بازار ارز و طلا امروز دوشنبه ۱۶ تیر ۱۴۰۴ پس از دو روز تعطیلی رسمی در حالی فعالیت خود را آغاز کرد که روند قیمتی بسیاری از داراییها نزولی بود. در بازار آزاد ارز، قیمت دلار که پیش از تعطیلات در مرز ۹۲ هزار تومان نوسان میکرد، امروز به کانال ۸۹ هزار تومان عقبنشینی کرد. دلار در تهران هم اکنون در مرز ۸۹ هزار تومان معامله میشود، دلار هرات نیز در کانال ۸۸ هزار تومان قیمت خورده است.
تسنیم نوشت: در بازار سکه نیز، قیمت سکه تمام بهار آزادی طرح جدید که پیشتر در مرز ۸۳ تا ۸۴ میلیون تومان قرار داشت، امروز با اصلاح ۴ تا ۵ میلیونی، به کانال ۷۹ میلیون تومان بازگشت؛ موضوعی که نشانهای از فروکشکردن هیجانات خرید و تعدیل انتظارات تورمی در میان فعالان بازار محسوب میشود. البته بازار طلا تا فردا سه شنبه ۱۷ تیرماه تعطیل خواهد بود و مبادلات فیزیکی طلا رسما از روز چهارشنبه از سرگرفته میشود.
دلایل کاهش قیمتها چیست؟
تحلیلگران بازار دلایل متعددی برای این عقبنشینی قیمتی برمیشمارند:
آرامش نسبی در فضای سیاسی منطقه پس از اجرای آتشبس موقت میان ایران و رژیم صهیونیستی که سیگنال مثبتی به بازارها مخابره کرده است.
ورود فعال بازارساز بهویژه در بازار حواله و عرضه هدفمند ارز توسط صرافیهای منتخب.
تخلیه بخشی از تقاضای هیجانی که در هفتههای گذشته منجر به جهش قیمتها شده بود؛ و همچنین افت محدود بهای طلای جهانی که عامل کاهشی مضاعفی در بازار داخلی طلا شده است.
بر اساس مشاهدات میدانی و دادههای فعالان بازار، در پایان معاملات امروز: قیمت دلار آزاد: حدود ۸۹,۳۰۰ تومان؛ قیمت سکه طرح جدید: حدود ۷۹ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان، قیمت نیمسکه: حدود ۴۳ میلیون تومان، قیمت ربعسکه: حدود ۲۴ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان؛ قیمت طلای ۱۸ عیار: حدود ۷ میلیون و ۱۲۰ هزار تومان و قیمت اونس جهانی طلا: در محدوده ۳۳۰۱ دلار بوده است.
چشمانداز بازار: ثبات یا ریزش بیشتر؟
فعالان بازار معتقدند با توجه به شروع به کار رسمی بازار پس از تعطیلات، سمتوسوی قیمتی در روزهای آینده تحت تأثیر چند عامل کلیدی خواهد بود:
تحولات بهای جهانی طلا که همچنان در سطوح بالا نوسان دارد، اما فعلاً سیگنال افزایشی روشنی مخابره نمیکند. در عین حال، انتظارات برای تثبیت قیمت دلار در محدوده ۸۸ تا ۹۰ هزار تومان در کوتاهمدت و بازگشت سکه به محدوده کمتر از ۸۰ میلیون، تقویت شده است.
بنابراین؛ نخستین روز کاری هفته با کاهش هماهنگ قیمت در بازار ارز و طلا همراه بود؛ اتفاقی که برخلاف فضای پرالتهاب دو هفته گذشته، نشانهای از بازگشت آرامش نسبی به معاملات است. بازار همچنان محتاط است و با نیمنگاهی به تحولات ژئوپلیتیک و تصمیمات دولت، در انتظار مشخصشدن چشمانداز اقتصادی کشور باقی مانده است.
فارس نیز نوشت: از زمان آغاز درگیری ۱۲ روزه میان ایران و رژیم صهیونیستی، قیمت دلار که تا حدود ۹۳،۲۵۰ تومان بالا رفته بود، روند نزولی به خود گرفته و حالا شاهد عقبنشینی آن به محدودههای پایینتر هستیم.
فعالان بازار دلیل اصلی کاهش قیمت دلار را افت تقاضای سفتهبازانه عنوان میکنند. با این حال مشاهدات میدانی خبرنگار فارس حکایت از آن دارد که بسیاری از صرافها همچنان با احتیاط معامله میکنند و برخی نیز از فروش ارز خودداری میکنند تا ثبات بیشتری در بازار شکل بگیرد.
به نظر میرسد با تداوم این روند، بازار ارز در روزهای آینده نیز شاهد کاهش بیشتر نرخها باشد، مگر آنکه تحولات جدیدی، جریان قیمتها را تغییر دهد.