کد خبر: ۴۸۵۹۹
تاریخ: ۲۰ تير ۱۳۸۵ - ۲۰:۴۳
خبرگزاری رویترز در گزارشی در این رابطه به بررسی 8 مورد از دستور کار این گروه 8 پرداخته است که در پی می آید:
ایران بسته مشوق های پیشنهادی غرب به ایران که برای خروج از بن بست هسته ای این کشور ارائه شده است از موضوعات داغ این اجلاس خواهد بود.
کشورهای اصلی طرف مذاکره با ایران شامل آمریکا، روسیه، انگلیس، فرانسه و آلمان از اعضای گروه 8 هستند و چین نیز به عنوان ناظر در این اجلاس شرکت می کند.
وزرای امورخارجه گروه 8 از ایران خواسته اند که هر چه زودتر پاسخی روشن و قطعی به پیشنهادهای مطرح شده توسط کشورهای 1+5 بدهد.
کره شمالی آزمایش اخیر 7 موشک دوربرد توسط کره شمالی که لرزه بر اندام همسایگان آسیایی این کشور انداخته و نگرانی های فراوانی در جامعه جهانی برانگیخته است، از محورهای مهم گفت و گوهای اجلاس جی 8 خواهد بود.
برنامه تسلیحات هسته ای این دولت کمونیست منزوی شده از جهان، موضوع مذاکرات ناکام 6 جانبه ای با حضور آمریکا، چین، روسیه، ژاپن و دو کره بود.
در حالی که قدرتهای عمده جهان از این کشور می خواهند به پای میز مذاکره باز گردد، آمریکا و ژاپن به دنبال تصویب قطعنامه شورای امنیت و اعمال تحریم علیه کره شمالی هستند.
روسیه و چین با این اقدام مخالفند و همین مساله بر اهمیت رایزنی های چند جانبه در اجلاس جی 8 در مورد برخورد با کره شمالی می افزاید.
خاورمیانه قطعا بحث در مورد وضعیت خاورمیانه و بحران اخیر اسرائیل و دولت جدید فلسطین که در انتخابات ماه ژانویه با پیروزی حماس تشکیل شد، از دیگر نقاط تمرکز اجلاس گروه 8 خواهد بود.
این بحران اخیرا به مقابله ای خشونت آمیز منجر شده است که دستگیری یک سرجوخه اسرائیلی به عنوان گروگان توسط مبارزان فلسطینی، توقیف چند وزیر فلسطینی توسط اسرائیل و عملیات خشونت بار نظامی اسرائیل در غزه از جمله این خشونت هاست.
کشورهای غربی خواستار منزوی ساختن حماس ولی روسیه با این مساله مخالف است.
از مهمترین اهداف غرب ،به ویزه آمریکا در این زمینه چگونگی ارسال کمکهای غرب به مردم فلسطین است به طوری که به دست دولت و رهبری حماس نرسد.
وضعیت دموکراسی در روسیه ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه به احتمال زیاد از سوی برخی از شرکایش در گروه 8 در مورد وضعیت دموکراسی و موارد نقض حقوق بشر در این کشور مورد انتقاد قرار خواهد گرفت. این انتقادها با سخنرانی دیک چنی، معاون بوش در ماه می بالا گرفت که پوتین را در مورد سیر قهقرایی دموکراسی در روسیه پس از سقوط شوروی مقصر دانست.
محدود ساختن رسانه ها به ویژه تلویزیون توسط دولت، تصمیم پوتین برای انتصاب فرمانداران محلی توسط خودش، عدم تحمل هرگونه مخالفت سیاسی واقعی و محدودیت های اخیر در مورد سازمان های غیردولتی این کشور از جمله موارد مورد انتقاد علیه کرملین است. این در حالی است که دولت روسیه این انتقادها را بی پایه و ضد روسی می نامد.
گفت و گوهای تجارت جهانی
بانک جهانی از رهبران عضو گروه 8 خواسته است تا در این اجلاس تلاش کنند که گفت و گوهای بی نتیجه مانده در مورد تجارت جهانی را از سر بگیرند.
این مذاکرات که در دوحه برگزار شده بود و هدف آن آزاد سازی تجارت و نجات میلیون ها نفر از فقر بود به دلیل عدم پیگیری آن توسط کشورهای ثروتمند، بی نتیجه ماند.
همچنین در اجلاس گروه 8 احتمالا 13 سال درخواست روسیه برای پیوستن به سازمان تجارت جهانی WTO به نتیجه خواهد رسید. روسیه برای پیوستن به WTO باید در مذاکرات دو جانبه ای با آمریکا به توافق برسند تا مانع اصلی عضویت در این سازمان بر طرف شود.
مذاکره کنندگان تجاری روسیه امیدوارند در اجلاس سنت پترزبورگ توافقنامه ای در این زمینه با آمریکا امضا شود.
حیاط خلوت های روسیه
بی تردید آمریکا و روسیه در اجلاس گروه هشت در مورد سه کشور مورد بحث بین آنها یعنی بلاروس، گرجستان و مولداوی نیز گفت و گو خواهند کرد.
روسیه این سه جمهوری سابق شوروی را به نوعی حیاط خلوت و منطقه نفوذ خود می داند در حالی که آمریکا در مورد این سه کشور اختلاف نظرهای مهمی با روسیه دارد. واشنگتن معتقد است الکساندر لوکاشنکو، آخرین دیکتاتور اروپاست اما روسیه او را از متحدان خود می داند.
در دو کشور گرجستان و مولداوی نیز که جدایی طلبان روس تبار در آن فعالیت می کنند، آمریکا طرفدار طرح های صلحی است که به این دولتهای اجازه می دهد تمامیت ارضی خود را حفظ کنند، در حالی که روسیه حمایت خود از جدایی طلبان را چندان پنهان نمی کند.
تروریسم
انتظار می رود رهبران گروه هشت در اجلاس سنت پترزبورگ از طرح روسیه برای وارد شدن موسسات اقتصادی خصوصی در مبارزه با تروریسم حمایت کنند.
ولادیمیر پوتین همچنین به گروه های حقوق بشر اطمینان داده است که در جهت از بین بردن نگرانی آنها درباره اینکه جنگ علیه تروریسم موجب به خطر افتادن آزادی های فردی خواهد شد، اقدام شود. مواردی که نگهداری متهمین بدون محاکمه در زندان گوانتانامو از آن جمله است.
انرژی پوتین «امنیت انرژی» را به عنوان موضوع اصلی اجلاس سنت پترزبورگ مطرح کرده است. در حالی که قیمت نفت به بالاترین حد خود رسیده است، کشورهای عضو جی 8 از روسیه که بزرگترین صادرکننده انرژی در این گروه است می خواهند که نفت و گاز بیشتری عرضه کند.
آنها همچنین از روسیه می خواهند که اصلاحاتی در بخش گاز انجام داده و با شکستن انحصار «گاز پروم» اجازه دهد که تولیدکنندگان گاز در دیگر کشورهای آسیای مرکزی نیز مستقیما وارد مذاکره در مورد قیمت ها با مشتریان غربی شوند.
روسیه تاکنون در مقابل این مساله مقاومت کرده است.
هر یک از کشورهای عضو جی 8 در مورد پروژه های خاصی با روسیه مذاکره خواهند کرد. میدان گازی اشتاکمن گاز پروم، خط لوله گاز بالتیک و چین، و خط لوله نفت به ژاپن از جمله این پروژه هاست.
همچنین بوش و پوتین در مورد گسترش همکاری های هسته ای و افزایش استفاده از این انرژی برای پرکردن شکاف بین عرضه و تقاضای انرژی گفت و گو خواهند کرد. به این ترتیب اجلاس دو روزه سران 8 کشور صنعتی روزهای پرکاری برای رهبران شرکت کننده در آن خواهد بود. کشورهای روسیه، آمریکا، انگلیس، فرانسه، ژاپن، آلمان، کانادا و ایتالیا اعضای گروه هشت هستند.