هر سه اپراتور تلفن همراه ایران (همراه اول، ایرانسل و رایتل) در نامهای مشترک به رئیس سازمان مقررات رادیویی و قائم مقام وزیر ارتباطات با اشاره به افزایش هزینه ها، خواستار گران کردن بستههای اینترنت شدهاند.
این اپراتورها در این نامه قید کردهاند از آنجا که «شرکت خصوصی» محسوب میشوند اشاره کردهاند که «اصلاح قیمت با نرخ حداقل ۷۵ درصد» تا کنون مورد تایید وزارت ارتباطات قرار نگرفته و در نظر دارند «حداکثر تا هفته آینده» بر اساس قیمتهای مورد نظر خودشان بستههای اینترنت را عرضه کنند. در واقع اعلام کردهاند چه شما اجازه دهید چه ندهید ما گران خواهیم کرد! بسیاری این موضع اپراتورها را به ضعف بنیادین شخصیتی و مدیریتی وزیر فعلی ارتباطات نسبت دادهاند.
همراه اول و ایرانسل در حالی خود را شرکت خصوصی معرفی کردهاند که مالکیت آنها در اختیار ستاد اجرایی فرمان امام، بنیاد مستضعفان و وزارت دفاع است و جزء بنیادهای شبه دولتی محسوب میشوند و اساساً دولت اجازه حضور بخش خصوصی در این حوزه را نمیدهد.
بر اساس جداول مقایسهای نرخ اینترنت که توسط نهاد We Are Social جمع آوری شده، قیمت یک گیگ اینترنت در کشوری مانند ایتالیا تنها ۹ سنت است، این نرخ در روسیه ۲۵ سنت و در مالزی ۲۸ سنت است، با توجه به اینکه درآمد سرانه شهروندان این کشورها از مردم ایران بسیار بالاتر است، نرخ بالای بستههای اینترنت ارائه شده توسط بنیادهای خصولتی در ایران انتقادهای بسیاری را از سوی مردم و کارشناسان در پی داشته است.
مهندس وحید فرید کارشناس حوزه آی تی و ارتباطات ضمن اشاره به این مسئله که همراه اول و ایرانسل شرکت خصوصی نیستند، به آفتاب نیوز گفت: این اپراتورها متعلق به بنیادهای انقلابی هستند و از بودجه عمومی ارتزاق میکنند و اساساً خصوصی حساب نمیشوند، در ثانی به عنوان یک فرد معتقد به اقتصاد آزاد میگویم وقتی میتوان گفت که بخش خصوصی خودش میتواند تعرفهاش را تعیین کند که ما در اقتصاد آزاد زندگی کنیم، اقتصاد ایران اساساً یک اقتصاد آزاد نیست. حاکمیت اصلاً به شرکتهای خصوصی مجوز فعالیت در حوزه اپراتورهای همراه را نمیدهد.
وی افزود: من البته حق میدهم که اپراتور به دلیل زیان بخواهد نرخ بستهها را افزایش دهد، اما با توجه به اینکه به دلیل فیلترینگ اپراتور پهنای باند را محدود کرده، زیان این سیاستگذاری را که مصرف کننده نباید پرداخت کند. در حال حاضر وزارت فاوا سلامت شبکه را با فیلترینگ به خطر انداخته، قیمت مصرف داخلی کاهش یافته و نرخ اینترنت بینالملل که پهنای باندش کاهش یافته، افزایش یافته. اصل درآمد اپراتور هم از مصرف بین المللی است، در نتیجه اپراتور ضرر میکند، به خاطر فیلترینگ کاربر مثلاً قید فیلم دیدن در یوتیوب را میزند و یک تکه کوتاه را به جای کیفیت ۱۰۸۰ با کیفیت ۳۶۰ میبیند، خود اپراتور این محدودیت را ایجاد کرده و چرا باید خسارت این ناکارآمدی را مصرف کننده پرداخت کند. اپراتور که بابت ترافیک بالاتر هزینه چندانی نمیکند ولی درآمدش خیلی بالاتر میرود، آن نهادی که فیلترینگ را اجرا کرده خودش باید خسارت اپراتور را بدهد، چرا باید مردم زیان فیلترینگ اپراتور را بدهد.
فرید در تشریح فرهنگ سازمانی بنیادهای خاص مالک اپراتورها اظهار کرد: نهاد خصوصی شفاف است و وقتی بد مدیریت میکند از بازار خارج میشود، اما اپراتورهای ما علیرغم مدیریت بد تازه در بازار هم قویتر میشوند و مثلاً میروند دیجیکالا را هم خریداری میکنند. اینها که مدعی زیانده بودن هستند پول خرید دیجیکالا را از کجا آوردهاند؟ پول خرید دیجیکالا را دارند، چون بودجه شان بر خلاف شرکتهای خصوصی از جای دیگری تا مین میشود. اپراتور ۱۰ تا مشاور دارد که حقوقش از مدیرعامل هم بیشتر است و حقوق اینها نیزبا زور از کاربر اخذ میشود، اگر شرکتهای خصوصی در بازار فعال بودند که نمیتوانستند بسته بی کیفیت اینترنت را با این قیمت بدهند. اینها با مجموعههای خصوصی کاربلد دارای فناوری نمیتوانند رقابت کننتد و در نتیجه بین ۴ اپراتور ناکارآمد خصولتی دارای سوء مدیریت معلومه که برایشان قیمتهای فعلی نمیصرفد. در نهایت ممکن است با توجه به نرخ تورم بانک مرکزی در تعامل با فاوا روی نرخ ۵۷ درصد و نظایر این برای افزایش قیمت بستههای اینترنت به تفاهم برسند. با توجه به کاهش قدرت خرید مردم، در صورت افزایش شدید قیمت، سطح مصرف مردم کاهش مییابد و این اپرراتورها هستند که به خاطر کاهش مصرف ضرر میکنند.