کد خبر: ۱۹۱۸۴۲
تعداد نظرات: ۱۷ نظر
تاریخ انتشار : ۰۲ ارديبهشت ۱۳۹۲ - ۱۲:۰۹

نکاتی درباره حق پارکینگ

بسیار پیش می‌آید که در زمان خرید آپارتمانی، متوجه می‌شوید واحدی که قصد خریدش را دارید، پارکینگ ندارد. شاید از خود می‌پرسید که چطور می‌شود واحدی پارکینگ نداشته باشد یا در اصل، پارکینگ چگونه بین واحدها تقسیم می‌شود؟
آفتاب‌‌نیوز : آفتاب: در معاملات خرید و فروش مسکن، پارکینگ و انباری از اجزای جدایی‎ناپذیر یک واحد آپارتمان به حساب می‌آیند اما در موارد زیادی با توافق طرف‌های معامله یا تخلف فروشنده، این حق به خریدار داده نمی‌شود که آغازگر مشکلات زیادی در ساختمان خواهد بود.

به گزارش ایسنا، روزنامه حمایت در ادامه نوشت: اگر شما هم با چنین مشکلی روبه رو هستید، خواندن این گزارش را که در گفت و گو با دکتر «احمد یوسفی صادقلو»، وکیل دادگستری تهیه شده است، از دست ندهید:

قسمت‌های مختلف ساختمان را بشناسید

یادتان باشد که قانون تملک آپارتمان‌ها، مالکیت در آپارتمان‌ها را به دو قسمت اختصاصی و مشترک تقسیم می‌کند: اول قسمت‌های اختصاصی یک ساختمان که برای هر مالکی در سند مالکیت‎اش مشخص می‌شود. در آیین‎نامه اجرایی قانون تملک آپارتمان‌ها، در ماده 1 آمده است: «قسمت‌هایی از بنا اختصاصی است که عرفاً برای استفاده انحصاری مالک معینی یا قائم مقام او اختصاص یافته باشد».

در واقع قسمت‌های اختصاصی ساختمان، واحدهای جداگانه ساختمان همراه سایر متعلقات ماندن پارکینگ و انباری و ... است که متراژ و جزییات آن نیز به طور دقیق در سند مالکیت ذکر شده است.

در بخش دوم قسمت‌هایی از ساختمان قرار دارد که با سایر اهالی مشترک است. این بخش را در حقوق مشاعات می‌نامند. طبق ماده 2 قانون تملک آپارتمان‌ها، قسمت‌های مشترک آپارتمان، قسمت‌هایی از ساختمان است که حق استفاده از آن منحصر به یک یا چند آپارتمان یا محل و پیشه مخصوص نیست و به تمام مالکان به نسبت قسمت اختصاصی آنها تعلق می‌گیرد.

به طور کلی قسمت‌هایی که برای استفاده اختصاصی تشخیص داده نشده است یا در اسناد مالکیت ملک، اختصاص به یک یا چند نفر از مالکان ندارد، از قسمت‌های مشترک آپارتمان است. بر این اساس قسمت‌های مشترک ساختمان، راهروها، پلکان ها، فضاهای داخل پارکینگ یا پارکینگ‌های اضافه‌ای که مالکی آن را فروخته و از محل رفته باشد، باغچه، حیات و پشت بام را در بر می‌گیرد.

فروشنده باید به قول خود عمل کند

اگر خانه‌ای را خریده‌اید و در سند عادی یا همان مبایعه‌نامه آن قید شده است که فروشنده ملزم به واگذاری خانه، همراه با پارکینگ و انباری به شماست، اما زمان تحویل، فروشنده از انجام این کار خودداری می‌کند و خانه‌ای بدون پارکینگ به شما تحویل می‌دهد، اصلا خودتان را ناراحت و نگران نکنید، به راحتی می‌توانید علیه او اقامه دعوی کنید و حقتان را بگیرید.

برای این کار باید به دادگاه مراجعه و دادخواست «الزام به انجام تعهد» بدهید.

طبق این دادخواست، دادگاه خریدار را مجبور و ملزم به ارایه خدماتی که در سند قید شده است، می‌کند. حتی اگر فروشنده، فضای پارکینگ را در ساختمان پیش‌بینی نکرده باشد، باید مبلغ آن را به خریدار بپردازد و این مبلغ نیز با نظر کارشناس دادگستری تعیین می‌شود. زیرا قیمت پارکینگ در هر منطقه‌ای از شهر متفاوت است و بنابراین بستگی به ارزش منطقه‌ای آپارتمان، رقمی که به شما تعلق می‌گیرد کم یا زیاد می‌شود.

پارکینگ مال کیست؟

بسیار پیش می‌آید که در زمان خرید آپارتمانی، متوجه می‌شوید واحدی که قصد خریدش را دارید، پارکینگ ندارد. شاید از خود می‌پرسید که چطور می‌شود واحدی پارکینگ نداشته باشد یا در اصل، پارکینگ چگونه بین واحدها تقسیم می‌شود؟

در این مورد خوب است بدانید که تقسیم پارکینگ به دو صورت انجام می‌شود: صورت اول، تعلق اختصاصی است، که مانند انباری، با تعیین موقعیت و مساحت آن، محل دقیق آن در صورت مجلس تفکیکی و سند رسمی قید می‌شود و در حقیقت ملک اختصاصی صاحب آپارتمان به حساب می‌آید. صورت دوم، تعلق پارکینگ به هر واحد به طور مشاع است.

به این معنا که این پارکینگ‌ها در صورت‌جلسه تفکیکی واحدهایی که می‌توانند به صورت مشاع از پارکینگ ساختمان استفاده کنند، نام برده می‌شوند. در این صورت فقط آپارتمان‌هایی که حق استفاده از پارکینگ مشاع برای آن ها شناخته شده است، می‌توانند از پارکینگ ساختمان به طور مشاع استفاده کنند.

باید جلوی دعوا را گرفت

فراموش نکنید که ممکن است بعضی از واحدهای یک آپارتمان، حق استفاده از پارکینگ مشاع را داشته باشند و بعضی دیگر نه. همچنین ممکن است تمامی واحدهای آپارتمانی ساختمان، به نحو اختصاصی در سند مالکیت، پارکینگی برایشان مشخص نشده باشد و حق استفاده مشاعی از پارکینگ ساختمان را داشته باشند.

در این وضعیت، هر کدام از واحدها می‌توانند اتومبیل خود را در هر قسمت از پارکینگ که می‌خواهند بگذارند، بدون این که کسی به توقف او در قسمت خاصی از پارکینگ مشاعی اعتراض کند. یادتان باشد که در چنین حالتی، مالکان برای ایجاد نظم و انضباط در ساختمان، می‌توانند محل معینی را برای مدت معینی به طور موقت، به هر یک از واحدها اختصاص دهند و برای رعایت عدالت، وقتی این مدت معین به پایان رسید، آن را با واحد دیگری تعویض کنند تا بین مالکان هم رنجش یا تنش به وجود نیاید.

همیشه توافق کارساز نیست

شاید آپارتمان شما هم از آن دسته ساختمان‌هایی است که پارکینگ آن با رای ساکنان تقسیم شده است. در مورد قانونی بودن یا نبودن این کار بهتر است بدانید که، حتی با توافق اکثریت ساکنان ساختمان هم نمی‌توان این کار را انجام داد و حتما باید همه مالکان رضایت داشته باشند. طبق ماده 10 قانون مدنی، اگر تقسیم پارکینگ بین مالکان، با توافق همه مالکان باشد، اشکال قانونی ندارد، اما فراموش نکنید که نحوه شماره‌گذاری و پلاک‌گذاری پارکینگ، توسط مامور و نماینده سازمان ثبت انجام می‌شود.

روند کار هم به این صورت است که از بالاترین طبقه آپارتمان کار پلاک‌گذاری را شروع می‌کنند و بعد از آن، از پایین‌ترین نقطه آپارتمان، واگذاری پارکینگ را انجام می‌دهند. در واقع، مالکان با توافق نمی‌توانند داشتن یا نداشتن پارکینگ را تعیین کنند، بلکه فقط می‌توانند در مورد این‌که کدام پارکینگ را بردارند، توافق کنند.

حق رفت و آمد از پارکینگ

اگر با همسایه‌تان سر حق عبور و مرور در پارکینگ یا مسایل این‌چنینی به مشکل برخورده‌اید، بهتر است بدانید که رفت و آمد از ورودی پارکینگ، حق همه افراد ساکن ساختمان، حتی کسانی که پارکینگ ندارند، هم هست، زیرا با این‌که طبق قانون تملک آپارتمان‌ها، پارکینگ متعلق به یک شخص و این موضوع در سند خانه نیز آمده است، اما فضای اطراف آن جزو مشاعات یا همان قسمت‌های مشترک ساختمان است و با این‌که این فضا به مالک تعلق دارد، اما به این علت که برای دیگران مزاحمت ایجاد می‌کند، نمی‌تواند باقی ساکنان ساختمان را از ورود به پارکینگ یا عبور و مرور در آن منع کند یا حتی در فضای پارکینگ خود چادر بزند و ضایعات ساختمانی در آن تخلیه کند. اگر این کار را انجام دهد، هرکدام از همسایه‌ها که بخواهند می‌توانند به علت مزاحمتی که ایجاد کرده است، از او شکایت کنند. البته در این مورد استثنایی هم وجود دارد.

در مورد واحدی که پارکینگ آن به حیات خلوت راه داشته باشد و در آن ترددی وجود نداشته باشد، شاید بتوان این کار را انجام داد، اما بر اساس قانون، این پارکینگ جزو مشاعات است و همه حق استفاده از آن را دارند، مگر این که در سندشان قید شده باشد.

درباره پارکینگ مزاحم! بدانید

حتما شما هم اصطلاح پارکینگ مزاحم را شنیده‌اید. از آنجا که در مقررات شهرداری، استانداردی برای مساحت پارکینگ وجود دارد، اگر این استاندارد در مورد پارکینگ آپارتمانی قابل اجرا نباشد و راه عبور باقی پارکینگ‌ها باز باشد، شهرداری با توافق اعضای ساختمان و دستورالعملی که در این مورد وجود دارد، پارکینگ مزاحمی در آن فضا پیش‌بینی می‌کند که برای مثال، دو ماشین بتوانند پشت سر هم پارک کنند. مشکل این نوع پارکینگ این است که هر زمان یکی از مالکان بخواهد، خودرو خود را حرکت دهد، مالک پارکینگ مزاحم هم باید خودرو خودش را جابه‌جا کند

. ناگفته نماند که قیمت این نوع پارکینگ از باقی پارکینگ‌ها کمتر است. نام این پارکینگ به این علت مزاحم است که، با این که شخص، صاحب پارکینگ می‌شود، اما مزاحمت هم ایجاد می‌کند. نحوه تقسیم پارکینگ مزاحم هم با توافق همه اعضای ساختمان است.

در غیر این صورت، شهرداری و اداره ثبت بر اساس اولین و آخرین قرارداد خریدارها، پارکینگ را تقسیم می‌کنند که در بیشتر مواقع پارکینگ مزاحم به شخصی داده می‌شود که آخرین قرارداد را دارد.

پارک بدون اجازه، ممنوع!

در صورتی‌که یکی از واحد‌های آپارتمان، برای مدتی خالی از سکنه باشد و همسایه‌ها از پارکینگ آن استفاده کنند، اگر بدون اجازه صاحب پارکینگ باشد، پس از این‌که مالک در خانه خود سکونت کرد، می‌تواند اجاره مدت استفاده از پارکینگش را از استفاده کننده درخواست کند. اما اگر خود مالک اجازه یا به اصطلاح حقوقی برای تصرف پارکینگ اش به مدیر ساختمان یا شخص استفاده کننده، اذن داده باشد، نمی‌تواند چنین ادعایی کند. اما در کل فراموش نکنید که پارک بدون اجازه در پارکینگ همسایه، به نوعی خلاف قانون است و با اقامه دعوا از سوی مالک، باید اجرت المثل (اجاره مدت تصرف) که با نظر کارشناس دادگستری تعیین می‌شود، به مالک پرداخته شود. همچنین اگر شخصی در پارکینگ همسایه بدون اجازه او، ماشین خود را پارک کند و با درخواست مالک، حاضر به ترک آن نشود، جرمش «تصرف عدوانی» است و مجازات آن می‌تواند از جزای نقدی تا حبس و رفع تصرف و مطالبه خسارات وارده به مالک باشد.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
انتشار یافته: ۱۷
علی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۴۱ - ۱۳۹۲/۰۲/۰۲
0
8
تشکر از افتاب خیلی مفید بود
سيدمجيد
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۴۶ - ۱۳۹۲/۰۲/۰۴
0
5
با سلام
سوال و مشكلي دارم لطفا پاسخ دهيد. آيا مالك بدون توافق و رضايت خريدار ميتواند پاركينگي كه مورد رضايت اونيست را به وي اختصاص دهد؟ متاسفانه من الان در همين وضعيت هستم كه عليرغم قولي كه فروشنده در خصوص تخصيص جايگاه پاركينگ مورد نظر بنده داده بود ولي در صورت مجلس تفكيكي به قول خود عمل نكرده و بدترين جاي ساختمان را به من اختصاص داده و وقتي اعتراض كردم گفتند مامور ثبت انجام داده. حال سوال اينجاست كه مامور ثبت بدون نظر مالك مگر ميتواند ملك او را تخصيص دهد؟ درثاني پاركينگ جزئي از ساختمان و بخشي از قرارداد معامله است و طبيعتا معامله زماني شكل ميگيرد كه اولا دوطرف حاضر باشند و بر سر كالا يا مورد معامله توافق كنند، حال كه تعيين پاركينگ به بعد موكول ميگردد در واقع آن معامله اوليه يك معامله مشروط است. و قاعدتا منوط به انجام تعداتي در آينده است كه انتقال مالكيت و ثبت سند و اختصاص پاركينگ هم از اين دسته تعدات هستند كه در آينده معامله اول را تكميل ميكنند. حال با اين توضيحات آيا بدون توافق خريدار در خصوص پاركينگ، شرايط معامله برقرار است؟ آيا ميتوانم اعتراض كنم؟ ممنون ميشوم اگر پاسخ دهيد.
yas
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۲:۴۶ - ۱۳۹۵/۰۴/۱۶
0
0
کارمند اداره ثبت طبق نظر مالک قطعات پارکینگ بین مالکین تقسیم می کنند ....و شما اگر کل پول ساختمون ندادید میتونید از اون مبلغ کسر کنید یا کلا معامله رو فسخ کنید
مهران
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۲۹ - ۱۳۹۵/۰۴/۱۹
2
0
سلام
با تشکر از اطلاع رسانی شما سوالی راجب انباری داشتم :
آیا استانداردی برای انباری نسبت به مساحت آپارتمان وجود دارد ؟
اگر وجود ندارد حدافل انباری برای یک واحد 120 متری چه مساحتی می باشد اگر توافقی در مورد مساحت انباری نشده باشد برای ساخت ؟
مرییم اقدمی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۳۰ - ۱۳۹۵/۰۷/۱۰
0
0
سلام. آپاتمان ما چهار طبقه دو واحدی هست الان مشکلی که داریم همه راضی به گذاشتن آسانسور هستن به جز طبقه اول.درضمن طبقه اول هردو واحد به شرطی اجازه میدهند که پول آسانسور را ماتماماشش واحد پرداخت کنند مارا یاری کنین چگونه واز چه راهی میتوانیم مشکلمان راحل کنیم درضمن طبقه اول در سند حق پارک ندارند ولی استفاده میکنند باتشکرٔ
مرییم اقدمی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۳۶ - ۱۳۹۵/۰۷/۱۰
0
3
سلام. آپاتمان ما چهار طبقه دو واحدی هست الان مشکلی که داریم همه راضی به گذاشتن آسانسور هستن به جز طبقه اول.درضمن طبقه اول هردو واحد به شرطی اجازه میدهند که پول آسانسور را ماتماماشش واحد پرداخت کنند مارا یاری کنین چگونه واز چه راهی میتوانیم مشکلمان راحل کنیم درضمن طبقه اول در سند حق پارک ندارند ولی استفاده میکنند باتشکرٔ
یوسف محمدی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۲۱ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۰
0
2
با سلام ،آپارتمان ما 3طبقه تک واحدی می باشد الان مشکلی که داریم برای پارکینگ می باشد در سند طبقه 3 و طبقه 2 پارکینگ اومده ولی در سند طبقه یک پارکینگ نیومده با توجه به اینکه متراژهر طبقه در حدود 88 متر است و به شکل مستطیل می باشد و در پارکینک به راحتی 4تا 5 خودرو می تواند پشت سر هم در دو ردیف پارک کنند (طول پارکینگ 13 متر و عرض حدود 6متر) ولی صاحبان طبقات 3و2 مانع از پارک خودروی طبقه اول میشوند(توجه گاهی اوقات طبقات 3و2 هرکدام 2 تا 3 خوردرو وارد پارکینگ میکنند و این را حق خود می دانند) باتوجه به اینکه خلافی پارکینگ طبقه اول نیز نزدیک به 5 میلیون به شهرداری پرداخت شده است طبقات 2و3 مانع از پارک ماشین طبقه اول می شوند. لطفاً راهنمایی کنید آیا طبقه اول دارای پارکین می باشد و یا شامل پارکینک مزاحم می شود.
بهروز
|
Pakistan
|
۰۲:۱۱ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۳
0
0
منم مشکل دارم سه واحد من پارکینگ.ندارم چه میشه کرد
هادی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۳۶ - ۱۳۹۵/۱۰/۰۸
2
3
سوالی داشتم

ایا واحدی که دارای پارکینگ میباشد ولی خود شخص ماشین هم ندارد (البته مستاجر هم میباشد واحد مذکور )حق دادن جای پارکینگ خود را به شخصی دیگری دارد که از ساکنین ان ساختمان نیست و از یه محله ای دیگر میباشد اون شخص. و ماشینش را به داخل این پارکینگ میاورد.در حالی که کل اهالی ساختمان با این موضوع با وی مشکل دارن که شخص غریبه چرا باید داخل ساختمان شود.چه باید کرد با این شخص و مستاجر و قانون حق را به چه کسی میدهد ایا با شکایت اهالی ساختمان از این مستاجری که ماشین ندارد ولی جای پارک دارد و جای پارک کردن ماشین خودش که وی ماشین ندارد و جای پارکینگ خود را به یه غریبه از محله ای دیگر میدهد.خودش هم موقع در اوردن ماشین ها باید زنگ بزنیم و اون طرف از یه محله پایین تا بیاید و ماشین خود را بردارد تا ما بتوانیم ماشینمون را در بیاریم خودمون باید 20 دقیقه صبر کنیم تا اون شخص غریبه از محله پایینی بیاید .و در ضما باعث نا امن شدن ساختمان هم میشود که یه شخص غریبه از محله دیگر بیاید و پارک کند همسایه ها همگی اعتراص دارن .چیکار کنیم باید راهنمایی لطفا
محسن
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۴۷ - ۱۳۹۵/۱۱/۱۱
0
7
با سلام. در صورتیکه یکی از همسایگان در محل مشاعی ساختمان خودروی خود را پارک کند چگونه میتوان اعمال قانون کرد؟
با سپاس
نادر
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۱:۱۰ - ۱۳۹۵/۱۱/۱۳
1
1
با سلام سوال داشتم در مورد اینکه در یک اپارتمان ۹واحدی ,۶واحد حق پارکینگ دارند و۳واحدی حقی تو پارکینگ ندارند,حالا سقف کاذب ب پارکینگ میزنند ۳واحدی که پارکینگ ندارن تو این هزینه شریک هستن؟
رضا
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۱:۰۲ - ۱۳۹۵/۱۱/۱۴
0
1
با سلام
در صورتیکه در قول نامه خرید آپارتمان تعداد ۲ پارکینگ ( دو پارکینگ در گیر) ذکر شود و این دو پارکینگ تحویل شود ولی در سند ذکر یک پارکینگ شده باشد،
آیا امکان درخواست جریمه از فروشنده میباشد.
در صورت امکان مبلغ چقدر است؟
امین
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۰۴ - ۱۳۹۵/۱۱/۲۵
0
1
باسلام من و شریکم زمینی راخریده به صورت مساوی سند زده ایم ویک ساختمان دوطبقه ساخته ایم من طبقه بالا را انتخاب کرده وشریکم همکف
طبقه همکف حیاط دارد وطبقه بالا روی پارکینگ که اندازه پارکینگ یک ماشین است را ساخته ام و روی پارگینگ هیچ توافقی نکرده ایم که مال کیست حالا به مشکل برخوردیم
سوال من این است از نظر قانونی پارکینگ مشاع است یا نه؟
علیرضا
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۵۰ - ۱۳۹۶/۰۱/۲۱
0
0
باسلام
من دارای یک پارکینگ هستم و یک ماشین در پارکینگ خودم پارک میکردم که بعد از مدتی یک موتور هم گرفتم و پشت ماشینم پارک کردم که مزاحمتی هم برای کسی ایجاد نمیکرد که از جانب مدیر تذکری دریافت کردم که فقط مجاز به اشغال پارکینگ توسط یک وسیله نقلیه هستید وحق پارک موتور را ندارید وتا آنجا که من میدانم متراژ پارکینگ برای هر واحد 11متر میباشد که فضای اشغال شده در مورد وسایل من کمتر از 11متر میباشد !!!وحالا سوال من این است که من حق اعتراض دارم یا حق با مدیر ساختمان است؟؟؟؟
با سلام
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۵۴ - ۱۳۹۶/۰۶/۲۷
3
0
در يك ساختمان چهار واحدي (در هر طبقه يك واحد به متراژ 149 متر مربع و زمين ساختمان به متراژ 190 متر مربع) سكونت دارم علاوه بر چهار پاركينك اختصاصي متعلق به هر يك از واحدها، در مورد واحد شماره چهار ، دو پاركينگ وجود دارد كه پاركينگ دومي تحت عنوان پاركينگ مزاحم بوده كه البته در سند آن نيز قيد شده است سوال اينجاست با توجه به اينكه وجود پاركينگ مزاحم مذكور عملاً‌ موجب ايجاد مزاحمت از حيث سهولت پارك خودروي واحد شماره دو شده است به نحوي كه به سختي مي توان نسبت به پارك خودرو اقدام نمود آيا با توجه به قوانين و مقررات حاكم مي توان اقدام قانوني در حذف پاركينگ مزاحم نمود؟ به چه ترتيب؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۱۰ - ۱۳۹۶/۰۸/۲۳
0
0
سلام و خسته نباشيد.
من و خواهرم دو پاركنيك طبقه همكف و منفي 1 را با هم قرعه كشي كرديم الان طبقه همكف به من افتاده و طبقه زير همكف به خواهرم مشكل اينجاست كه خواهرم الان ميگه كه قيمت همكف بيشتر و بايد مابالتفاوت بدي البته من هم از سازنده و هم چند بنگاه معاملاتي سئوال كردم گفتند كه نه فرقي نمي كنه فقط در فروش پاركينك همكف بهتر فروش ميره ولي پول اضافي نداره لطفا راهنمايي كنيد.
مهدی اکبری
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۴۸ - ۱۳۹۸/۰۸/۰۴
0
0
با سلام ساختمان ما چهار طبقه هستش و در هر طبقه یک واحد و این که یک پارکینگ وجود داره که در سند هم ذکر شده و الان همسایه ها ناراضی هستن میگن نمیتوتید ماشین پارک کنید و در سند ان ها از پارکینگ جیزی ننوشته شده
نظر شما
پربحث ترین عناوین
پرطرفدار ترین عناوین