رسانههای آمریکایی از مذاکره دولت این کشور با لهستان برای تجهیز ارتش اوکراین به جنگندههای ساخت شوروی سابق خبر دادهاند. ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه نیز هشدار داد که حاکمیت اوکراین در خطر است.
کارشناسان میگویند حتی خاموش کردن راکتورها را نیز نمیتوان یک راه حل موثر دانست زیرا به گفته جیمز اکتون، یکی از مدیران برنامه سیاست هستهای در بنیاد کارنگی «حتی اگر راکتور را خاموش کرده باشید، باز هم مقداری سوخت رادیواکتیو وجود دارد که در هسته آن گرما تولید میکند و بنابراین باید در این سیستم به طور مداوم عملیات خنکسازی انجام شود.»
رئیسجمهور روسیه که پیشتر بارها گفته بود که قصد حمله به اوکراین را ندارد حالا به ارتش این کشور دستور حمله و تجاوز به خاک اوکراین را صادر کرده است. پوتین مدعی شده که در پاسخ به درخواست کمک نظامی سران منطقه جداییطلب شرق اوکراین، دستور عملیات ویژه در منطقه دونباس را صادر کرد.
علی باقری کنی مذاکره کننده ارشد ایران در ادامه رایزنیهای فشرده دیپلماتیک عصر سه شنبه (به وقت محلی) با مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی در وین دیدار کرد.
یک جنگ تازه در خاورمیانه به ویژه جنگی که امریکا در آن درگیر شود را شامل میشود؛ هر نوع جنگی از جمله جنگ به نام پیشگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهای. به راهانداختن چنین جنگی یک اقدام تجاوزکارانه در تضاد با قوانین بینالمللی و تعهدات ایالات متحده بر اساس منشور ملل متحد خواهد بود.
آغاز ساخت موشکهای بالستیک توسط عربستان سعودی با کمک چین
تلاش تازه عربستان برای ساخت موشکهای بالستیک با کمک ارتش چین باعث ایجاد نگرانی در مورد مسابقه تسلیحاتی در خاورمیانه شده است. تحلیلگران میگویند که دولت سعودی احتمالاً میخواهد با زرادخانه موشکهای بالستیک قابل توجه ایران مقابله کند. توسعه برنامه موشکی بالستیک ریاض میتواند مذاکرات برای بازگشت به توافق هستهای بین المللی ۲۰۱۵ با ایران را نیز پیچیده کند.
جنگ با ایران یک فاجعه برای همه طرفین درگیر خواهد بود
دیدار هفته گذشته "بنی گانتز" وزیر دفاع اسرائیل و "لوید آستین" وزیر دفاع امریکا بسیاری را به این گمانهزنی واداشت که اسرائیل با حمایت واشنگتن در حال آماده شدن برای جنگ با ایران بر سر برنامه هستهای ایران است.
تفاهم میان اسرائیل و روسیه بر سر حملات نظامی در سوریه
تفاهم میان اسرائیل و روسیه بر سر حملات نظامی در سوریه تازه نیست و پس از مداخله روسیه در سوریه در سال ۲۰۱۵ میلادی حاصل شد. پوتین تنها این توافق را با دولت تازه اسرائیل تمدید کرده است. توافق آن دو بر سر این بوده که سوریه به منبع تهدیدی برای امنیت اسرائیل تبدیل نشود و جنگندههای اسرائیلی بتوانند آزادانه در داخل سوریه علیه هر منبع تهدیدی برای امنیت اسرائیل اقدام نظامی انجام دهند. در توافق پیشین این اولویت قرار داده شد که هرگونه راه حلی برای حل بحران سوریه باید منافع امنیتی اسرائیل را در صدر اولویتها قرار دهد. همچنین، روسیه مایل است از نفوذ و حضور نظامی ایران در سوریه به عنوان یک رقیب برای خود در خاک آن کشور بکاهد.
بازتاب دیدار اخیر پوتین و بنت و پیامدهای آن برای ایران در رسانههای عربزبان
ایران و روسیه بر سر حضور اسرائیل در سوریه با یکدیگر اختلاف نظر دارند/ برای روسیه حمله اسرائیل به منافع ایران در سوریه تهدید نیست بلکه برگ برندهای در دست روسها برای فشار آوردن بر ایران است/ نگرانی اصلی روسیه در مورد سوریه افزایش نفوذ امریکا در آن کشور است/ مسکو و تل آویو از ماه عسل لذت میبرند و ایران و متحداناش بی سر و صدا با خیانت روسها مواجه شدهاند
آیا ایران پس از انتخابات عراق نفوذش را در بغداد از دست خواهد داد؟
برنده اصلی انتخابات "مقتدی صدر" روحانی شیعه بود که خود را به عنوان مخالف سرسخت ایران و امریکا معرفی کرده است. صدر نتیجه انتخابات را پیروزی مردم بر شبهنظامیان اعلام کرد.
باید منتظر ماند و دید آیا صدر تصمیم میگیرد "مصطفی کاظمی" که به دنبال ایجاد توازن بین منافع ایران و امریکا در عراق بوده و در این زمینه موفق عمل کرده را مجددا به عنوان نامزدی برای مصالحهجویی و تصدی مقام نخست وزیری انتخاب کند یا خیر.
خطر این میلیاردر پر حاشیه کماکان اکثریت اعضای حزب جمهوریخواه و بسیاری از اعضای طبقه کارگر سفید پوست امریکا را متقاعد کرده که بهترین متحد آنان در برابر نخبگان متکبر و خودخواهی است که باعث افول امریکا شدهاند. او حمایت اکثریت سفیدپوستان امریکایی را در برابر بوروکراسی فدرال یا به قول خود دولت در سایه با خود دارد. ترامپ با سیاست ایجاد ترس و خشم پیش میرود. ترامپ قطعا نامزد خواهد شد و اگر برنده شود پیروزی او به معنای مرگ دموکراسی امریکایی و با پیامدهایی وخیم برای سراسر جهان خواهد بود.بازگشت احتمالی ترامپ
در این اسناد نام ۳۵ نفر از سران و رهبران کنونی و پیشین جهان نیز به چشم میخورد. این اسناد از طریق منابعی که هویتشان فاش نشده در اختیار این گروه قرار گرفته و حدود ۶۰۰ روزنامهنگار کار بررسی و تحلیل آنها را انجام دادهاند. اسناد فاش شده نشان میدهند که چگونه ابرثروتمندان و سیاستمداران از ساختارهایی مانند "شرکتهای آفشور" برای پنهان کردن داراییهای هنگفت خود استفاده میکنند. اینها شرکتهایی هستند که خارج از مرزهای گردانندگان و ذینفعان آن در کشورهای ثالثی ثبت میشوند که به طور معمول نظارت موثری بر تراکنشهای مالی ندارند و بهشت فرارمالیاتی به شمار میروند.
حدود ۱۲.۵ میلیون آفریقایی در فاصله قرون ۱۶ تا ۱۹ میلادی از سراسر قاره آفریقا ربوده شده و در کشتیهایی به سوی امریکای شمالی، کارائیب و امریکای جنوبی انتقال یافتند. عکسها نشاندهنده شرایط سخت تحمیل شده بر بردگان تا پیش از لغو بردهبرداری در ایالات متحده در سال ۱۸۶۵ میلادی هستند.
بنبست دیپلماتیک میان ایران و آمریکا بر سر برجام و لغو تحریمها
وضعیت بایدن پس از خروج متزلزل نیروهای امریکایی به فرمان او از افغانستان و نمایش عقبنشینی امریکا در سطح بینالمللی و قدرتگیری طالبان دشوارتر شده است. این موضوع شانس امتیاز دادن امریکا به ایران را تضعیف میکند. از همین رو، دولت بایدن اکنون در مورد گزینههای افزایش تحریم علیه ایران صحبت میکند. بنبست دیپلماتیک میان ایران و امریکا با تنش منطقهای از عراق تا یمن همراه است.
احتمالا عربستان و پاکستان علیه ایران در منطقه همکاریهای خود را تعمیق خواهند بخشید
عربستان، افغانستان را یک چشمانداز حیاتی در محیط پیرامونی خود میداند و برای جلوگیری از نفوذ ایران در افغانستان برای خود ضروری میداند که روابطاش را با طالبان گسترش دهد.
مردم افغانستان نگران تکرار تاریخ و بازگشت به گذشته
با فعال شدن همسایگان افغانستان و حمایت از گروههای نیابتی تازه ممکن است یک تا دو سال طول بکشد تا طالبان مناطق تحت نفوذ خود را ایجاد کرده و بار دیگر افغانستان به وضعیت جنگ داخلی در دهه ۹۰ میلادی باز خواهد گشت. در اینجا کارت تعیینکننده ترکیه است.
تقی دریابی و نعمتالله نقدی، دو گزارشگر روزنامه اطلاعات روز پس از بازداشت توسط طالبان، به شدت مورد ضرب و شتم و شکنجه قرار گرفتهاند. آثار شلاق و کبودی بر سر، صورت و بدن این دو گزارشگر اطلاعات روز به چشم میخورد.
طالبان سه هفته پس از در دست گرفتن کنترل افغانستان، اعضای کابینه خود را معرفی کرد
به نظر میرسد در نظم ژئوپولیتیک سیال فعلی دموکراسیها در سطح جهانی در حال افول هستند. تصورات سریعتر از واقعیات در حال تغییر هستند. حکومتهای اقتدارگرا، چون چین و روسیه توانایی بیشتری در ایجاد این تصور در افکار عمومی را دارند که از نظر اقتصادی، سیاسی و نظامی قویتر از دموکراسیها هستند و با تاکید بر روانشناسی سیاسی این تصور را ایجاد میکنند؛ امری که بر افکار عمومی و سیاستگذاریها تاثیرگذار است.
افغانستان به دلیل فساد فراگیر تمام ارگانهای دولتی سقوط کرد
پیروزی طالبان نتیجه فساد نخبگان حاکم بر آن کشور بود. در سال ۲۰۲۰ میلادی، گزارش شفافیت بین المللی، افغانستان را در زمره ۲۰ کشور برتر جهان از نظر درجه بالای فساد قرار داد. افغانستان سقوط کرد، زیرا پس از غارت تمام منابع کشور، نخبگان آمریکایی و افغان تسلیم شدند و فرار کردند و مردم افغانستان را پشت سر گذاشتند. چه کسی حاضر به مبارزه برای یک نظام فاسد است؟
بازگشت طالبان به قدرت در افغانستان پس از ۲۵ سال چه معنایی برای افغانها خواهد داشت؟
طالبان در فاصله سالهای ۱۹۹۶ تا ۲۰۰۱ میلادی کنترل امور در افغانستان را در دست داشتند؛ در آن زمان ظلم و ستم زیادی علیه اقلیتها و زنان اعمال کردند. اما کارشناسان میگویند چندین شاخص وجود دارند که ناظران میتوانند با استناد به آن رویکرد واقعی فعلی طالبان را تشخیص دهند: تمایل آن گروه برای مشارکت و سهیم ساختن سایرین در قدرت در چارچوب یک دولت، فعال بودن در توزیع کمکها به مردم و نوع رفتار با زنان.
تهدید امریکا در مورد خروج از مذاکرات هستهای با ایران
انتظار میرود همین رویکرد در چهار سال آینده بر سیاست خارجی ایران مسلط باشد. بعید به نظر میرسد دولت رئیسی مذاکرات وین را کنار بگذارد اما احتمالا روند آن را به تعویق خواهد انداخت.
مهاجرت و فرار گسترده افغانها بعد از تسلط طالبان بر کشور
مهاجرانی که از این سفر سخت جان سالم به در بردهاند از هرج و مرج ایجاد شده میگویند. در میان آنان افراد مسن، زنان باردار و نوزادان در معرض خطر بیشتری قرار داشتند. صحنههایی تقریبا شبیه روایتهای کتاب مقدس از مهاجرت دستهجمعی در صحرا. رود بی پایانی از انسانها که بین کوهها در حال حرکت هستند.
آمریکا بیش از ۸۳ میلیارد دلار برای آموزش، تجهیز و توسعه ارتش و، پلیس افغان هزینه کرد
در دو دهه گذشته، امریکا بیش از ۸۳ میلیارد دلار برای آموزش، تجهیز و توسعه ارتش ملی، پلیس، نیروی هوایی و نیروهای ویژه افغان هزینه کرده است. با این وجود، این نیرو با پیش روی یک گروه مسلح با سلاحهای سبک از هم فروپاشید.
آنچه اکنون در افغانستان در حال رخ دادن است محدود به افغانستان نخواهد ماند و پیامدهای منطقهای و امنیتی پیروزی طالبان گسترده خواهد بود و همسایگان آن کشور به خصوص پاکستان و ایران را در بر خواهد گرفت.
خروج نیروهای خارجی بدون دستیابی به توافق صلح برای اداره افغانستان
استراتژی معیوب آمریکا که منجر به سقوط کابل شد درس کلیدی را ارائه میدهد: ملتها از درون توسعه مییابند. دولت افغانستان خود فاقد مشروعیت بود. دو دوره ریاستجمهوری غنی و پیش از او حامد کرزی از طریق انتخابات تقلبی بود. دولتی که غیردموکراتیک است و به حمایت خارجی نیاز دارد هنگامی که حمایت خارحی نباشد نمیتواند در برابر شبهنظامیان ایستادگی کند. مقامهای دولت افغانستان متهم به ارتکاب فساد بودند.
به گفته کارشناسان، فیسبوک، توئیتر و یوتیوب منتظر آن هستند که ببینند طالبان در خارج از افغانستان از سوی سازمانهایی، چون سازمان ملل متحد و ناتو و از سوی رهبران جهان، چون آمریکا، چین و بریتانیا تا چه اندازه از مشروعیت سیاسی برخوردار میشود. احتمالا چین و روسیه طالبان را برسمیت خواهند شناخت.
چین، هندوستان، ایران و پاکستان منافع متفاوتی در افغانستان دارند
ایران نیز نسبت به موج تازه پناهجویان افغان نگران است؛ از یک سو، تهران از خروج نیروهای امریکایی از افغانستان خوشحال است و از سوی دیگر نگران امنیت و ثبات در افغانستان است. ایران مرز ۹۵۰ کیلومتری مشترک با افغانستان دارد و نگران موج تازه پناهجویان افغان پس از قدرتگیری طالبان در افغانستان است. همچنین، ایران و طالبان روابط صمیمانهای با یکدیگر در طول تاریخ نداشتهاند.
مریم غنی در محله کلینتون هیل در بروکلین نیویورک زندگی میکند. مریم غنی تلاش میکند به عنوان هنرمند و فیلمساز از آثار هنری خود به عنوان راهی برای حمایت از زنان افغان استفاده کند. مریم غنی در بروکلین امریکا متولد شد و در حومه مریلند بزرگ شده است و زندگی متفاوتی از بسیاری از زنان در افغانستان دارد.
امریکا طولانیترین جنگ خود را در افغانستان با نام عملیات آزادی انجام داد
اکنون وضعیت غمانگیزتری برای دختران و زنان افغان رقم میخورد که در دو دهه اخیر تا حدودی برابریشان تضمین شد. علیرغم غافلگیرکننده بودن سرعت فروپاشی دولت افغانستان نتیجه آن نباید غافلگیرکننده باشد.