آفتابنیوز : عباس شعریمقدم در گفتوگو با ایسنا، دربارهی هدفگذاری چهار میلیارد دلاری ارزش تولیدات پتروشیمی از سوی وزیر نفت اظهار کرد: این هدفگذاری براساس طرحهایی است که سالهای گذشته احداث آنها آغاز شده و امسال به بهرهبرداری میرسد.
به گفته وی پتروشیمیهای لرستان، کردستان، مهاباد، کاوه، شهدای مرودشت از جمله پتروشیمیهای در دست اجرا هستند که امسال به بهرهبرداری خواهند رسید و ظرفیت تولید و درآمد صنایع پتروشیمی را افزایش میدهد.
نایب رییس هیات مدیره شرکت ملی پتروشیمی با بیان اینکه طرحهایی که امسال به بهرهبرداری میرسند همگی از پیش فاینانس شدهاند، ادامه داد: علاوه بر این طرحهای میاندستی از جمله تمام جدید به علاوه تعدادی از طرحهای قدیمی که منتظر فاینانس هستند نیاز به جذب سرمایهگذار دارند.
شعریمقدم افزود: برخی از طرحها، زمین، خوراک و تاسیسات کافی دارند، اما صندوق ذخیره ارزی توان تامین سرمایه آنها را نداشته و سقف فاینانس از چین نیز پر شده است. بنابراین برای این طرحها منتظر این هستیم که در دوران پساتحریم شرکتهای خارجی در آنها سرمایهگذاری کنند.
وی عنوان کرد: مشکل شرکتهای خارجی این است که منتظرند مشکلات بانکی ایران برطرف شود، بنابراین مشکل طرحهای میاندستی در حال حاضر نیاز به سرمایهگذار و ارز است.
نایب رییس هیات مدیره شرکت ملی پتروشیمی تصریح کرد که اگرچه شرکتهای بینالمللی علاقه زیادی به ورود به طرحهای پتروشیمی در ایران دارند، اما تا زمانی که مشکلات بانکی حل نشود اگرچه مذاکرات صورت گرفته و تفاهمنامههایی امضاء میشود اما این تفاهمها به حقیقت نخواهد پیوست.
شعریمقدم دربارهی اینکه مشکلات بانکی چه زمانی رفع خواهد شد، ادامه داد: من فکر میکنم بانکها منتظرند تا انتخابات آمریکا برگزار شود و سپس محدودیتهای خود را برای ایران بردارند و به این ترتیب انتظار نمیرود که کارهای اجرایی با شرکتهای بینالمللی تا پایان امسال آغاز شود و احتمالا همکاریها به سال آینده خواهد کشید.
وی بیان کرد: البته ما تلاش میکنیم که این مشکلات سریعتر حل شود و آنها نیز فعالیتهایی که بدون پول میتوانند در ایران انجام دهند بررسی میکنند برای مثال در برخی زمینهها با شرکتهای آلمانی، کرهای و ایتالیایی در حال مذاکره هستیم.
نایب رییس هیات مدیره شرکت ملی پتروشیمی دربارهی احداث پتروشیمی با استفاده از خوراک یکی از فازهای پارس جنوبی به تمایل شرکت BASF برای این کار اشاره و عنوان کرد: البته هنوز حتی تفاهمنامهای در این زمینه به اجرا نرسیده و تنها این موضوع مطرح شده است که این شرکت از خوراک گازی یکی از فازهای پارس جنوبی بهطور کامل استفاده کرده و بقیه مسائل مربوط به احداث یک واحد پتروشیمی را برعهده بگیرند.
شعریمقدم ادامه داد: پارس جنوبی این پتانسیل را دارد و البته این کار باید با هماهنگی وزارت نفت و شرکت ملی نفت صورت گیرد اگرچه آنها نیز در جریان هستند، اما مذاکرات هنوز آنقدر جدی نشده است.
وی با اشاره به اینکه تاکید شرکت پتروشیمی براین است که شرکتهای خارجی زنجیره کاملی از صنایع پتروشیمی را در یک منطقه احداث کنند، گفت: البته این اصرار ماست و ممکن است آنها علاقهای به این کار نداشته باشند. همانطور که یک شرکت کرهای چندی پیش ابراز تمایل به ساخت یک واحد متانول کرد، اما ما مخالفت کرده و گفتیم باید زنجیره کامل احداث شود و این حرف نیز منطقی است.
نایب رییس هیات مدیره شرکت ملی پتروشیمی با بیان این که احداث زنجیره کامل مزایایی مانند اشتغالزایی و ایجاد ارزش افزوده برای ایران را دارد، بیان کرد: اگرچه ارزش افزوده برای ما و شرکتهای خارجی مشترکا وجود دارد، اما در زمینهی اشتغالزایی برای آنها نفعی نیست و شاید ترجیح دهند محصولات بالادستی را تولید کرده و برای تولید محصولات پاییندستی کار را در کشور خودشان ادامه دهند تا این اشتغال در کشور خودشان ایجاد شود.
شعریمقدم با اشاره به اینکه شرکتهای خارجی که وارد پروژههای ایران میشوند تنها دانش و پول با خود میآورند، اظهار کرد: بقیه کارها از سوی پیمانکاران و فعالان داخلی صورت میگیرد.
وی دربارهی مزیتهایی که ایران به شرکتهای خارجی برای احداث زنجیره کامل پتروشیمی عنوان کرد: علاوه بر مزایایی مانند خوراک مستمر و دسترسی به دریا تخفیفهایی نیز به این شرکتها داده میشود.
نایب رییس هیات مدیره شرکت ملی پتروشیمی افزود: هر شرکت خارجی که در نقاط کمتر توسعه یافته پتروشیمی احداث کند 10 درصد تخفیف، اگر محصولی را که ما میخواهیم تولید کنند 10 درصد تخفیف دیگر و اگر زنجیره کامل احداث کنند نیز 10 درصد تخفیف میگیرند که مجموع آنها به تخفیفی 30 درصد میرسد.
شعریمقدم ادامه داد: اگرچه در کنار این مزایا ایران نقاط ضعفی نیز دارد که میتواند به فضای نامناسب کسبوکار در این زمینه اشاره کرد.