به گزارش خبرگزاری بلومبرگ معاملهای میان ترکیه، امارات متحده عربی و روسیه به وقوع پیوسته که اعترافی به مشروعیت بشار اسد،رئیس جمهور سوریه تلقی میشود و اعتبار دوباره بخشیدن به او یکی از بندهای این توافق است.
به گزارش دیپلماسی ایرانی به نقل از القدس العربی، دو دولت ترکیه و امارات متحده عربی پس از آغاز موج «بهار عربی» موضعگیریهای متضادی داشتند که نزدیک بود به کشمکشی موجودیتی تبدیل شود. اختلافات آنها به گستره وسیعی میرسید که امتداد آن از خود ترکیه آغاز میشد و به سوریه، مصر، لیبی، تونس، قطر و ایران میرسید.
مسئله سوریه در تمام جزئیات اختلافات گسترده سیاسی – نظامی میان سه طرف ترکیه، امارات و روسیه حضور داشت. در حالی که ترکیه از ابتدا حامی مخالفان حکومت سوریه و طرف اصلی تلاش برای براندازی حکومت اسد بود، امارات توازنی میان حمایت از برخی طرفهای مخالف حکومت سوریه و حمایت مالی از خود حکومت و استقبال از شخصیتهای برجسته طرفدار نظام برقرار کرده بود. روسیه نیز طرفی بود که از طریق مداخله نظامی و مستقیم امکان بقای حکومت سوریه را افزایش داد.
به این ترتیب مقامات حکومت در آنکار به سمت عادی سازی مستقیم با حکومت سوریه حرکت میکنند و دیدار روسای جمهور دو کشور اوج آن خواهد بود و احتمالا این دیدار در مسکو صورت خواهد گرفت. به نظر میرسد دو عامل اصلی در ورای این موضع وجود دارد.
نخست پاسخ دادن به مخالفت واشنگتن با اقدام نظامی ترکیه برای کنار زدن حزب کارگر کردستان از مرزهای ترکیه -سوریه و دوم مذاکره با نظام برای بازگردادن پناهندگان که این مورد خود پاسخی به مخالفان ترکیه است.
پیش بینی میشود آنکارا نیز به اصلاح « توافق آدانا» با حکومت سوریه دست یابد که به این کشور اجازه فعالیت نظامی تا عمق 35 کیلومتری را میدهد درصورتی که امنیت ملیاش با خطر مواجه شود.
در هر صورت، این لحظه نشاندهنده تغییری مهم در روند تضاد و اختلافات منطقهای و بینالمللی است و پیشبینی واکنشهای احتمالی ایالات متحده آمریکا، ایران و اسرائیل در واکنش به این دیدار هیجانانگیز خواهد بود.