آفتابنیوز : او اينبار در گفتوگويي با پايگاه اطلاعرساني وزارت راه و شهرسازي با اعلام اينكه در دولت قبل سايت پرديس را با يك پرواز هليكوپتري انتخاب كردهاند، گفته است: هزينه تصميم دولت گذشته در مورد مسكن مهر براي مردم ايران ۱۰۰ هزار ميليارد تومان سرمايهگذاري بود، اما نتيجه آن ۱۱۷ هزار واحد مسكوني فاقد متقاضي است، با چنين راندمان نازلي يعني پول ملت را عملا به چاه ريختهاند. عباس آخوندي، وزير راه و شهرسازي كشورمان گفت: نگاه من به طرح مسكن مهر از دو منظر است؛ اول خريداران و دوم سياستهاي ملي. در بخش اول من هميشه معتقدم كه بايد مدافع حقوق خريداران مسكن مهر باشم و بر اين باور اصرار دارم. بنابراين تا آخرين لحظه از حق آنان دفاع خواهم كرد و به تعهدات دولت پايبند خواهم بود به همين دليل اقدامات گستردهاي در اين حوزه به انجام رسيد و اعتقاد دارم بهطور يقين توليد خدماتي كه در حوزه مسكن مهر در اين دولت رخ داد به مراتب بيشتر از دولت سابق بوده است. از حيث خانهسازي نيز واحدها در اكثر سايتهاي پروژه در حال اتمام است.
وي گفت: نكته ديگر اينكه مسكن فقط يك يا چند پروژه محدود نيست، بيش از ۲۷۰ پروژه در بيش از ۲۷۰ منطقه در حال ساخت بوده و هستند اما اگر يكي از آنها به هر دليلي به اتمام نرسيده باشد ميگويند مسكن مهر نيمه تمام مانده است. آخوندي ادامه داد: از سوي ديگر در اين ساخت و سازها بايد حقوق شهروندي رعايت و براي ساكنان فضاي سبز و معبر و مدرسه و مسجد و بازار ساخته ميشد. همچنين بايد خدمات روبنايي و زيربنايي، آب و برق و گاز و سيستم فاضلاب فراهم ميآمد و امنيتشان تامين ميشد؛ به عبارت ديگر نميتوان مسكن را به يك قوطي تنزل داد و بعد هم گفت كه اين قوطيها را ساختهايم بايد تحويل بدهيم.
وي با تاكيد بر اينكه ما اين پروژهها را تا جايي كه ميتوانستهايم با امكانات جانبي همراه ساختيم و آماده تحويل كرديم، گفت: ميدانيم كه خدمات جانبي ارايه شده بسيار محدود است و هزاران ميليارد تومان اعتبار نياز دارد تا اين خدمات تكميل شود. اين حجم از سرمايهگذاري، رقم بسيار بزرگي بود كه از جهاتي برابر با كل هزينههاي خانهسازي يا بيشتر از آن است. البته ما نميگوييم كه پروژه به سرانجام رسيده است چون از نظر من، كاري كه در دولت قبل كردند حداقل وزراي ۴ دوره ديگر را درگير خود خواهد كرد. يعني نبايد تصور كرد كه اين طرح به اين زوديها به اتمام ميرسد و سفرهاش اصطلاحا جمع خواهد شد.
منتقد گمراه كردن مردم در دولت پيشين هستم
وزير راه و شهرسازي گفت: انتقاد من به گمراه كردن مردم توسط دولت پيشين است. در حقيقت دولت گذشته پول مردم را از آنها گرفت و در قبالش بهجاي آنكه خانه قابل سكونت به آنها بدهد، برايشان در كوه و كمر و بيابان بنايي ساخته يا خواسته بسازد كه با تعريف خانه اساسا تفاوت دارد. وي افزود: اگر اين اتفاق در فرنگ رخ ميداد دولت متهم به گمراه كردن عامدانه و آگاهانه مردم ميشد و قطعا عليهش به دادگاه شكايت ميشد اما از آنجا كه در ايران برخي چيزها به صورت وارونه رخ ميدهد كساني كه مردم را گمراه كردهاند امروز به منتقد تبديل شدهاند.
آخوندي گفت: همان افرادي كه به عنوان مثال پول مردم را گرفتند تا در پرديس برايشان خانه بسازند در حالي كه خيلي خوب ميدانستند كه اين شهر ظرفيت اين مقدار خانهسازي را ندارد، با فوريت با الحاق بخشهايي از پارك طبيعي خجير و غير آن به شهر كه داراي شيب بيش از ۱۵ درصدي است محوطه وسيعي را به پرديس ملحق كردند. هماكنون اين الحاق از سويي مورد اعتراض سازمان محيط زيست و در دادگاه اقدام به اقامه دعوا كردهاند. در همين ارتباط به نظريه ديوان عدالت اداري و سازمان محيط زيست توجه كنيد. از سوي ديگر وزارت نيرو امكان تامين آب آن را ندارد و اگر بخواهد آب را انتقال دهد ميلياردها تومان تقاضاي اعتبار دارد.
وي تاكيد كرد: شهرسازي و اجراي معابر در اين بستر به قدري سخت و گرانقيمت است كه قيمت تمام شده يك متر مربع ساختمان در اين شهر هر چند در كنار تهران است از ارزش روز آن بيشتر است. كف يك خيابان به سقف برج واقع در خيابان مجاور ميرسد. در واقع هزينه ايجاد خدمات زيربنايياش برابر يا بيشتر از قيمت كل واحدها ميشود و بدتر از همه اينكه حتي براي دسترسي به سايت بايد تونل ايجاد كرد و در صورت وقوع زلزله، راه امدادرساني آن محدود به يك راه روستايي است و هزاران اشكال زيربنايي ديگر. به هر حال اين افراد امروز گوشهاي نشستهاند و به جاي پاسخگويي بابت گمراه ساختن مردم، از دولت فعلي انتقاد ميكنند.
با يك پرواز هليكوپتري سايت مسكن مهر پرديس انتخاب شد
آخوندي با اشاره به اين نكته كه از كارشناسان شنيدهام كه سايت مسكن مهر پرديس را با يك پرواز هليكوپتري انتخاب كردهاند، گفت: در اين خصوص اعلام اينكه در انتخاب سايت اشتباه شد كافي نيست. ميلياردها تومان در اين پروژهها هزينه شده ما هزاران مهندس متخصص در ايران داريم و هر مهندسي با يك ارزيابي اوليه قطعا متوجه ميشود شهري كه به سختي براي ۱۵۰ هزار نفر آب شرب تامين ميكند جوابگوي حضور ۳۰۰ هزار ساكن جديد نيست.
وي افزود: در حقيقت قبل از تصميمگيري دولت پيشين، پرديس شهري بود كه در نهايت ميتوانست ۱۵۰ هزار نفر را در خود جاي دهد اما به ناگهان بيش از ۸۰ هزار واحد در آن ساخته شد كه با احتساب حداقل جمعيت ۳ تا ٥/٣ نفر براي هر خانواده ساكن، در حدود ۲۴۰ تا ۳۰۰ هزار نفر را به جمعيت اوليه اضافه ميكند.
وي گفت: از مساله آب گذشته به مساله برق، شبكه فاضلاب، شبكه گاز، خدمات آموزشي، بهداشتي و... و از همه مهمتر فضاهاي عمومي ميتوان اشاره كرد. بديهي است كه امكانات و زيرساختها جوابگوي اين ميزان جمعيت نيست. نكته ديگر اينكه همه واحدها خارج از محدوده شهر و عمدتا در محدوده پاركهاي طبيعي حفاظت شده ساخته شده است. آخوندي با تاكيد بر اينكه همه اتفاقات رخ داده بايد كاملا شفاف گفته شود و به اطلاع مردم برسد تا در آينده از تكرار آن جلوگيري شود، گفت: هزينه اين تصميم دولت گذشته براي مردم ايران ۱۰۰ هزار ميليارد تومان سرمايهگذاري بود كه نتيجه آن هم ۱۱۷ هزار واحد مسكوني فاقد متقاضي است. چنين راندمان نازلي يعني پول ملت را عملا به چاه ريختهاند.
بيان واقعيتهاي مسكن مهر با منافع گروهي در تضاد است
وزير راه و شهرسازي با اشاره به اين نكته كه اين طرح بودجه عمومي نداشته يعني پول آن از مردم گرفته شد و در زمينهايي براي آنها خانه ساختند كه حتي يك متقاضي هم ندارد، گفت: بيان اين واقعيتها با منافع گروهي در تضاد است و در نتيجه به زبان آوردن آنها براي من هزينه دارد اما من اين هزينه را ميپذيرم و آنها را ميگويم چه وزير باشم چه نباشم. ما آمدهايم كه سنتهاي غلط را اصلاح كنيم نه اينكه آنها را تداوم بخشيم.
آخوندي با طرح اين سوال كه چگونه دولت ميتواند به دست خود محلههايي بسازد و مهر فقيرنشيني را بر پيشاني ساكنين آن بزند؟ گفت: آيا بايد مسكن مهر بسازيم و مردم را بيشتر از گذشته به فقير و اعيان تقسيم كنيم؟ آيا بايد براي هميشه اين محلهها مترادف با فقر و نبود امكانات باشند؟ چنين رويهاي چه سازگاري با اصل عدالت دارد؟ ظاهر اين طرح البته كمك به مردم محروم است اما در باطن، ذاتي در تضاد با عدالت دارد.
وي با اشاره به اينكه در هشتگرد هم بيش از ١٠ هزار واحد نيمه تمام بدون متقاضي وجود دارد و هيچكس نميپرسد پول اين واحدها از كجا آمده و چرا متقاضي ندارد؟ گفت: هر كسي كه اندك دانش شهرسازي داشته باشد قطعا ميداند چنين سياستي، بنيادش تباه است. تجربه ديگر كشورها نظير كشورهاي اروپايي يا امريكاي لاتين هم همين موضوع را اثبات كرده است.