کد خبر: ۱۲۶۲۹۴
تاریخ انتشار : ۱۲ ارديبهشت ۱۳۹۰ - ۰۱:۰۱

خواستگاری از فوزیه به روایت نخست‌وزیر رضا شاه

آفتاب‌‌نیوز : آفتاب: محمود جم، نخست‌وزیر رضا شاه، نقشی اساسی در ازدواج محمدرضا پهلوی با فوزیه، شاهزاده مصری، ایفا کرد.

وی در خاطرات خود که در کتاب "فوزیه" منتشر شده در این باره می‌نویسد: "قرار بود برای والا حضرت محمدرضا پهلوی ولیعهد ایران همسر برازنده‌ای در نظر گرفته شود. در تهران تحقیقات دامنه دار شد تا از بین دختران این مرز و بوم آن کس که شایسته‌تر است به عقد ازدواج ولیعهد درآید. چندی بعد توجه ما به اعضای خانواده های سلطنتی کشورهای جهان معطوف شد. 

در آن موقع سمت نخست‌وزیری را دارا بودم و سلطان احمد راد به وزیر مختاری ایران در مصر انتخاب و عازم قاهره گردید. یکی از .طایف مهم سلطان احمد راد در این ماموریت سیاسی کسب اطلاعات لازم از دربار سلطنتی مصر و طریقه خواستگاری از شاهزاده خانم فوزیه برای والاحضرت ولایتعهد ایران بود. 

بدیهی است قبلاً با رضاشاه مفصلاً صحبت به میان آمده بود و شاه اطلاعات غیر مستقیم از شاهزاده خانم فوزیه و شاهزاده خانم فائزه دو خواهر ملک فاروق بدست آورده بود. 

چون عکس های متعدد از شاهزاده خانم فوزیه به تهران رسید و رضاشاه پس از ملاحظه جهت والاحضرت ولیعهد فرستاده بودند، مسأله انتخاب شاهزاده خانم فوزیه تقریباً حل شده بود ولی انجام این وصلت مقدمه لازم داشت که متاسفانه سلطان احمد راد از عهده آن برنیامد. یعنی بدون اینکه از تهران کسب دستور نماید به ملاقات مصطفی نحاس پاشا نخست وزیر مقتدر مصر آن روز رفت و موضوع را با او در میان گذاشت. 

مصطفی نحاس پاشا نیز در جواب به طور دوستانه گفت: چون عروس سنی مذهب و داماد شیعه مذهب می باشد، این وصلت جور در نخواهد آمد بنابراین اصلاً دنباله مطلب گرفته نشود." 

گزارش ناتوانی وزیر مختار ایران به تهران مخابره می‌شود. رضاشاه خشمگین می‌گردد و دستور برکناری و احضار سلطان احمد راد را می‌دهد. محمود جم به جای وزیر مختار بی‌تدبیر ایران، جواد سینکی را برای وزارت مختار ایران در مصر پیشنهاد می‌کند. 

جم در خاطراتش در این باره می‌نویسد: "حسنی که سینکی داشت این بود که همسرش واجد تمام صفات بود: زبان‌های انگلیسی و فرانسه را بهتر از زبان فارسی تکلم می‌کرد و آداب معاشرت او در آن وقت معروف خانواده‌های تهران بود. 

سینکی و همسرش با دریافت تعلیمات لازم عازم قاهره شدند. البته من خودم چند بار با خانم سینکی ملاقات و به او تاکید کردم چون به آداب معاشرت درباری وارد است، سعی او باید معطوف به تماس با اعضای خاندان سلطنتی مصر باشد تا در خلال این معاشرت‌ها بتواند کشور و شاه و ولیعهد و اعضای خاندان سلطنتی ایران را آن طور که هست به آنها بشناساند. 

شانس سینکی و همسرش این بود که در همان ماه اول ورود آنها به قاهره، رشدی اراس وزیر امور خارجه ترکیه بنا به دعوت دولت مصر وارد آن کشور شده و در یکی از مجالس ضیافت که از طرف ملک فاروق برپا شده بود، طی نطقی که سر میز ایراد داشت نامی از ایران و پادشاه ایران و ترقیات ایران به میان آورد که در فاروق اثر زیادی به جا گذاشت." 

طولی نمی‌کشد که جواد سینکی طی تلگراف محرمانه‌ای که به صورت رمز مخابره شده بود به جم خبر می‌دهد که درباره موضوع مورد علاقه مذاکره شد و موافقت به عمل آمد. بنابراین هیأتی فوراً به سوی قاهره حرکت نماید تا رسماً اعلام نامزدی کند. 

جم که در خانه بیمار و بستری بود با صورت نتراشیده عازم قصر سلطنتی مصر می‌شود! 

منبع: فوزیه، خسرو معتضد
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پربحث ترین عناوین
پرطرفدار ترین عناوین