آفتابنیوز : مدیریت مناسب نرخ ارز در شرایط خاص اقتصاد ایران در جهت کاهش اثرگذاری منفی یکی از مشکلات عمده سیاستگذاران اقتصادی در بیشتر دورهها بوده است.
سیاستهای پولی و ارزی جزئی از سیاستهای اقتصادی هستند که هدف از اجرای آنها ایجاد تعادل در کل اقتصاد کشور در جهت استفاده بهینه منابع است. یک از دلایل استفاده از سیاستهای ارزی برقرار کردن تعادل بین عرضه و تقاضای ارز در بازار است لیکن اگر تغییرات نرخ ارز در کنترل نباشد تعادل بازار ارز برقرار نمیشود و پیامدهای ناگوار زیادی برای بخشهای مختلف اقتصاد ایجاد میکند.
تجربه سالهای گذشته در کشور نشان میدهد هر زمان درآمدهای ارزی از طریق فروش نفت و فراوردههای آن در حد پایینی قرار داشته دولت قدرت کنترل در بازار ارز ازدستداده و مشکلات ارزی به وجود آورده و هر زمان درآمدهای ارزی ناشی از فروش نفت افزایش مییابد دولت از قدرت تسلط بازار ارز برخوردار بوده و با کنترل عرضه ارز، نرخ ارز در جهت کاهش تغییر میکند.
نکته دیگر اینکه سیاستهای اجرایی در زمینه بازار ارز از طریق دولت و همچنین سیاستهای بانک مرکزی توأمان اعمال میشود که در برخی مواقع دیده میشود که از سیاستهای دستوری پیروی میکنند که این نوع مدیریت بازار ارز اثرات نامطلوبی در پی دارد.
یکی از صرافان و فروشندگان سکه در خصوص وضعیت بازار ارز و طلا در بندرعباس در گفت و گو با ایسنا، اظهار کرد: بهغیراز صرافان، بانکها هم اجازه خرید دارند و این مصوبه باعث میشود دلالهای خیابانی جمع شوند که کمک بزرگی است و از التهابات نرخی جلوگیری میکند و اینکه همین دلالها بهویژه در تهران بر تعیین نرخهای غیرقانونی تأثیرگذار هستند و بهصورت کلی هر موضوعی که شکل قانونی داشته باشد؛ بهتر است تا یکسری از افراد و شرکتهای غیرقانونی در اقتصاد کشور فعال باشند.
محمودی ادامه داد: دلالان خیابانی هیچگونه مجوزی مثل پروانه کسب هم ندارند و در کنار خیابان خریدوفروش میکنند و علاوه بر این اصل یا تقلبی بودن پولهای آنان نیز مشخص نیست
این صراف افزود: شرکتها و افرادی در خارج از کشور با یک دستگاه کارتخوان بانکی کار صرافی انجام میدهد و ایرانیها باکارت بانکی خود ارز تحویل میگیرد که این نوع کار کردن اخلال در کار صرافی است و عملیات صرافی از شکل قانونی خود خارج میشود، درحالیکه اگر فردی قصد انجام فعالیتهای صرافی دارد باید از بانک مرکزی همان کشور مجوز بگیرد و با چند صرافی در ایران قرارداد ببندد و عاملیت خود را مشخص کنند.
محمودی در خصوص ادامه کاهش نرخ ارز، با بیان اینکه وضعیت جو روانی در جهت کاهش ارز پیش رفت و بیشترین تأثیر را در پی داشت، خاطرنشان کرد: مردم همارزهای خانگی خود را جهت فروش عرضه کردند و اگر نرخ ارز همچنان پایینتر بیاید و این وضعیت ثبات داشته باشد، وضعیت مناسبی فراهم میشود و با وجود اینکه بازار غیرقابلپیشبینی است، در هرحال اگر یک نرخی به تعادل برسد و ثبات داشته باشد هم خریدار و هم صراف به اطمینان خاطر میرسند.
یکی از فروشندگان سکه و طلا به ایسنا گفت: به دلیل کاهش نرخ ارز در کشور، قیمت سکه و طلا نیز کاهش یافت و این روزها از تبوتاب اولیه در بازار طلا خبری نیست و بهصورت کلیتر میتوان گفت بازار سکه و طلا آرامتر از قبل شده است.
دهقانی اضافه کرد: میزان خرید فروش سکه و طلا بهصورت محدود انجام میشود ولی این روزها خریدوفروش عمده انجام نمیشود زیرا احتمال متضرر شدن در اینگونه معاملات وجود دارد و مردم نیز در خریدوفروش احتیاط میکنند؛ ضمن اینکه قیمتها افتوخیز دارد که امیدواریم در آینده نزدیک ثبات در این بازار برقرار شود.
منبع: ایسنا