‌احتکار ۲ خودروساز بزرگ کشور با هدف اخذ مجوز افزایش قیمت

کاهش قیمت‌ها و آرامش در بازار خودرو، ظاهرا چندان به مذاق خودروسازان خوش نیامده است، زیرا براساس اطلاعات واصله دو خودروساز بزرگ داخلی مجددا به دنبال اخذ مجوز افزایش قیمت هستند، از سوی دیگر، چون هنوز مجوز‌های افزایش قیمت را نگرفته‌اند، تولیدات خود را احتکار کرده‌اند. قطعا کاهش عرضه به بازار و تحریک عرضه و تقاضا، این بازار آرام خودرو را به هم می‌زند و ضرورت دارد نهاد‌های نظارتی در این موضوع ورود کنند. ‌براساس اطلاعات واصله از یک منبع آگاه، ایران‌خودرو برخی محصولات خود را در سایت‌های تولید تهران مرکزی، خراسان و تبریز دپو کرده است.

عدم عرضه ۲ خودروساز خصوصا ایران‌خودرو با حضور نیافتن در دور دوم عرضه یکپارچه خودرو کاملا مشهود بود، زیرا با وجود اینکه قبلا از سوی مدیر سامانه یکپارچه خودرو، اعلام شده بود که خودروسازان با «محصولات جدید» در دور دوم عرضه حضور خواهند داشت، اما این خودروساز با وجود اینکه انبارهایش مملو از خودرو‌های هایما بود در دور دوم عرضه یکپارچه اقدام به عرضه خودرو نکرد در حالی که پیش از این اعلام کرده بود هایما را در نوبت دوم سامانه یکپارچه عرضه می‌کند. 

همچنین در ماه‌های گذشته این خودروساز در تحویل انواع خودرو‌ها به مشتریان سامانه یکپارچه در موعد مقرر از جمله رانا پلاس، سورن پلاس، پژو پارس و ... تاخیر داشته است.

یک منبع آگاه  گفت: گفته می‌شود دو عضو هیات مدیره ایران‌خودرو که از شرکت بهمن هستند، اصرار دارند تا خودرو‌ها در موعد تعیین شده به مشتریان تحویل نشود تا با کاهش عرضه به بازار، بازار خودرو را تحریک کنند و از سوی دیگر پس از اخذ مجوز افزایش قیمت از شورای رقابت، عرضه خودرو‌های ثبت‌نام شده را انجام دهند.

البته طی هفته‌های اخیر مباحثی در رابطه با درخواست مجدد خودروسازان داخلی برای افزایش قیمت خودرو مطرح شد که مدیر مرکز روابط عمومی شورای رقابت در این باره به فارس اعلام کرد که درخواستی برای افزایش قیمت خودرو به شورای رقابت نیامده است. 

اما یک منبع آگاه گفت که ایران‌خودرو پیشنهاد افزایش ۳۰ درصدی قیمت تولیدات خود را به سازمان حمایت و شورای رقابت ارائه داده است‌

* امتناع سایپا از عرضه خودرو شاهین برای تحریک بازار

همچنین طبق اطلاعات واصله، خودروسازی سایپا فاکتور‌کردن شاهین را کُند کرده است و همین اتفاق روی قیمت بازاری این خودروی تاثیر منفی گذاشته است.

‌بررسی اطلاعات منتشر شده سایپا در سایت کدال سازمان بورس نشان می‌دهد این خودروساز در مرداد فقط ۲۶ درصد از شاهین‌های تولیدی خود را برای مشتریان فاکتور کرده است، این اتفاق سبب شده تا قیمت بازاری این خودرو در بازه یک ماهه مرداد ۱۴۰۲ افزایش ۵.۵ درصدی یابد.

بر اساس گزارش پژوهشکده پولی و بانکی بانک مرکزی از تولید ماهانه صنایع بورسی، با وجود رشد ۲۵.۹ درصدی تولید خودرو و قطعات در مرداد امسال در قیاس با ماه مشابه سال قبل، موجودی انبار خودرو و قطعات در این ماه رشد ۲۷.۹ درصدی داشته است و این نشان می‌دهد باوجود افزایش تولید، این محصول با بازار عرضه نشده است.

در خصوص آخرین وضعیت بازار خودرو، سعید مؤتمنی رئیس اتحادیه نمایشگاه‌داران و فروشندگان خودرو تهران گفت: عرضه خودرو در دو ماه گذشته به بازار نسبت به اوایل امسال کاهش یافته است. 

وی با بیان اینکه ادامه این روند بر روی قیمت خودرو در بازار اثرات نامطلوبی خواهد داشت، گفت: هر زمان که خودروسازان به دنبال افزایش قیمت هستند؛ عرضه به بازار را کاهش می‌دهند. 

این فعال بازار خودرو اظهار داشت: اقدام خودروسازان در کاهش عرضه خودرو برای افزایش قیمت اقدام تازه‌ای نیست و تقریبا به یک عرف تبدیل شده و بازار خودرو با این وضعیت آشنا است. 

مؤتمنی افزود: خودروسازان با کاهش عرضه خودرو به بازار به دنبال آن هستند تا مجوز افزایش قیمت از شورای رقابت را بگیرند.