با توجه به کاهش درآمدهای نفتی و ناتوانی دولت در کاهش هزینههای جاری و مقابله با بودجهپاشی، دستگاه بروکراسی مالیاتی کشور فشار مضاعفی به حقوقبگیران، فعالان اقتصادی و تولیدکنندگان وارد کرد تا مالیات گزافتری اخذ کنند. برخی از منتقدان در شبکههای اجتماعی این سبک مالیاتگیری را با روشهای داروغه ناتینگهام مقایسه کردهاند. هر چند طرفداران دولت، میگویند که برای پرداخت هزینههای جاری، چارهای جز اخذ مالیات بیشتر نیست.
چرا دولت سیزدهم مکرراً از بدهیهای انتقالی از دولت دوازدهم انتقاد میکند، ولی حتی یکبار از داراییهای باقیمانده از دولتهای اول و دوم روحانی به ویژه میلیاردها دلار اسکناس نقد باقیمانده در بانک مرکزی سخن نمیگوید؟!
در این بررسی، نرخ تورم سالانه در هر یک از دولتهای ۸ ساله میرحسین موسوی، هاشمیرفسنجانی، محمد خاتمی، محمود احمدینژاد و حسن روحانی، بدون توجه به شرایط خاص سیاسی و اجتماعی هر دوران و صرفاً از نظر کمی با هم مقایسه میشوند.
در گذشته خط فقر مطلق در حدود ۱۰ میلیون تومان بود که این رقم با توجه به گرانیهای اخیر و عدم افزایش حقوق میتواند تا ۱۲ میلیون نیز افزایش داشته باشد. به همین دلیل سوال اینجاست که کسانی که به مردم وعده میدهند چگونه میخواهند این خط فقر را بشکنند و به وعدههای خود عمل کنند؟ آمارهای رسمی دیگر نشان میدهد که بین ۲۰ تا ۳۰ میلیون نفر در کشور زیر خط فقر مطلق هستند. اگر این وضعیت ادامه پیدا کند و سیاستهای اقتصادی تغییر نکند این آمارها روزبه روز افزایش پیدا میکند و در آینده به شکل غیرقابل کنترلی در خواهد آمد. ۹۰ درصد مردم ایران در زندگی خود به شکلهای مختلف فقر را چشیدهاند. حتی اگر کسانی بیشتر از ۱۲ میلیون نیز درآمد داشته باشند، اما به انحای مختلف طعم فقر را چشیده اند.
بدهی اوراق مالی؛ ٣٤٤ هزار میلیارد، ارزش داراییهای سرمایهای؛ ١١٢٧ هزار میلیارد تومان
هرچند با انتشار ٣٤٤ هزار میلیارد تومان اوراق مالی تا سال ١٤٠٥ برای دولت سیزدهم به میزان ٥٣٥ هزار میلیارد تومان بدهی یا تعهد پرداخت با اصل و فرع، ایجاد شده است اما ارزش داراییهای ایجاد شده در این مدت تا سال ١٣٩٩ بالغ بر ١١٢٦ هزار میلیارد تومان است؛ یعنی میزان داراییهای باقیمانده ٥٩١ هزار میلیارد تومان از بدهیها باقیمانده بیشتر است.
گردشگران ایرانی رونق را به کسب کار اهالی وان ترکیه بازگردانده اند
"ابرو یشیلاغاچ" مدیر هتل رویال برک در وان میگوید: کرونا به شدت مشاغل ما را تحت تاثیر قرار داده بود و روزگار سختی داشتیم. خدا را شکر گذرگاهها باز شدند و ایرانیان در حال آمدن به شهر ما هستند. این موضوع بر گردشگری و خرید تاثیر مثبت گذشته است. تاجران و صاحبان مشاغل آرامتر و شادتر هستند. ظرفیت هتلهای ما تا ۷۰ درصد پر شده است. در دورههای خاصی این میزان در تمام هتلهای وان به ۱۰۰ درصد نیز میرسد. ما بسیار خوشحال هستیم.
اگر امروز بتوانید زعفران را از ایران صادر کنید، یک سوپرمن هستید
با این وجود، خشکسالی و افزایش هزینه حمل و نقل و نیروی کار (برای تولید هر کیلو از آن ساعتهای زیادی برای چیدن و برداشت مورد نیاز است) نیز بر افزایش قیمت تاثیرگذار بودهاند. پس از آن، تحریمهای امریکا وجود دارند که هدف از آن قطع ارتباط ایران با اقتصاد جهانی بوده است.
تغییر نرخ ارز ظرفیت بالقوه ایجاد ناآرامی اجتماعی را افزایش خواهد داد
در مورد طرح حذف ارز دولتی، مخالفان و موافقان زیادی وجود دارند. مخالفان از تاثیر تورمی آن به ویژه کاهش قدرت خرید طبقات کمدرآمد میگویند که عمدتا به کالاهای یارانهای در خانوارها متکی هستند. طرفداران این طرح از جمله وزرای قدرتمند کابینه رئیسی بر عدم تعادل ایجاد شده در اقتصاد بر اثر وجود سیستم ارزی چند لایه اشاره میکند. در هر صورت، تغییر نرخ ارز ظرفیت بالقوه ایجاد ناآرامی اجتماعی را افزایش خواهد داد به خصوص اگر تاثیر تورمی واقعی بالاتر از حد انتظار باشد. بسیاری از کارشناسان باور دارند تداوم وجود نرخ ارز یارانهای تنها به نفع شبکههای فاسدی است که دسترسیشان به این ارز آسانتر است و از آن سوء استفاده کردهاند.
قرار است مذاکرات درباره بازگشت احتمالی به برجام آغاز شود
در روزهای آتی مذاکرات درباره بازگشت احتمالی به توافق هستهای آغاز میشود. اگر مذاکرهکنندگان موفق شوند و توافق به سرانجام برسد، ایران فرصتی برای بازگشت به بازار جهانی نفت را خواهد داشت. این بازگشت چه تاثیری بر بازارهای نفت جهان میگذارد؟
لایحه بودجه سال ۱۴۰۱ اولین فرصت برای دولت سیزدهم در اجرای وعدههای خود است
آنگونه که اخیرا وزیر اقتصاد اعلام نموده است، باید شاهد پایین آمدن سطح عمومی قیمتها از ماههای آینده باشیم. ولی واقعیت این است که امروز نسبت به آغاز فعالیت دولت سیزدهم با افزایش نرخ ارز، کاهش ارزش پول ملی، افزایش سطح عمومی قیمتها و شوک ریزش ۳۵ هزار واحدی شاخص بورس در یک روز و افزایش نارضایتیها مواجه بوده است.
در شرایط عدم تحقق درآمدهای ناشی از کاهش مصرف بنزین به دلیل محدودیتهای ترافیکی در شرایط کرونا و عدم امکان استفاده از درآمدهای ارزی حاصل از صادرات بنزین صرفهجویی شده و تبدیل آن به ریال از سوی بانک مرکزی، عملاً از ۲۵۰ هزار میلیارد تومان منابع پیشبینی شده در تبصره ۱۴، فقط ۱۷۷ هزار میلیارد تومان، معادل ۷۰ درصد تحقق یافته و برخی از موارد مصرف همچون یارانه اشتغال و تولید صرفا ۱۳ درصد قابل تحقق بوده است؛ بنابراین افزایش تعداد یارانهبگیران با ثبتنام جدید که میلیونها نفر برآورد میشوند، اقدامی غیرعملی بوده است.
سکوت برخی رسانهها در قبال گرانی کالا و نرخ ارز و حمله به دولت روحانی
در گزارش اخیر تفریغ بودجه در مجلس شورای اسلامی نیز تایید شده است که منابع لازم برای رفع کسری بودجه در پرداختهای ضروری صرفا از محل انتشار اوراق مالی و با مجوز شورای عالی هماهنگی اقتصادی بوده است.
ایران به دلیل تحریمها، سرمایهگذاران خارجی را از دست داده است
معاون وزیر کشور ایران گفته است که بیش از دو سال است که حتی یک سرمایهگذار خارجی برای مشارکت در پروژههای زیرساختی ایران اعلام آمادگی نکرده است. اشتباه است اگر ایران بخواهد متکی به چین و روسیه در زمینه اقتصادی باشد. دولت رئیسی خواستار نزدیک به آن دو کشور برای ترسیم دورنمای توسعه اقتصادی برای ایران است. این در حالی است که چین بازار ایران مملو از کالاهای ارزان میکند و در مقابل از ایران نفت میخواهد. ادامه تحریم ایران به نفع چین خواهد بود. در زمینه روسیه نیز آن کشور خود رقیب ایران در عرصه گاز و انرژی محسوب میشود و تمایلی به سرمایهگذاری در این حوزه و پیشرفت ایران در این عرصه ندارد. چین و روسیه هر دو منافع ملیشان را در اولویت قرار میدهند نه سود ایران و در صورت تعارض سرمایهگذاری در ایران با منافعشان میتوانند به راحتی ایران را دور بزنند.
روایتی از افزایش سرسامآور قیمت مواد غذایی در ایران
تحریمهای امریکا کماکان در حال ایجاد مشکل برای اقتصاد ایران است و افزایش نرخ تورم در ایران رکوردشکنی میکند و به زندگی شهروندان معمولی ایرانی آسیب میرساند. خریداران با بهت و حیرت در حال حذف گوشت و لبنیات از رژیم غذایی خود هستند و هر ماه کمتر از ماه قبل خرید میکنند.
شرکتهای خارجی بدون لغو تحریمها حاضر به سرمایهگذاری در ایران نخواهند بود
شرکتهایی که در بخش نفت و گاز ایران مشارکت میکنند کماکان مشمول تحریمهای ثانویه ایالات متحده هستند و در صورت کمک به ایجاد زیرساختهای مورد نیاز ایران برای افزایش تولید در معرض خطر مواجهه با مجازاتهای تحریمی امریکا قرار خواهند گرفت.
کشتیها به طور مخفیانه به بنادر ایران میروند تا نفت را دریافت کنند. در مواردی مشخص شده که کشتیها دوباره رنگآمیزی شدهاند تا از بالا متفاوت ظاهر شده و هویتشان در تصاویر ماهوارهای مخفی بمانند. برای مثال، نفتکشی پرچم پاناما از ژانویه ۲۰۱۱ میلادی نفت را از ایران تحویل گرفته بود.
ایران با ۲۵۰ هزار میلیونر، بیشترین رشد افراد ثروتمند در جهان را ثبت کرده
ایران با داشتن دستکم ۲۵۰ هزار میلیونر و سه جایگاه ارتقای رتبه و قرارگیری در جایگاه چهاردهم در سطح جهان، بیشترین میزان رشد افراد ثروتمند در جهان را ثبت کرده است. با این وجود، در شرایط تحریمهای فلج کننده امریکا علیه اقتصاد ایران و شیوع گسترده ویروس کرونا و مرگ و میر بر اثر آن بسیاری از ایرانیان میپرسند چگونه آن کشور توانسته این همه میلیونر داشته باشد. اکثر میلیونرهای ایرانی نه تولیدکننده هستند نه کارآفرین.