کد خبر: ۴۷۸۰۹
تاریخ انتشار : ۲۹ خرداد ۱۳۸۵ - ۱۲:۴۹
نگرانی برای انتقال انرژی

اعراب به دنبال جایگزین تنگه هرمز

آفتاب‌‌نیوز :  بیشتر تانکرهای نفت کش خلیج فارس از یکی از این دو مسیر عبور می کنند و تمامی کشتی هایی که در شرق شبه جزیره عربستان بارگیری می کنند، به راحتی از تنگه هرمز که میان ایران و عمان واقع شده گذر می کنند. روزنامه « هندو» و خبرگزاری امارات که این گزارش را منتشر کرده اند توضیح بیشتری در این رابطه نداده است. 

شورای همکاری خلیج فارس شامل کشورهای عربستان، بحرین، قطر، کویت، عمان و امارات متحده عربی است که در میانه بالا گرفتن تنش های بین ایران و آمریکا در پی چاره اندیشی برای حفظ صادرات نفتی خود است.
 
تنگه هرمز محل عبور حدود 40 درصد از منابع نفتی است که به سمت شرق می روند و تانکرهایی که مقصد غربی دارند از طریق باب المندب گذر می کنند تا پس از طی کانال سوئز به اروپا برسند. 

کشورهای شورای همکاری خلیج فارس در واقع بخشی از ائتلاف امنیت منطقه ای با آمریکا محسوب می شوند و در این بیم به سر می برند که اگر واشنگتن بخواهد مواجهه ای علیه ایران صورت دهند، خاک این کشور ها هم در معرض اقدامات آمریکا قرار گیرد. 

با این حال روزنامه هندو می نویسد که بیشتر کشورهای عضو این شورا به رغم نگرانی های خود، مواضع شان را در قبال این وضعیت روشن کرده اند و تصمیم استراتژیکی مبنی بر عدم تبدیل ایران به قدرتی هسته ای گرفته اند. در همین حال آمریکا هم با از سرگذراندن تجربه عراق، رویکرد خود را در قبال ایران تغییر داده است واشنگتن برخلاف مورد عراق، دیگر احرازی بر رویکرد تغییر حکومت در ایران ندارد و برخلاف آن عمده تمرکز خود را بر تغییر رفتار حکومت این کشور قرار داده است. به اعتقاد کارشناسان، این اقدام مشابه مورد لیبی است که حکومت آن با سابقه طولانی خصومت با آمریکا، در نهایت مجبور به تغییر رویکرد مواجهه خود به همکاری شد. 

با اینکه گفت وگوی مستقیم میان ایران و آمریکا یکی از گزینه های احتمالی است ولی دیدگاه عمومی کشورهای خلیج فارس این است که چنین مذاکراتی نباید به شکلی دو جانبه صورت گیرد و سایر کشورها به ویژه اروپایی ها از آن حذف شوند. این موضع عرب ها از آنجا ناشی می شود که پیشتر در زمان حکومت شاه، منافع کشورهای خلیج فارس به دلیل معاملات پنهانی میان تهران و واشنگتن در حاشیه قرار گرفته بود.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین