آفتابنیوز : دکتر رسول دیناروند در حاشیه مراسم تفاهم نامه شورای عالی مناطق آزاد و سازمان غذا و دارو با حضور در جمع خبرنگاران در پاسخ به سوالی درباره واردات داروهای مکمل و بدنسازی به صورت قاچاق به کشور گفت: اینکه کماکان فرآوردههای قاچاق در حوزه سلامت داریم، قابل تکذیب نیست و واقعیتی است که وجود دارد؛ چراکه تقاضا بیش از حد عرضه قانونی است.
دیناروند افزود: البته برخی تقاضاها، تقاضاهایی است که قانونا نمیتوان به آنها پاسخ داد. مثلا در حوزه بدنسازی، هورمونهایی وجود دارد که ممنوع المصرف هستند و فقط بازار پاسخگوی آنهاست. یا برخی حوزهها مانند دوپینگ، مسایل جنسی و مخدرها که بازار قاچاق برای آنها به شدت فعال است و زیرساختهای قانونی برای آنها وجود ندارد.
پیگیری سالمسازی باشگاههای ورزشیاو افزود: در برخی حوزهها نیز علی رغم اینکه بازار داخلی وجود دارد، باز هم شبکه قاچاق فعال است. مانند مکملهای ورزشی. البته از سال گذشته زمینه تامین قانونی آنها را هم به صورت تولید داخل و هم به صورت واردات از منابع معتبر فراهم کردیم و با وزارت ورزش نیز همکاری داریم و به دنبال این هستیم که یک سالمسازی در باشگاههای ورزشی انجام دهیم تامیزان فرآوردههای قاچاق بیشتر نشود.
دیناروند با اشاره به برخی گفتهها مبنی بر بازار 90 درصدی قاچاق در این حوزه گفت: خیر اینطور نیست. درست است قاچاق در این حوزه زیاد است اما نه به این میزان.
کمترین و بیشترین میزان قاچاق در مربوط به کدام اقلام سلامت محور است؟رئیس سازمان غذا و دارو درباره میزان قاچاق در حوزه دارو، مکمل و ... گفت: میزان قاچاق مشخص نیست اما میتوان آن را تخمین زد. تخمین ما این است که در حوزه سلامت اعم از دارو، آرایشی - بهداشتی، مکملها و تجهیزات پزشکی میانگین قاچاق حدود 15 تا 20 درصد بازار است که البته این میزان در حوزههای مختلف متفاوت است. مثلا کمترین میزان قاچاق در دارو و بیشترین میزان در حوزه آرایشی است که حدود 50 درصد آن قاچاق است. حجم ریالی قاچاق در کل بازار سلامت 30 هزار میلیارد دلار است.
او درباره میزان قاچاق در حوزه غذا گفت: بازار غذا بسیار متنوع است و تقریبا چهار برابر کل حوزه سلامت است که متاسفانه در آنجا هم شاهد پدیده قاچاق هستیم. برای مثال در فروشگاههای تهران و به خصوص در نوار شمالی متوجه میشوید که چقدر فرآورده غذایی غیرمجاز وجود دارد.
هشدار درباره شیرخشکهای قاچاق از مرزهای غربیرئیس سازمان غذا و دارو در پاسخ به سوال خبرنگار درباره اخباری مبنی بر واردات شیرخشک فاسد، گفت: تقریبا واردات شیرخشک نوزادان را نداریم و تولید داخل است. البته مواد اولیه آن از خارج وارد میشود.
او افزود: متاسفانه مانند سایر کالاهای سلامت که ممکن است در آنها قاچاق وجود داشته باشد دیده شده که از برخی مرزهای غربی ما شیرخشک قاچاق وارد کشور میشود. بنابراین هشدار میدهیم که مردم از آنها استفاده نکنند؛ چراکه شیرخشک محصولی بسیار حساس است.
او همچنین در پاسخ به سوالی درباره تفاهم با شورای عالی مناطق آزاد، گفت: حسن اساسی این تفاهمنامه وحدت رویهای است که در مناطق آزاد ایجاد میکند و مسیرهای موازی و منافذ ورود کالاهای تقلبی را در مناطق آزاد ببندد. بنابراین بزرگترین دستاورد ما در این تفاهم نامه این خواهد بود که فرآوردههایی که در مناطق آزاد عرضه میشوند، تحت نظارت این مناطق و با رعایت ضوابط وزارت بهداشت هستند. همچنین فرآوردههایی که از این مناطق آزاد به سرزمین اصلی وارد میشوند مجاز خواهند بود و مسیر فرآوردههای غیرمجاز به مناطق آزاد و سرزمین اصلی بسته خواهد شد.