کد خبر: ۵۴۵۹۳۴
تعداد نظرات: ۲۰ نظر
تاریخ انتشار : ۲۶ شهريور ۱۳۹۷ - ۰۸:۵۹
"به جای این که رسانه ملی باشد، دربست در اختیار تفکری خاص و افرادی خاص قرار گرفته است"

انتقاد جمهوری اسلامی از سبک عزاداری رسانه ملی و تکرار «سین‌سین» و «حوس‌حوس»؛ برخی مداحان «جدیدالاختراع» صداوسیما، به جرم بدترین تخلفات قانونی و اخلاقی و شرعی بازداشت شده‎اند

متاسفانه در دهه‌های اخیر از طریق همراهی عجیب با مداحان بی‌سواد و پخش مطالب بی‌محتوا و سطحی به جای ترویج فرهنگ عاشورا به ترویج‌کننده سطحی‌نگری و بی‌محتوایی تبدیل شده و تاسف بارتر این که به جای این که رسانه ملی باشد دربست در اختیار تفکری خاص و افرادی خاص قرار گرفته است.
آفتاب‌‌نیوز :
«ایام عزاداری اباعبدالله‌الحسین علیه‌السلام و یاران باوفایش را پشت‌ سر می‌گذاریم؛ ایامی که فرهنگ‌ساز است و نقش تربیتی و آگاهی‌بخشی آن بر هیچ‌کس پوشیده نیست. طبعاً در انتقال ارزش‌ها و معارف این نهضت عظیم و حماسه جاودانه، رسانه‌ها نقش ویژه‌ای دارند؛ بخصوص صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران که باید به عنوان رسانه ملی ارائه‌دهنده فرهنگ و الگوی صحیح و انتقال آن به جامعه باشد؛ چرا که صدا و سیما عضو اصلی و تاثیرگذار همه خانواده‌ها در جامعه محسوب می‌شود و قطعاً می‌تواند برای حوزه معارف اسلامی و مناسبت‌های مذهبی بخصوص فرهنگ عزاداری‌ها در ایام محرم نقشی تاثیرگذار و مهم داشته باشد و از این فرصت طلایی استفاده بهینه نماید.

این که فعالیت‌های صداوسیما چقدر با آرمان‌ها فاصله دارد، موضوعی نیست که در یک مجال کوتاه به تمام ابعاد آن پرداخته شود اما در حوزه انتقال فرهنگ حسینی و عاشورا، عملکرد رسانه‌ ملی من‌حیث‌المجموع دارای اشکالاتی است که تلاش می‌شود به گزیده‌ای از آنها اشاره شود، اشکالاتی که متاسفانه این روزها صدای علما و روحانیون و دلسوزان فرهنگ اسلامی را هم درآورده است. این که امام خمینی رضوان‌الله تعالی علیه، صدا و سیما را دانشگاه معرفی کردند یک تفاوت نبود زیرا رسانه ملی مرکز هدایت و هویت فکری جامعه محسوب می‌شود و این دانشگاه بزرگ باید همچون قله‌ای عظیم و سرچشمه‌ای همیشه جوشان، زلال معارض الهی، انسانی، اخلاقی، اجتماعی، فرهنگی و سیاسی را در زندگی مردم ساری و جاری نماید و کسانی که در این دانشگاه تاثیرگذار، سیاست‌گذاری و برنامه‌ریزی می‌کنند علاوه بر آن که جایگاه مهم خود را می‌شناسند و بدانند که مهم‌ترین بعد رسانه ملی تبلیغ و تبیین اهداف انقلاب اسلامی بر پایه تعالیم اصیل و صحیح سفارش شده از سوی بزرگان دین است.

آنچه این روزها و البته در طول چند دهه گذشته در حوزه تبلیغ فرهنگ حسینی و نهضت عاشورا دیده‌ایم، نشان‌دهنده آن است که متاسفانه سیاستگزاران رسانه ملی به تکلیف خود در این حوزه بخوبی آگاه نیستند و این مدعا را از میان برنامه‌هایی که در حوزه تبیین فرهنگ عاشورا از صدا و سیما پخش می‌شود می‌توان براحتی دریافت و همچنین می‌توان پی برد که سفارش‌های مکرری که امام خمینی درباره برنامه‌های مذهبی، برگزاری عزاداری سنتی و فلسفه و انگیزه معرفی صحیح معارف دینی و حماسه حسینی داشتند، چقدر مهم بوده و هستند.

یکی از سفارش‌ها و توصیه‌های اکید امام خمینی این بود که «لازم است در نوحه‌ها و اشعار مرثیه و مدح ائمه معصومین علیهم‌السلام علاوه بر رعایت حرمت و شان اولیای الهی، به طور کوبنده فجایع و ستمگری‌های ستمکاران هر عصر یادآوری شوند و یزید و یزیدیان زمان در مراسم مذهبی و عزاداری معرفی گردند و ملت با آگاهی و شناخت کافی از آنان به مقابله و استقامت و مبارزه با آنان بپردازند. امروز که یزیدیان زمان در قالب سیاستگذاران دولت‌های استعمارگر و مستبد مانند آمریکا، دولت صهیونیستی، رژیم آل‌ سعود و دیگر همپالگی‌های آنان در اقصی نقاط جهان به ستمگری و قتل و تجاوز مشغولند، رسانه ملی ما تا چه حد توانسته است در برنامه‌های مذهبی و عزاداری خود این مفهوم را معرفی و تبیین نماید؟ آیا این مهم می‌تواند در قالب مداحی‌هایی که با هزار بار تکرار کردن «سین‌سین»، «حوس‌حوس» به جای خواندن نوحه‌ها و مرثیه‌هایی با مضمون عالی و هدایتگر پخش می‌گردد، محقق شود؟

تاسف‌ بار است که برنامه‌های مذهبی و مداحی تلویزیون در حد سایز برنامه‌های سرگرم‌کننده سقوط کرده و بدون آن که کمترین معرفتی نسبت به فلسفه قیام امام حسین علیه‌السلام و مبارزات سایر ائمه علیهم‌السلام بدهند، بهترین فرصت‌های محرم و صفر و ایام فاطمیه و رمضان و شعبان را از دست می‌دهند و تاسف‌بارتر این که برنامه‌هایی به عنوان برنامه مذهبی و عزاداری تهیه و پخش می‌شوند که خود آنها ابزاری برای فاصله گرفتن جوانان از دین، اخلاق و آداب اسلامی تبدیل می‌شوند.

این که در برنامه‌های عزاداری به نوآوری اهمیت بدهیم، البته نکته مثبتی است، اما باید توجه داشت که برای تهیه برنامه‌های نوآورانه باید مایه اصلی آن را هم صحیح انتخاب کرد تا خدای ناکرده انتخاب غلط خود به فاجعه‌ای در فرهنگ عزاداری تبدیل نشود. هنوز فراموش نکرده‌ایم که آدم‌های تکراری که توسط صدا و سیما به عنوان مداح مطرح و مشهور شدند به مداحانی «جدیدالاختراع» تبدیل گردیدند که برخی از آنها به جرم ارتکاب بدترین تخلفات قانونی و اخلاقی و شرعی بازداشت شدند و ضربه‌های جبران‌ناپذیری به اعتقادات اسلامی و انقلابی و فرهنگ دینی مردم وارد کردند. سوالی که همواره در این زمینه افکار عمومی را به خود مشغول کرده این است که چرا دست‌اندرکاران رسانه ملی در بخش نوآوری مداحی، اصرار دارند مرتب به دنبال افرادی تکراری با نوحه‌خوانی‌ها و سینه‌زنی‌های سبک و با محتوای سطحی و بیگانه از روح حماسه حسینی بروند، در حالی که می‌توانند با پخش سینه‌زنی‌ها و نوحه‌هایی با مضامین عالی و آمیخته‌ای از عزاداری نوآورانه با تکیه بر سبک‌های سنتی بروند که خوشبختانه در چند سال اخیر نمونه‌های فراوانی از آنها در شهرهای مختلف کشور مشاهده می‌شود. نمونه‌هایی که در آنها ظلم‌ستیزی، آزادگی و مقاومت در برابر نارواها به عنوان شاخصه‌های اصلی حماسه حسینی مطرح می‌شود و همزمان با افزودن بر جاذبه عزاداری تلویزیون، واقعیت قیام عاشورا و هدف امام حسین و شهدای کربلا را یادآور می‌شوند. از آنان گذشته، مداحان چنین مراسمی عموماً مشهور و معروف نیستند و مانند برخی مداحان تکراری مورد علاقه دست‌اندرکاران رسانه ملی نیستند که به هر چیزی شباهت دارند غیر از مداح اهل‌بیت و صرفاً نفوذ هستند و به هیچ‌ چیز هم رحم نمی‌کنند. تفرقه‌ می‌اندازند، تحریک می‌کنند، برای مسئولین تعیین تکلیف می‌کنند، ناسزاگویی و بداخلاقی می‌کنند و اخیراً در جایگاه صدور فتوا نیز نشسته‌اند و خود را پایبند به فتاوای مراجع معظم تقلید نیز نمی‌دانند.

در گذشته‌های نه‌چندان دور، نوحه‌خوانی و مرثیه‌خوانی توسط مداحانی با سواد، با تقوا و متدین که به کار ارزشمند و تاثیرگذار خود واقف بودند انجام می‌شد و به همین جهت نوحه‌ها و مرثیه‌ها از محتوایی عمیق و با مضمون برخوردار بودند. هر چند در زمان ما نیز هنوز افرادی هستند که سنت مداحی را با همان ویژگی‌ها حفظ کرده‌اند و با خواندن نوحه‌ها و مرثیه‌های پر مغز که حاوی معارف اهل‌بیت علیهم‌السلام است، به همان راه پرافتخار ادامه می‌دهند. اما متاسفانه این نسب در شرایط فعلی با بی‌توجهی رسانه ملی و اهمیت ندادن به نسل و سبک آنها روبروست و به همین دلیل منزوی هستند و یا با میدان‌داری مداحان تکراری و مورد علاقه رسانه ملی کلاً به فراموشی سپرده می‌شوند و به جای آنها به مداحانی با حاشیه‌های فراوان که خیل عظیمی از مردم را نسبت به صنف مداح و حتی مجالس عزاداری بدبین و یا بی‌تفاوت کرده‌اند میدان داده می‌شود.

قطعاً در ایجاد این بدبینی و بی‌تفاوتی مردم نسبت به مسائل دینی و معارف اسلامی رسانه ملی نقش دارد. متاسفانه این نقش تنها در میدان دادن به مداحان کم‌سواد و کم‌اطلاع و حاشیه‌دار خلاصه نمی‌شود، بلکه در برنامه‌های سخنرانی مذهبی و افرادی که قرار است در حوزه دین و اعتقادات صحبت داشته باشند نیز این ضعف بزرگ دیده می‌شود و این نقیصه زمانی که انسان محتوا و سبک و سیاق مراسم قدیمی را به یاد می‌آورد، دردآوری بیشتری دارد.

این شعر پرمحتوا را که گفته است:

تو سر دادی که سر در پیش نامردان فرو ناید

تو جان دادی که جان هر دو عالم را کنی احیاء

جوان دادی که تا انسان جوانمردی بیاموزد

تو هستی داده‌ای تا هستی از تو گشت پابرجا

اسیری عیالت را چنین تفسیر عقل آمد

که‌ای انسان ز پای خویش بند بردگی بگشا

بود نام گرامت ورد ما اما بسی افسوس

که افکار تو را وارونه شد تفسیر سر تا پا

مقایسه کنید با این مطلب سخیف که به عنوان شعر و مرثیه در برخی مداحی‌ها خوانده شده، آنجا که می‌گوید:

«قربون چشمای شهلات و ابروی پیوسته‌ات»

یا اینکه می‌گوید:

چشات مه و ملیحه

آخر از عشق خودت کار می‌دی دستم

عاشق و دیوونتم

از خوانندگان گرامی روزنامه به‌ خاطر آوردن این چند خط عذرخواهی می‌شود؛ چرا که بدون نوشتن این خزعبلات نمی‌شود عمق فاجعه‌ای را که افرادی به عنوان مداح برای فرهنگ و نهضت حسینی آفریده اند، نشان داد. ذکر این نکته نیز لازم است که آوردن چند بیت مضحک در اینجا به معنی پخش آن از صداوسیما نیست، بلکه یادآوری بها دادن به مداحان تکراری و شعرهای سبک آنان و ضرورت فاصله‌ گرفتن رادیو و تلویزیون از این قبیل افراد و پرهیز از غرق شدن در پخش مرتب برنامه چند نفر انگشت شمار است.

حال شاید بهتر بتوان منظور امام‌ خمینی را درک کرد که می‌فرمودند: «... ما می‌توانیم به وسیله دستگاه‌هایی که داریم، به وسیله همین صداوسیما، به وسیله مطبوعات، به وسیله گروه‌هایی که خارج می‌روند، اسلام را آن طوری که هست معرفی کنیم. اگر آن طوری که هست و آنطوری که خدای تبارک و تعالی فرموده، آنطوری که در روایات و در قرآن ما هست، آنطور به مردم ارائه بدهیم، و به دنیا ارائه بدهیم همین خودش از هزارها توپ و تانک بیشتر می‌تواند موثر باشد...» نقش رسانه ملی و گرایش دست‌اندرکاران آن مجموعه را در ترویج مداحی‌های سطحی و پخش بعضی سخنرانی‌های بی‌محتوا و حتی گاهی با محتوای خلاف را در به‌وجودآمدن وضعیت نامطلوب در عزاداری‌ها نمی‌توان نادیده گرفت. صداوسیما در حوزه معارف دینی هر چقدر که در سال‌های اول انقلاب با پخش سخنرانی‌های پرمحتوا و مداحی‌های اصیل و سنتی و پرمغز در ترویج نهضت حسینی و فرهنگ عاشورا نقشی پررنگ داشت، متاسفانه در دهه‌های اخیر از طریق همراهی عجیب با مداحان بی‌سواد و پخش مطالب بی‌محتوا و سطحی به جای ترویج فرهنگ عاشورا به ترویج‌کننده سطحی‌نگری و بی‌محتوایی تبدیل شده و تاسف بارتر این که به جای این که رسانه ملی باشد دربست در اختیار تفکری خاص و افرادی خاص قرار گرفته است.

این رویکرد، اعتبار رسانه ملی را کاهش می‌دهد و به نفع هیچکس نیست. رسانه ملی باید در چشم همه معتبر باشد و آحاد مردم تمام برنامه‌های آن را قابل اعتنا و اعتماد بدانند و به رسانه‌ای تبدیل شود که انتظار می‌رود در شان نظام جمهوری اسلامی باشد و معارف دینی و تعالیم ارزشی و اسلامی را به‌گونه‌ای ترویج نماید که موجب عظمت یافتن ارزش‌ها و معارف گردد نه‌ موجب تحقیر و سرشکستگی آن. رسانه ملی می‌تواند با پخش نوحه خوانی‌های مداحان متدین که فراوانند، معارف اهل‌بیت علیهم السلام را رواج دهد. این روش می‌تواند اعتبار جامعه مداحان را تحکیم کند و راه را برای پالایش جامعه از روش‌های نادرستی که بعضی مداحان ترویج می‌کنند هموار سازد. با رعایت این معیار است که رسانه ملی می‌تواند در بخش مذهبی در قامت یک دانشگاه عمومی جلوه کند.

منبع: روزنامه جمهوری اسلامی
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
انتشار یافته: ۲۰
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۵۶ - ۱۳۹۷/۰۶/۲۶
0
6
باید کانالهای تلویزیونی خصوصی توسط احزاب و سرمایه گذاران فارغ التحصیل رشته های مرتبط تاسیس شود تا تهیه کنندگان و هنرمندان با سلایق و نظرات مختلف بتوانند کارهای خود را عرضه کنند .
ناشناس
|
-
|
۱۰:۰۱ - ۱۳۹۷/۰۶/۲۶
0
8
برخی از مداحا حرکاتی رو انجام میدن که آدم فکر میکنه دارن میرقصن بعدشم اینکه برخی آقایون خودشون رو لخت میکنن چه معنایی داره؟ خجالت از امام حسین (ع) نمیکشید انگار که برخی ها دنبال صدای بیشتر سینه هاشون هستن شمایی که ادعا میکنید که امام زمان (عج) به این مراسم ها سر میزنن خجالت نمیکشید جلوی اقا خودتون رو لخت میکنید. آخه چقدر بی حرمتی
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۲۵ - ۱۳۹۷/۰۶/۲۶
0
5
...... قمه زني و گل ماليدن براي كم رنگ كردن اصل عاشورا است
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۲۶ - ۱۳۹۷/۰۶/۲۶
0
6
کاملا بجا عنوان شده در اکثر سینه زنی هاییکه از تلویزیون با ان مداحان خاص وقتی پخش میشود موزیک متن دارد سین سین سین دقت کنید/ این چه سبک عزاداری است /متاسفانه داره مسیر انحرافی به بهانه جذب جوانان ایجاد میشود
علی کوچکی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۵۳ - ۱۳۹۷/۰۶/۲۶
8
1
متاسفم برای نویسنده این مطلب که هنوز نمیدونه که تو دستگاه امام حسین اصول مکتب محتوا و افراد رو ضمانت میکنه نه اینکه نوع مداحی یا شخص مداح معرف فرهنگ عاشورا باشه که اگه اینطوری بود در طول این 1400 سال شما و امسال شما نهضت حسینی رو هم یا به انحراف کشونده بودید یا دچار فرقه گرایی کرده بودید .............
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۱۹ - ۱۳۹۷/۰۶/۲۶
0
5
مداحی های یزدیها و آذریها خوبه
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۲۹ - ۱۳۹۷/۰۶/۲۶
0
2
همانطور که شمیم بوی خوش و عطرآگین دین اسلام که همچون خورشید تابان نورانی و جاذب و جلب کننده انسانها به سوی اسلام ناب محمدی(ص) است و از سینه و گلوی مراجع حقیقی گرانقدر تقلید و علما و بزرگانی دینی محترم به مردم بیان و شناسانده می شود،
به همان اندازه هم بوی گند و تعفن تظاهر، نیرنگ، فریب و دروغ منحرفین مدعی دینداری که از حقیقت دین هیچ نفهمیده اند و از گلوی مداحان مثلاً خوش صدای دین نشناخته و خودباخته و بدعت گذار بیرون می آید!!!!! دافع و دور کننده مردم و جوانهای عزیزمان از آمدن به سمت شناخت حقیقت دین و کمال انسانی است.
بنابراین، مومنین همه در مقابل آفریدگارشان مسئولند و موظف به انجام وظیفه که نگذارند مردم به جای جذب شدن به دین مقدس اسلام، متاسفانه دین گریز شوند.
خادم
|
Germany
|
۱۱:۴۰ - ۱۳۹۷/۰۶/۲۶
0
4
مداحی هم از جمله مشاغلی است که در صدر اسلام و قرن های بعد وجود نداشته. در آن زمان دسته زنجیرزنی و نمادهای فولادی و چلچراغ و دیگر اختراعات هم وجود نداشته. پرسش من این است که عزاداری های محرم در صد سال آینده چگونه خواهد بود؟
ناشناس
|
-
|
۱۱:۴۰ - ۱۳۹۷/۰۶/۲۶
0
2
سلام بر همه دلدادگان حسینی .به نظر بنده ما هرچه بهتر وبیشتر سعی کنیم در مسیر امام حسین واولیا قدم برداریم بهتر از عزاداری سوری وکورکورانه است راه امام حسین یعنی حیات انسانی کامل در دنیا و اخرت.
ناشناس
|
Netherlands
|
۱۱:۴۵ - ۱۳۹۷/۰۶/۲۶
0
4
صدا و سیما در راستای تخریب دین و اسلام گام برداشته و باید رسیدگی شود چرا صدا و سیمای ملی باعث دلزدگی مردم از اسلام شده است چرا در تخریب دین گام برمیدارد
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۳۷ - ۱۳۹۷/۰۶/۲۶
0
3
یاد مداحان و ذاکرین مردمی بخیر
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۱۵ - ۱۳۹۷/۰۶/۲۶
0
2
چرا رئیس صدا و سیما با اینهمه اشتباه کاری در حیطه کاری اش، خصوصاً در مورد مسائل دینی که از اهم مسائل است ..... !؟
ناشناس
|
Germany
|
۱۴:۳۰ - ۱۳۹۷/۰۶/۲۶
0
3
این مداحان باید مجازات بشن وصدا وسیما نیز جوابگوی اینهمه بی مبالاتی را باید بدهد
خادم
|
Germany
|
۱۴:۳۴ - ۱۳۹۷/۰۶/۲۶
0
2
مداحی هم از جمله مشاغلی است که در صدر اسلام و قرن های بعد وجود نداشته. در آن زمان دسته زنجیرزنی و نمادهای فولادی و چلچراغ و دیگر اختراعات هم وجود نداشته. پرسش من این است که عزاداری های محرم در صد سال آینده چگونه خواهد بود؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۵۹ - ۱۳۹۷/۰۶/۲۷
0
3
نظر نويسنده محترم روزنامه كاملا درست است اولا مداحي جاي وعظ وخطابه هاي مفيدرا گرفته است. ثانيا سبكهاي جديد مرثيه سرايي كه توسط تلويزيون پخش ميشود از حيث متن واجرا مناسب ماه محرم نيست بويژه حركات بدني مداح و برخي از شركت كنندگان در اين مراسم و اشعار بي محتوا وبعضا مغاير با عقل و منطق و روايات مقتل نويسان كربلا ميباشد كه جاي اظهار نظر مجتهدين شجاع در خصوص اين قبيل امور كه بنام مذهب شيعه نوشته ميشود خالي است و برنامه هاي اينچنيني تلويزيون بشتر باعث دين گريزي ميشود تا نشر تفكر ديني شيعي 0 بنابر اين بزرگان دين و علماي اعلام تا دير نشده فكري بكنند كه تربيت شدگان حوضه وظيفه شان فقط محدود به اقامه نماز نباشد وذهن و فكر جوانان را به مداحان بي سواد نسپارند كه تلويزيون از انان حمايت ميكند0
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۵۳ - ۱۳۹۷/۰۶/۲۷
0
2
چرا اغلب مداح هایی که در تلویزیون می بینیم،‌ در صورتشان آن سکینه و آرامش و وقاریکه او را از بقیه متمایز می کند) دیده نمی شود؟؟
ولی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۱۵ - ۱۳۹۷/۰۶/۲۸
0
2
ما مداح باوقار سنگین که اشعار با محتوا را بیان میکنند کم نداریم چرا صدا وسیماو همچنین
هیات ها و مساجد از مادحین جلف گو که اغلب اشعارشان وهن دین و مکتب عاشوراست
وعاشق صدا و اکو که گوشهای مومنین را میخراشد را دعوت میکنند . بس است چاره کار
این قدر دشوار نیست بشرطی که همه بخواهند .
مثلا مداهی در مسجدی گفت شتر دراز کشید حضرت زینت س را سوار کرد وبه بقیه شترها
گفت" اینها اهلبیت پیامبرند یواش برید" .کسی انجا صدای این حیوان را شنید و در کجا نقل
شده ؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۳:۵۹ - ۱۳۹۷/۰۶/۲۸
3
1
با سلام
کاش نویسنده محترم بجای کلی گویی و بزرگ نمایی چند نمونه از محتوایی که اخیرا در تلویزیون پخش شده را شاهد می آورد تا هم مصداقی صحبت کرده باشد و هم ما متوجه شویم که بی غرض و مرض دارد می نویسد
نه اینکه یکی دو بند شعر آورده است بعد می گوید این در تلویزیون پخش نشده است و همین نشان می دهد نویسنده محترم دستش از آوردن شاهد مثال خالی است و نا گزیر به مغالطه کاری شده است.
دوست عزیز این نوع نوشتن مردم فهیم را متوجه اهداف شما می کند که در پشت این مقاله خوابیده است.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۰۷ - ۱۳۹۷/۰۷/۰۱
0
0
متاسفانه این ...........
بابا
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۹:۱۲ - ۱۳۹۷/۰۷/۰۱
0
0
همین نوحه های قابل دانلود باشگاه خبرنگاران را ببینید واقعا خجالت نمی کشن
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین