آفتابنیوز : بانک مرکزی موظف است که سود و مالیات علیالحساب مستقیم خود را به صورت یک دوازدهم در هر ماه به دولت پرداخت کند و این در حالی است که برخی درآمدهای بانک مرکزی ممکن است محقق نشود که معمولاً این درآمدها در بودجه در ردیف سایر درآمدهای دولت پیشبینی میشد که پس از تحقق محاسبه و پرداخت میشد.
یکی از این درآمدها، درآمد بانک مرکزی از مابهالتفاوت خرید و فروش ارز است که امسال در ردیف درآمدهای مستقیم بانک مرکزی قرار گرفته و به رغم اینکه سازمان برنامه و بودجه و مجلس در خرداد ماه سال جاری با توجه به شرایط اقتصادی کشور در سال جاری به بانک مرکزی ابلاغ کرده بودند که این درآمد در قالب درآمدهای مستقیم قرار نمیگیرد، اما مجلس طی روزهای گذشته بانک مرکزی را موظف به پرداخت حداقل ۵۰ درصد از مالیات و سود علیالحساب این درآمد تا ۱۵ بهمن کرد؛ موضوعی که بانک مرکزی زیر بار آن نرفت و تاکید کرد که به دلیل حساسیت بر افزایش پول پرقدرت در نظام اقتصادی جامعه، این پرداخت فقط در صورت تحقق درآمدها انجام میشود.
در همین راستا، حسن معتمدی - کارشناس امور بانکی و مدیرعامل اسبق بانک اقتصاد نوین - در گفتوگو با ایسنا، با بیان اینکه اینطور اتفاقات در نظام بانکی ما سابقه تاریخی دارد، اظهار کرد: هر زمانی که دولت مشکل نقدینگی پیدا میکند و نمیتواند بگوید که برای تأمین کسری بودجه نیاز به منابع مالی دارد، گزینهای از بانک مرکزی پیدا میکند و روی آن اسمی میگذارند تا این منابع را تأمین کنند.
وی افزود: امسال نیز این موضوع در قالب "مالیات و سود درآمد" مطرح شده است؛ وگرنه مگر فرقی میکند که دولت چگونه مابهالتفاوت فروش ارز را از بانک مرکزی بگیرد؟
این کارشناس بانکی با بیان اینکه هر زمان درآمدی در بانک مرکزی محقق شود در حسابهای این بانک مینشیند، تصریح کرد: دولتها همیشه مالیات و سود درآمدهای مستقیم بانک مرکزی را به صورت یک دوازدهم دریافت کردهاند.
معتمدی اضافه کرد: نکتهای که وجود دارد این است که برخی درآمدهای بانک مرکزی احتمال محقق شدن یا نشدن دارد که این درآمدها در سایه میرود و ممکن است محقق نشود که همیشه این موارد در ردیف سایر درآمدهای دولت قرار میگرفته که به میزان محقق شدن، سود و مالیات به آن تعلق میگرفته است.
وی با بیان اینکه به گفته رئیسکل بانک مرکزی اکنون این درآمد محقق نشده است، گفت: دولت پیشبینی کرده که بانک مرکزی ارز میفروشد و مالیات و سود آن را میگیرد، در صورتی که این کار قطعاً برای تأمین کسری بودجه است و دولت و مجلس در این خصوص تفاهم کردهاند.
معتمدی با بیان اینکه این کار در حقیقت دست در جیب مردم کردن است، اظهار کرد: این کار قطعاً منفی و تورمزاست و هزینه آن را مردم پرداخت خواهند کرد.
ایسنا