آفتابنیوز : حجتالاسلام مصطفی درایتی در خصوص استفاده سیاسی برخی مداحان از تریبونهای مذهبی، اظهار کرد: ما مشکلات متعددی داریم. یک مشکل این است که برخی از افرادی که تریبونی به دست میگیرد، به خود اجازه میدهد که با صلاحیت، بدون صلاحیت و با اطلاع یا بدون اطلاع راجع به هر موضوعی اظهارنظر کند.
وی افزود: این آفت بدی در ایران بوده که گاهی هزینههای سنگینی را نیز برای کشور ایجاد کرده است. ما تجمعات متعدد و گوناگونی داریم که برخی سنتی بوده و مردم با توجه به اعتقادات مذهبی خود در ایام و مکانهای خاص، برای اهداف خاص و مشخصی که از آن ایام مدنظر آنها است، تجمع برگزار میکنند. طبیعتا مردم انتظار دارند که آنچه در این مجالس اتفاق میافتد مربوط به آن مناسبت باشد.
این فعال سیاسی اصلاحطلب گفت: متاسفانه برخی از افرادی که این تجمع را میبینند تصورات دیگری به ذهنشان میآید و فکر میکنند که هرچه از این تریبون بگویند حقشان است و میتوانند این کار را انجام دهند، زیرا تریبون در اختیارشان قرار گرفته است، در حالی که توجه نمیکنند مستمعی که حضور پیدا کرده، از این تریبون منظور و انتظار دیگری دارد.
عضو شورای مرکزی حزب اتحاد ملت با بیان اینکه زمانی که شما خلاف انتظار مستمعینی که تجمع کردند، صحبت میکنید، دو صدمه وارد میشود، عنوان کرد: یک آسیب این است که آنچه گفته میشود تاثیر مثبت در مردم نمیگذارد زیرا آنها از چنین تریبونی انتظار ندارند که چنین حرفهایی را بشنوند. دوم اینکه به تدریج این مجالس سنتی که عادتهای مذهبی مردم است، دچار لوس شده و به تدریج عدهای به این دلایل از حضور در این مجامع دلسرد و دلزده خواهند شد.
وی ادامه داد: در بسیاری از مجالس سنتی که به صورت طبیعی و با اجتماع گسترده برگزار میشد، اکنون حضور افراد به دلیل این سوءاستفادهها کاهش پیدا کرده و انتظاری که از آن مجلس در گذشته بوده دیگر حاصل نشده است. این وضعیت سالها تکرار شده و متاسفانه برخی به این نکته توجه نمیکنند که اگر چند بار این کار را تکرار کردید و نتیجه گرفتید، مجددا برای منظور و مقصود سیاسی خود تکرار کنید اما اگر نتیجه نگرفتید، به باورهای مردم لطمه نزنید تا اگر صحبت شما واقعا شنونده داشته باشد به صورت طبیعی بتوانید در مجامعی که به همان منظور دعوت میکنید شنونده پای صحبت شما آمده و آنها را بشنود.
درایتی اضافه کرد: گفتن اینگونه صحبتها، هم لطمه زدن به شکوه و معنویت چنین مجالس مذهبی خاص و هم بیتاثیر است. من تاثیر مثبتی در این کارها نمیبینم و عکس آنچه مدنظر آنها است نتیجه میدهد. ظاهرا برخی افراد جز این یک راه نمیتوانند راه دیگری را تجربه کنند.
عضو شورای مرکزی حزب اتحاد ملت با اشاره به اینکه این اقدامات تاثیری روی نگاه سیاسی مردم ندارد، تصریح کرد: این کارها تنها ذهنیت منفی در مردم ایجاد میکند که در این صورت تصور میشود این افراد دنبال این هستند که از هر موقعیتی سوءاستفاده کنند. حتی در مراسم روز قدس که یک روز ملی و حتی فراملی است رفتارهایی با سوءاستفاده از این تجمع دیده میشود که حاصلش این است که تعدادی را دلزده کنند تا دیگر در چنین مناسبتهایی حضور نداشته باشند.
وی افزود: زمانی که ما برای روز قدس، شبهای قدر و روضهها نامگذاری مشخصی داریم، طبیعتا محتوای آن نیز باید با نامش هماهنگی پیدا کند. افراد به اعتبار آن اسم و جایگاه حضور پیدا میکنند و تمایل دارند در همین حدود حرف و سخن بشنوند. زمانی که صحبتهای دیگری با این مجالس همراه میشود و مستمعی که حضور پیدا میکند از قبل چنین برداشتی نداشته، به مرور بدبینی آنها را از این مجالس افزایش خواهد داد اما متاسفانه این وضعت تکرار میشود و کسی بنا بر از بین بردن آن ندارد.
درایتی خاطرنشان کرد: زمانی که ما نام، مناسبت، علت یا مجلسی را به هر نامی برگزار و عدهای را با آن نام دعوت میکنیم تا در آن مجالس حضور پیدا کنند، اگر خلاف آنچه انتظار دارند در آن مجلس بشنوند یقینا به تدریج نسبت به آن ایدهها حساسیت پیدا میکنند. گاهی احساس میشود که مردم به چنین حرفهایی که از این تریبونها زده میشود اصلا گوش نمیدهند و این ذهینیت ایجاد میشود که گاهی ممکن است عاشقانه و با طیب خاطر حضور پیدا نکنند، در مراسمهای ملی ما نیز همین گونه است.
عضو شورای مرکزی حزب اتحاد ملت بیان کرد: اکنون بخشی از مسئلهای که راجع به اینگونه قضایا در جامعه دیده میشود، به سوءاستفاده از این تجمعات برمیگردد. با این سوءاستفاده، به تدریج اصل آن تجمع و ذهنیت نیز ممکن است مورد تشکیک مردم قرار گیرد و تصور مردم این میشود که این ایام دستاویز بازی برای افرادی است که سوار بر قدرت هستند تا با سوءاستفاده از احساسات مذهبی مردم از آنها سواری بگیرند. اگر این وضعیت تشدید شود به اصل آن اعتقاد نیز لطمه وارد میکند.
وی ادامه داد: باید تفکیک صورت گیرد. این دریافتهای مقطعی زودگذر نباید آنها را شادمان کند زیرا این وضعیت در درازمدت فجایعی را در فرهنگ کشور به وجود میآورد که گاهی ممکن است جبران آن بسیار زمانبر و پرهزینه باشد. این افراد باید تلاش کنند تا از توانایی، استدال و جایگاه خود استفاده کنند و هر چیز را به جای خود ببینند. سوءاستفاده از اینگونه مقدسات، رویهها و سنتهای مردم که مورد انتظار آنها نیست، به خود آنها و آن مراسم لطمه خواهد زد.
منبع: ایسنا