کد خبر: ۲۶۰۲۰۴
تاریخ انتشار : ۱۴ شهريور ۱۳۹۳ - ۱۲:۲۰

جنتی: آفرینش هنر خوشنویسی به مهارت و معرفت هنرمند بستگی دارد

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: خوشنویسی هنری منحصر به فرد است که آفرینش آن علاوه بر مهارت، به شخصیت، منش و معرفت هنرمند نیز بستگی دارد.
آفتاب‌‌نیوز :
آفتاب: ˈعلی جنتیˈ پنجشنبه شب در آیین تقدیر از برگزیدگان سومین جشنواره دوسالانه خوشنویسی ایران، بزرگداشت خوشنویس برجسته ˈاحمد سهروردیˈ،خوشنویسی را هنری مهذب خواند که بیشتر از مهارت به معرفت نیازمند است و افزود: امیر مومنان (ع) می فرمایند ˈنگارش مرد نشانه عقل او و دلیل فضیلت اوستˈ و بر همین مبنا پیشکسوتان و قدمای خوشنویسی به داشتن علم، معرفت و فضیلت شهره بوده و این فضایل را مقدمه هنر می دانستند.

وی اظهارکرد: قرابت هنر خوشنویسی با معرفت دینی، آن را به هنری در خدمت کلام وحی و ندای قدسی تبدیل کرده است.

وزیر فرهنگ وارشاد اسلامی خطاب به هنرمندان گفت: شما به خوبی می دانید که بسیاری از خوشنویسان متقدم، عالم و فقیه نیز بوده اند، برای نمونه ˈمیرزا غلامرضا اصفهانیˈ پیش از آنکه خوشنویس باشد،عالم و فقیهی وارسته بود و خط را به حد اعلای آن می نوشت.

جنتی افزود: مرحوم آیت الله نجومی از بزرگان و مشاهیر خوشنویس روزگار خود، فقه و معرفت را پشتوانه خوشنویسی قرار داده بود.

وی اضافه کرد: هنر بدون پشتوانه معرفتی، پدیده ای تزیینی و کالبدی است که زود می گذرد و رونق و ماندگاری نمی یابد، اما هنری که از معرفت و تهذیب نفس سرچشمه می گیرد، روح الهی دارد و زیبایی را منتقل و کهنگی و مرور زمان در آن راه ندارد.

وی افزود: باید مراقبت کرد که مهارت بر معرفت پیشی نگیرد و غرور بر فروتنی غالب نشود که در غیر این صورت هنر ملی ما پا در مسیر نشیب خواهد گذاشت.

جنتی توصیه کرد اساتید و بزرگان باید علاوه بر مهارت آموزی، به آموختن معرفت و تواضع نیز اهتمام ورزند تا نسل آتی با اصل و روح خوشنویسی که همانا ˈمعرفتˈ است، بیشتر آشنا شوند.

جنتی با بیان تاثیر ظهور اسلام در خط گفت: پس از ظهور اسلام حوزه هنر و به تبع آن نگارش خط، جهشی شگرف یافت و کم کم هنر خوشنویسی چهره خود را نشان داد.

وی با بیان ظهور هنرمندان در قرن چهارم و هشتم و شکل گیری خط نستعلیق توسط میرعلی تبریزی گفت: بعدها خوشنویس نام آشنا میرعمادالحسنی قزوینی، از هنرمندان خطه قزوین، پا به عرصه نهاد و با نبوغ خود، مبدع سبکی در خط نستعلیق شد که هنوز پس از گذشت نزدیک به 400 سال مورد استفاده و الهام بخش خوشنویسان است.

وزیر فرهنگ وارشاد اسلامی، خط نستعلیق را عروس خطوط اسلامی برشمرد و افزود: نستعلیق شاعرانه ترین خط اسلامی و نشانه ذوق و ظرافت ایرانیان است که ˈلطافت و استحکامˈ را یکجا در خود دارد.

جنتی درخصوص برگزاری این دوسالانه به بهانه بزرگداشت ˈاحمد سهروردیˈ خوشنویس برجسته دوره ایلخانی گفت: سهروردی از هنر آموختگان مکتب یاقوت مستعصمی در تاریخ سترگ هنر خوشنویسی ایران و جهان اسلام، دارای جایگاه والایی است و به یاقوت ثانی شهره است.

وی افزود: سهروردی حافظ کل قرآن، عالم به علوم اسلامی متداول عصر خود بوده و از موسیقی و فقه نیز آگاه بود.

جنتی، سهروردی را خوشنویسی پرکار و با توفیق دانست و گفت: این هنرمند در طول حیات هنری اش 78 جلد قرآن، چهار جلد نهج البلاغه، ادعیه و تعدادی آثار دیگر را با هنرمندی شگرف کتابت کرد.

وی ابراز امیداوری کرد واکاوی زندگی و آثار خوشنویسان متقدم، بستر بازاندیشی در روح این هنر پاک را بیش از پیش فراهم کند تا اهالی این هنر معرفت را مقدم بر مهارت قرار دهند و با همدلی برای سرافرازی ایران گام بردارند.

جنتی، قزوین را به حق پایتخت خوشنویسی کشور خواند و گفت: قزوین بویژه در هنر خوشنویسی هنرمندان بزرگ و صاحب سبکی همچون میرعماد حسنی، عمادالکتاب قزوینی، عبدالمجید طالقانی، ملک محمد قزوینی، گوهرشاد حسنی سیفی، میرابراهیم قزوینی، میرمحمد امین حسنی سیفی قزوینی، یحیی قزوینی و در دهه های اخیر استاد فقید مرحوم ابوالحسن محصص مستشاری را پرورانده است.

وی با اشاره به مهجور بودن آرامگاه بسیاری از خوشنویسان بنام کشور گفت: روا نیست که مدفن هنرمندانی که قلم و رقم آنان به تحریر و کتابت قرآن، ادعیه و ادبیات اشتهار داشته و زندگی و زیبایی آفرینی هایشان زبانزد محافل هنری است، اینچنین متروک و مهجور بماند.

جنتی افزود: مدفن مرحوم میرزا غلامرضا اصفهانی که به حق از مشاهیر خوشنویسی ایران به شمار می رود در نزدیکی چشمه علی در شهرری مهجور و غریب مانده و مزار برخی دیگر از مشاهیر خوشنویسی نیز این چنین است.

وی تصریح کرد: با هدایت، اطلاع رسانی و درخواست اهالی خوشنویسی و پیگیری انجمن خوشنویسان و مشارکت شهرداری ها، سازمان میراث فرهنگی و سازمانهای مردم نهاد، باید مقابر خوشنویسان بنام شناسایی و نسبت به مرمت یا احیای آنها و نصب نماد و شناسنامه برای هر یک اقدام شود.

در این مراسم ضمن تقدیر از برگزیدگان سومین جشنواره دوسالانه خوشنویسی ایران، از منشور این جشنواره که حاوی پیام جهانی عاری از خشونت بود توسط وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، استاندار قزوین، نمایندگان مردم قزوین در مجلس شورای اسلامی و دبیر سومین جشنواره دو سالانه خوشنویسی ایران، رونمایی شد.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین