آفتابنیوز : امروز اولین نشست عدالت اجتماعی از آرمان تا واقعیت با عنوان اشتغال و عدالت اجتماعی در محل وزارت کار، تعاون و رفاه اجتماعی و با حضور کارشناسان برگزار شد.
سیدمحمدصادق الحسینی - اقتصاددان - در این نشست آخرین آمار بیکاری در کشور را مورد اشاره قرار داد و گفت: بر اساس آخرین آمار بیش از سه میلیون و 366 هزار بیکار در کشور داریم که قطعا امروز بیش از این رقم است ولی در مدل اقتصادسنجی خودمان برآوردی که کردهایم، روند بیکاری با شرایطی که جمعیت فعال ما با اقتصاد کشور دارد، به گونهای است که در سال 1400 تعداد بیکاران ما به پنج میلیون نفر و در سال 1406 به شش میلیون و 350 هزار نفر با در نظر گرفتن روند فعلی بازار کار خواهد رسید.
وی گفت: اگر نرخ رشد اقتصادی ما در دهه آتی شش درصد باشد با ابرچالش بیکاری مواجه خواهیم بود و در چنین شرایطی برای ایجاد اشتغال چه کار خواهیم کرد.
الحسینی ادامه داد: من منتقد سیاستهای اشتغال دولت هستم و معتقدم باید منابع محدود خود را برای آرزوی دست نیافتنی کاهش بیکاری در دهه پیش رو صرف نکنیم. چون اقتصاد ما چارهای ندارد جز اینکه به نرخهای بالای بیکاری برای یک تا دو دهه آینده فکر کند.
وی گفت: ما میتوانیم به سمت ایجاد اشتغال ناقص خصوصا در مناطق محروم و کمتر برخوردار برویم و یارانههایی که اکنون در اقتصاد ایران به وفور پرداخته میشود، به اشتغال خرد یا ناقص تبدیل کنیم.
الحسینی گفت: چارهای نداریم جز اینکه به سرعت به سمت ایجاد زیرساختها برای فنآوریهای نو حرکت کنیم و در بستر تنها حوزهای که شاید امکان ایجاد شغل در آن باشد، حوزه فن آوری است.
به گفته وی استارت آپهایی که در حوزه حمل و نقل در کشور شکل گرفتهاند، نمونه بارز این نوع اشتغال است که کارآیی و اشتغالزایی خود را نشان داده است.
این کارشناس اقتصادی در بخش دیگری از اظهارات خود به سهم بخش کشاورزی در ایجاد اشتغال اشاره کرد و گفت: سهم بخش کشاورزی در ایجاد اشتغال از 24 درصد در سال 1384 به 18 درصد در سال 1394 رسیده است و قطعا در سال 1396 کمتر از این خواهد بود.
وی گفت: در بخش کشاورزی و صنعت هم امکان ایجاد پتانسیل نداریم و تنها حوزهای که میماند بخش خدمات است که آمارها نشان میدهد در سالهای اخیر 75 درصد اشتغال کشور در حوزه خدمات شکل گرفته است.
همچنین بایزید مردوخی - مشاور وزیر کار، تعاون و رفاه اجتماعی - اظهار کرد: اگر امروز با مشکل بیکاری مواجهیم به ساختارهای مرتبط با اشتغال برمیگردد. درست است که وزارت کار مسئولیت اشتغال را برعهده گرفته است ولی این وظیفه وزارتخانههایی است که با تولید و سرمایهگذاری سر و کار دارند.
وی ادامه داد: اشتغال به معنای کلی زمانی ایجاد میشود که بتوانیم سرمایهگذاری کنیم ولی بعد از آن باید بخش دولتی را اصلاح کنیم. در سیاستهای حمایتی و تصمیمات اقتصادی بازنگری به وجود آوریم و در قوانین و مقررات لازم تجدید نظر کنیم.
مشاور وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی ادامه داد: اگر بخواهیم مقایسهای بین توسعه اشتغال به روش متمرکز ملی و توسعه اشتغال با رویکرد ملی داشته باشیم، در توسعه اشتغال به روش متمرکز ملی باید آموزشها را اصلاح کنیم و راهکاری پیدا کنیم که به جای آنکه در تهران برای گسترش اشتغال تصمیم گرفته شود، اجازه دهیم در استانها در این باره تصمیم بگیرند.
مردوخی افزود: البته شاید گفته شود استانها تجربهای در این زمینه ندارند چون اجازه تصمیمگیری نداشتهاند ولی باید بگذاریم از منابع اقلیمی خود استفاده کنند و طرح پیشنهاد بدهند.
وی ادامه داد: متاسفانه شاهدیم که در برخی استانها تنها راهی که برای سرمایهگذاری و اشتغال پیدا کردهاند، ساختمانسازی و ایجاد مالهای خردهفروشی است ولی اینها برای ایجاد اشتغال مثمرثمر نیست و باید سرمایههای انسانی را تجهیز و برای نیروهای بیکار خود هزینه کنیم.
مشاور وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی متذکر شد: امروز کمتر خانوادهای هست که جوان بیکار نداشته باشد و هر قدر به آن جوان بگوییم نرخ بیکاری را تک رقمی و تورم را مهار کردهایم، درک نمیکند. بنابراین برای اغنای خودمان این واژگان را به کار نبریم؛ برای آنکه بیکاری از بین برود و تورم پایین بیاید، کارهای بیشتری لازم است که انجام بدهیم.
ایسنا