آفتابنیوز : دکتر امیرکامران نیکوسخن با اشاره به آمار فوت بیماران دیابتی در سال گذشته بر اثر عوارض ناشی از آن گفت: این آمارها نشان میدهند که در سال گذشته 400 میلیون بیمار دیابتی در سراسر جهان وجود داشتند که 5 میلیون نفر از آنها به خاطر عوارض ناشی از آن جان خود را از دست دادهاند و 550 میلیارد دلار نیز صرف دیابت و عوارض آن شده است. همچنین 50 میلیون بیمار دیابتی سال گذشته روزه گرفتهاند.
وی با اشاره به مشکلات افراد دیابتی در ماه رمضان گفت: افراد دیابتی باید به دفعات زیاد و حجم کم غذا بخورند، اما در زمان روزه داری این امر میسر نیست. قندهای ساده برای آنان محدود و گاهی ممنوع میشود، اما درماه رمضان آنها با افت قند خون و یا افزایش آن روبرو میشوند. آنها باید به طور مستمر فعالیت بدنی داشته باشند و حتما آب کافی بنوشند. گاهی بیماران فکر میکنند تست قند خون روزه را باطل میکند که نادرست است. بیماران باید بدانند که روزهداری باعث کاهش وزن و قند خون نمیشود.
نیکو سخن تاکید کرد کسانی که می خواهند حتی برای یک روز نیز روزه بگیرند، لازم است حتما در این زمینه آموزشهای لازم را ببینند، چرا که ممکن است دچار مشکل شوند.
وی چگونگی کنترل قند خون، نوع درمان، داشتن اطلاعات کافی، وجود یا عدم وجود عوارض دیابت و داشتن بیماریهای همراه را از عوامل موثر بر روزهداری افراد دیابتی معرفی کرد و گفت: افت قند خون یا افزایش قند خون و کم آبی بدن که در نتیجه منجر به افزایش خطر ترومبوز میشود از عوارض روزهداری برای بیماران دیابتی است.
رییس انجمن دیابت ایران درباره نحوه روزهداری گروههای بیماران دیابتی گفت: گروههای کمخطر دیابتی که از داروهای افت قند خون و انسولین استفاده نمیکنند و همچنین افرادی که در گروه خطر متوسط قرار دارند ضمن در نظر گرفتن زیانهای آن میتوانند روزه بگیرند. به گروههای در معرض خطر بالا که از انسولین استفاده میکنند، توصیه نمیشود که روزه بگیرند. همچنین افرادی که در گروه با خطربسیار بالا قرار دارند نباید روزه بگیرند.
وی تاکید کرد: کنترل قند خون بیماران برای روزهداری باید یک تا دو ماه قبل از ماه رمضان انجام شود.
نیکوسخن توصیه کرد: اگرتست قند خون بیماران زیر 70 یا بالای 250 بود، باید روزهداری را قطع کنند. همچنین اگر آموزش های لازم را دراین زمینه دیده باشند نیازی به مراجعات مستمر به پزشک در ماه رمضان ندارند.
نیکوسخن با اشاره به مطالعاتی که سال گذشته در برخی کشورها در ارتباط با تاثیر آموزش بر روزه داری انجام شده است، گفت: 40 درصد بیماران دیابتی بدون هیچ مشاورهای روزه گرفتهاند، 36 درصد از آنها بدون نظر پزشک داروهای خود را تغییر دادهاند و بیش از نیمی از آنها مجبور شدند روزهداری را قطع کنند. در مطالعات بعدی که در مصر، ایران و اردن انجام شد نشان داده شد که برنامههای آموزشی که برای افراد دیابتی قبل از ماه رمضان برگزار میشود باعث کنترل بهتر قند خون، کاهش وزن و روزهداری بیخطری میشود.
به گزارش ایسنا در ادامه این مراسم ، دکتر سعید کلباسی، فوق تخصص غدد ومتابولیسم، درباره مسائل دارویی بیماران دیابتی گفت: ما در دارو و درمان دیابت مشکلی نداریم. بیش از 10 نوع دارو کاملا موازی با کشورهای اروپایی در کشور وجود دارد و تحریمها نیز روی داروها اثری نداشته است.
وی آموزش را گام اول در درمان دیابت، شرکت در کلاسها و برنامههای ورزشی را گام دوم و استفاده از دارو را به عنوان گام آخر کنترل دیابت معرفی کرد.
کلباسی با اشاره به انواع تیپهای دیابتی گفت: دیابت تیپ یک بیشتر در کودکان و نوجوانان و افراد زیر 35 سال دیده میشود که تحت درمان با انسولین هستند و تجویز قرص برای آنها نادرست است. تیپ دو دیابت نیز شامل 8.5 درصد مردم جامعه است و در سنین 45 تا میانسالی دیده میشود. افرادی که سابقه خانوادگی و افزایش وزن و فعالیت بدنی کمی دارند، شامل این دسته میشوند و فقط درصدی از آنها میتوانند روزه بگیرند. تیپ سه دیابت نیز مربوط به دیابت بارداری است و تیپ چهار نیز به نام دیابت ثانویه شناخته میشود که در هشت تا 9 درصد جامعه شیوع دارد و روز به روز در حال افزایش است.
وی توصیه کرد: اصل بر این نیست که افراد دیابتی روزه بگیرند. به افراد دیابتی نوع یک و نوع دو که انسولین مصرف میکنند توصیه میشود روزه نگیرند. اگر کسی اصرار به روزهداری دارد و آموزشهای لازم را نیز در این زمینه دیده است و از انسولینهای جدید استفاده میکند، میتواند روزه بگیرد.
کلباسی در خصوص مراقبتهای ویژهای که بیماران دیابتی باید درطول ماه رمضان داشته باشند، گفت: افراد یک تا دو ماه قبل از روزه داری باید به پزشک خود مراجعه کنند و قند کنترل شده خوبی داشته باشند و در طول ماه رمضان نیز باید به طور مستمر با متخصص تغذیه و کادر درمانی خود در تماس باشند. فرد روزهدار دیابتی باید قند خون خود را کنترل کند.
به گزارش ایسنا، دکتر مریم رجب، کارشناس تغذیه، در توصیههای تغذیهای به افراد روزهدار دیابتی گفت: بیماران در وعده افطار نباید از غذاهای خیلی چرب و خیلی شیرین استفاده کنند. فردی هم که دیابت ندارد، بعد از ماه رمضان نباید دچار افزایش وزن شود و بهتر است به دلیل دریافت کالری کمتر کاهش وزن نیز داشته باشد. بهتراست در وعده سحر نیز از غذاهای پرفیبر که دیرهضم هستند و برای پیشگیری از یبوست و بالا رفتن قند شدید خون مناسب است، استفاده کنند. توصیه میشود از خوردن غذاهای مفصل و سنگین، شیرین، پرادویه در سحر و افطار پرهیز کرده و حتما از آب استفاده کنند. همچنین آنها می توانند با توجه به نتیجه کنترل قند خون دو ساعت بعد از افطار خود، میوه مصرف کنند.
وی همچنین توصیه کرد که بیماران نوشیدنیهای گازدار و کافئیندار را به میزان محدودی مصرف کنند و از غذاهای پروتئینی نیز همرا با سبزیجات در سحر استفاده کنند.