همین ایستگاه‌ها دریافت خواهد شد.

گفتنی است به دلیل وزن بالای این ماهواره ایرانی، پرتاب آن به آژانس فضایی روسیه واگذار شده است تا بوسیله ماهواره‌بر سایوز به فضا پرتاب و در مدار قرار گیرد.

پرتابگر «سایوز» در میان پرتابگر‌های کشور‌های مختلف دنیا از بیشترین درصد قابلیت اطمینان برخوردار است و تاکنون بیشترین تعداد ماموریت موفق فضایی در دنیا توسط این پرتابگر صورت گرفته است.

برخی از مقامات غربی ادعا می‌کنند مسکو از آن برای اهداف خود در جنگ اوکراین استفاده کند. تهران این ادعا را رد می‌کند.

طبق تصاویری که آژانس فضایی روسیه (روسکوسموس) به‌صورت زنده پخش کرد، ماهواره سنجش از راه دور خیام در ساعت پنج و ۵۲ دقیقه صبح به وقت گرینویچ با موشک سایوز از پایگاه بایکانور قزاقستان به فضا پرتاب شد و سپس در مدار قرار گرفت.

سازمان فضایی ایران می‌گوید که «ارتقا بهره‌وری در حوزه کشاورزی، پایش دقیق منابع آبی کشور، مدیریت مخاطرات طبیعی، پایش تغییرات کاربری، ساخت و سازهای غیر مجاز و مقابله با جنگل خواری، پایش مخاطرات زیست محیطی، پایش معادن و اکتشافات معدنی، پایش مرزهای کشور و … از جمله کاربردهای داده‌های دریافت شده از ماهواره خیام خواهد بود.»

به نوشته یورونیوز؛ آمریکا، برنامه فضایی ایران را بیشتر در راستای اهداف نظامی توصیف می‌کند اما تهران معتقد است که فعالیت‌های هوا- فضای کشور صلح آمیز و مطابق با قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل متحد است.

روزنامه واشنگتن پست روز پنجشنبه گذشته به نقل از مقام‌های آگاه غربی گزارش داده بود که روسیه قصد دارد از این ماهواره برای چند ماه یا بیشتر به منظور پشتیبانی از تهاجم نظامی خود به اوکراین استفاده کند و سپس کنترل آن را در اختیار ایرانی‌ها قرار دهد.

سازمان فضایی ایران روز یکشنبه با رد ادعای روزنامه آمریکایی تاکید کرد که تمامی فرامین مربوط به کنترل و بهره‌برداری از این ماهواره از روز اول و بلافاصله پس از پرتاب توسط کارشناسان ایرانی مستقر در پایگاه‌های فضایی واقع در خاک کشور انجام و صادر خواهد شد. این نهاد تاکید کرد که هیچ کشور ثالثی نمی‌تواند به داده‌های ارسال شده ماهواره با «الگوریتم رمزگذاری» شده دسترسی پیدا کند.

طبق گزارش ایسنا، ماهواره خیام با وزن ۶۰۰ کیلوگرم امروز با ماهواره‌بر «سایوز» به مدار ۵۰۰ کیلومتری زمین پرتاب شد و قرار است به مدت پنج سال از داده‌ها و تصاویر ارسالی آن استفاده شود.

ایران می‌گوید به‌خاطر وزن بیش از نیم تنی ماهواره خیام و نیز درصد بسیار بالای موفقیت پرتابگر سایوز، پرتاب این ماهواره به روسیه واگذار شد.

روسیه در اکتبر ۲۰۰۵ نخستین ماهواره ایرانی با نام سینا-یک را از پایگاه فضایی پلستسک در شمال غربی روسیه پرتاب کرده بود.

خیام سه‌ هفته پس از سفر ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهوری روسیه به ایران پرتاب شد.

عیسی زارع‌پور، وزیر ارتباطات ایران روز گذشته گفته بود که پرتاب ماهواره خیام، آغاز یک همکاری راهبردی بین ایران و روسیه در حوزه فضایی است.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
خبرهای مرتبط
انتشار یافته: ۱
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۲۶ - ۱۴۰۱/۰۵/۱۹
0
2
چقدر دروغ گفتن راحت شده است
نظر شما
پربحث ترین عناوین
پرطرفدار ترین عناوین