آفتابنیوز : آفتاب: برگزاری همه پرسی در سوئیس برای ممنوع کردن ساخت منارههای مساجد که اکثریت آرا را بهدست آورد هرچند برای مخالفان این منارهها پیروزی بزرگ بود اما این اقدام نگرانیهایی را در بین کشورهای مسلمان و غیر مسلمان که دارای اقلیتهای اسلامی هستند بهوجود آورد.
از آن گذشته این امر نشان میداد ترس از جمعیت رو به گسترش مسلمانان در اروپا میتواند انگیزهای برای گروههای افراطی باشد تا زمینه را برای درگیریهای فرقهای و مذهبی فراهم کنند. از آن گذشته محدودیت فعالیت دینی مسلمانان در کشورهای غربی به هر دلیلی میتواند نوعی نقض حقوق بشر در این کشورها تلقی شود و به همین خاطر نهادهای حقوق بشری این امر را برنتافته و نسبت به آن اعتراض میکنند.
دیروز یک بار دیگر واتیکان نسبت به این موضوع واکنش نشان داد و گفت: «ممنوعیت ساخت منارهها در سوئیس ضربه سنگینی به آزادی مذهبی است».
به گزارش خبرگزاری فرانسه، «فلیکس گومر» دبیرکل نشست اسقفهای سوئیس به رادیو واتیکان گفت: «این ممنوعیت ضربه سنگینی به آزادی و اتحاد مذهبی است».
دیروز در یک خبر دیگر آمده بود که رئیس جامعه 400 هزار نفری مسلمانان سوئیس با اشاره به ممنوعیت ساخت منارهها در مساجد و موافقت حداکثری مردم این کشور گفته است: «مسلمانان سوئیس اکنون خود را در جمع مخالفان در سوئیس غیر قابل پذیرش احساس میکنند».
خبرگزاری آلمان با ارائه گزارشی در این باره نوشت به نظر میرسد پیامدهای تصمیمگیری مردم سوئیس تاثیراتی فراتر از خود این کشور داشته باشد. این خبرگزاری افزود: «انتظار میرود در پی این تصمیمگیری، عدم اعتماد بین مسلمانان و دنیای غرب همچنان افزایش یابد».
بعد از بحثهایی که پیرامون اسلام در هلند و دانمارک روی داد، اکنون سوئیس به عنوان مرکز بحثهای جنجالی در مورد اسلام مطرح شده است. البته در کنار این مخالفتها برخی نیز در این باره ابراز خوشحالی میکنند. اولریش اشلوئر که از رهبران مخالفتهای انجام شده با ساخت مناره در سوئیس بوده است، با ابراز خوشحالی از نتایج همه پرسی اظهار داشت: «من بسیار راضی هستم».
وی معتقد است: «منارهها سمبل ادعای برتری اسلام بر مسیحیت هستند، از این رو از تصمیمگیری مردم سوئیس در این ارتباط بسیار خوشحالم». در یک خبر دیگر وزیر دادگستری سوئد نیز اظهار داشت: «موضوعاتی وجود دارد که نمیتوان در قالب همهپرسی برای آنها تصمیم گیری کرد».
ماریا فکتر وزیر کشور اتریش نیز در این خصوص گفت: «در اتریش ما دارای آزادی مذاهب هستیم و عبادتگاهها نیز بخشی از اصول آزادی مذاهب در کشور ما محسوب میشوند».
در همین حال برنار کوشنر وزیر امور خارجه فرانسه، برگزاری همه پرسی در مورد ممنوعیت ساخت مناره مساجد در سوئیس را محکوم کرد. کوشنر به رادیو RTL فرانسه گفت: «از این تصمیم مقامات سوئیس شوکه شدم. این نشان دهنده عدم تحمل آنهاست و من از «عدم تحمل» بیزارم. امیدوارم سوئیس هرچه سریع تر در این رابطه بازنگری کند».
کوشنر تصریح کرد: «این تصمیم مقامات سوئیس نشان دهنده «عدم تحمل» آنهاست و این تصمیم باید مورد بازبینی قرار بگیرد».
کمال هلباوی بنیانگذار اتحادیه مسلمانان در انگلیس نیز ضمن ابراز تاسف درباره اقدام سوئیس در خصوص ممنوعیت برپایی مناره در این کشور اروپایی اظهار داشت: «مردم سوئیس با تحریک و تبلیغات راستگرایان افراطی این کشور طی همه پرسی یکشنبه به ممنوعیت برپایی مناره در اماکن اسلامی رای دادند».
تقریباً 160 مسجد و مرکز اسلامی در سوئیس وجود دارد که فقط چهار مورد از آنها دارای مناره هستند. در همه پرسی روز یکشنبه بیش از 5/57 درصد از رای دهندگان به طرح ممنوعیت ساخت منارهها در سوئیس رای مثبت دادند. سازمان عفو بین الملل نیز اعلام کرد این همه پرسی آزادی مذاهب را در سوئیس نقض کرده و این تصمیم باید توسط دادگاه عالی سوئیس یا دادگاه حقوق بشر اروپا تغییر کند.
این سازمان مراتب نگرانی خود را از تصویب قانون منع ساخت مناره در مساجد سوئیس اعلام کرد. علامه فضل الله نیز با هشدار نسبت به تبلیغاتی که افکار عمومی سوئیس را هدف قرار داده است، از کشورهای غربی خواست برای شناخت بیشتر مسلمانان به بررسیهای اجتماعی و میدانی بپردازند.
مفتی مصر نیز ممنوعیت ساخت منارههای مساجد در سوئیس را توهین به مسلمانان سراسر جهان توصیف کرد و از مسلمانان جهان خواست به خاطر این اقدام تحریک نشوند.
مفتی مصر در گفت وگو با خبرگزاری «منا» گفت: «این همه پرسی نه فقط حمله به آزادی عقاید بوده بلکه تلاش برای توهین به احساسات مسلمانان در خارج از سوئیس بوده است».
وی مسلمانان سوئیس را به انجام گفتوگو و ابزارهای قانونی برای مقابله با این اقدام سوئیس تشویق کرد.
وی ضمن تحریک آمیز خواندن این اقدام از مسلمانان خواست به هیچ وجه به خاطر این اقدام تحریک نشوند.