باشگاه تراکتور در نقل و انتقالات پیشفصل توانسته با چند خرید خوب ترکیبش را بهبود بخشد. تراکتور که قهرمان فصل گذشته لیگ برتر است سعی بر حفظ ترکیب اصلی و افزایش عمق اسکواد خود است.
دراگان اسکوچیچ که فصل گذشته نیز از بازیکنان خارجی خوبی بهره گرفت، این فصل نیز با جذب یک هافبک کروات برای تراکتور، ترکیب تیمش را کامل کرد. این اتفاق در روزهایی افتاد که ریکاردو آلوز ساز جدایی از تراکتور را کوک کرده بود، اما دراگان با جذب یک بازیساز هموطن، این ضعف را پوشاند.
از طرفی جدایی عارف آقاسی از تراکتور با جذب یک مدافع از پرسپولیس پاسخ داده شد. تراکتور یک وینگر از گل گهر نیز جذب کرد با اضافه کردن صادق محرمی به ترکیبش هم تیمی پرمهرهتر را ساخته است.
در روز گذشته سخن از پیوستن امیرحسین حسین زاده به پرسپولیس و یا جدایی مهدی ترابی از تراکتور مطرح شد که بسیار بعید است مدیران تراکتور اجازه چنین انتقالی را بدهند.
جذب نفرات جدید توسط تراکتور
تراکتور بعد از قهرمانی در آخرین دوره لیگ دغدغه زیادی برای حفظ شاکله اصلی و تأثیرگذار خود نداشت و همین موضوع باعث شد در ۲۵ روز نخست نقل و انتقالات تابستانی بازیکن جدیدی را به لیستش اضافه نکند. تا زمان تنظیم این گزارش، بازیکنانی مثل فرشاد فرجی، تیبور حالیلوویچ، صادق محرمی و مسعود زائر کاظمینی به جمع تبریزیها پیوستهاند و احتمالاً در روزهای آینده هادی حبیبی نژاد نیز پیراهن تراکتور را بر تن کند. تیم تحت هدایت دراگان اسکوچیچ فصل گذشته با ایستادن بر بام فوتبال ایران، جواز حضور در لیگ نخبگان را کسب کرده و قرار است تراکتور برای هفتمین بار در مهمترین رویداد باشگاهی آسیا حضور یابد.
حضور در لیگ نخبگان آسیا
گمان میرود موفقیت فصل ۱۴۰۴-۱۴۰۳ نماینده استان آذربایجان شرقی، توقعات فوتبال دوستان، هواداران و مدیران این تیم پرطرفدار را بالا برده و پرشورها برای جلب نظر دوستدارانشان ناچار به افزایش تعداد ابزارها و مهرههای باکیفیت شدهاند. لازم به یادآوری است در فصل گذشته فقط ۱۳ بازیکن تراکتور بیش از ۱۰۰۰ دقیقه توپ را در مستطیل سبز به حرکت درآوردهاند و احتمال دارد فشار مسابقات آینده کمی رویکرد سرمربی ۵۶ ساله کروات را تغییر دهد و او مهرههای نیمکتنشین را بیشتر به کار گیرد. البته هنوز اسکوچیچ از یک باور دیگرش کوتاه نیامده و بازیکنانی را جذب میکند که سابقه قهرمانیهای مختلف را در کارنامهشان دارند و در جنگ قهرمانی و مدیریت چالشهای این مسیر، زبده هستند.
خریدهای تاثیرگذار دو فصل گذشته
تراکتور فصل گذشته با جذب علیرضا بیرانوند، مهدی ترابی و دانیال اسماعیلی فر زخم کاری عمیقی به پرسپولیسیها زد و ۱۶ سال بعد از بازگشتش به سطح نخست فوتبال کشورمان، مهمترین قهرمانی تاریخش را تجربه کرد. یکی از نکات جالب شاگردان اسکوچیچ در ابتدای دوره گذشته مسابقات، تجارب بالای آنها در رسیدن به جام قهرمانی بود. جدا از علیرضا بیرانوند، شجاع خلیل زاده، دانیال اسماعیلی فر، محمد نادری، مهدی شیری و مهدی ترابی که با لباس پرسپولیس طعم موفقیتهای مختلف را چشیدهاند، امیرحسین حسین زاده در روزهای حضورش در باشگاه استقلال مهمترین جام داخلی را بالای سر برده بود.
مهدی ترابی و دانیال اسماعیلی فر با ترکیب دو عنصر کیفیت و تجربه از مهمترین ارکان قهرمانی تراکتور در لیگ برتر بودند.
سابقه قهرمانی خریدهای جدید تراکتور
خریدهای جدید تراکتور نیز سابقه قهرمانیهای مختلف در لیگ برتر را دارند و قطعاً این موضوع میتواند برای تیمی که با نقشه اشاره شده در سال گذشته به موفقیت رسید، خبر خوشی باشد. محرمی به پشتوانه ۶۴ مرتبه شاگردی برانکو ایوانکوویچ، در ویترین افتخاراتش ۲ جام قهرمانی لیگ را دارد و به دلیل ۷ سال عضویت در تیم دیناموزاگرب، مثل تیبور حالیلوویچ کاملاً با اتمسفر تیمهایی که هوادارانشان مطالبه قهرمانی دارند، آشنا است. همچنین فرشاد فرجی در ۴.۵ فصلی که با لباس شماره ۳ پرسپولیس به میدان میرفت، ۳ بار از روی سکوی قهرمانی لیگ بالا رفته و بعد از فصل قابل قبولی که زیر نظر گاریدو و کارتال گذراند، در لیست بازیکنان تمدیدی پرسپولیسیها قرار نگرفت تا تبریزیها در خرید او تعلل نکنند.
تراکتور در دوره بیستوپنجم لیگ، ۸ بازیکن سابق پرسپولیس به همراه دروازهبان گذشته تیمهای پایه پرسپولیس یعنی عرفان نجاری را به همراه خود دارد و احتمالاً تقابل بازیکنان فعلی تبریزیها با تیم گذشتهشان، مثل دیدارهای اخیر تراکتور-پرسپولیس، سرشار از حاشیه، تنش و شاید اتفاقات جذاب فوتبالی خواهد بود. به نظر میرسد راز موفقیت تراکتور را باید حضور و جذب بازیکنانی با ذهن برنده و افراد سرد و گرم چشیده عنوان کرد و بهطور منطقی نام تراکتور را به علت دلایل ذکر شده میتوان در لیست مدعیان اصلی قهرمانی فصل ۱۴۰۵-۱۴۰۴ نوشت. الگوبرداری تیم تحت هدایت اسکوچیچ در فصل گذشته از حرکت سپاهان در لیگ دهم، که با خرید چند استقلالی، مهمترین رقیبش را تضعیف کرد، توفیق مدنظر آنها را به همراه داشت، ولی باید برای یک سال پیر شدن بازیکنان باتجربه راهکاری اندیشید و اگر مانند گذشته جوانانی مثل مهدی هاشم نژاد و امیرحسین حسین زاده معادلات را دگرگون نکنند، دومین قهرمانی تراکتور در هالهای از ابهام قرار میگیرد.
اسکوچیچ در مسیر برانکو
اگر دو سرمربی کروات موفق سالهای اخیر فوتبال کشورمان یعنی برانکو ایوانکوویچ و دراگان اسکوچیچ را با یکدیگر مقایسه کنیم، متوجه شباهتهایی در این دو مربی خواهیم شد. برای نمونه، هر دو مربی به مدافعان کناری علاقه دارند که ویژگیهای تدافعیشان کاملاً بر خصوصیات هجومیشان غالب باشد. همین نکته باعث شد برانکو در پرسپولیس به صادق محرمی میدان دهد و اسکوچیچ بعد از ۱۵ بار به میدان فرستادن مدافع گیلانی در تیم ملی، او را برای تراکتور نیز بخرد.
از دیگر شباهتهای سرمربی گذشته پرسپولیس و هدایتگر فعلی تراکتور میتوان به تکیه بسیار زیاد به ترکیب اصلی و اتکا ناکافی به مهرههای نیمکتنشین اشاره کرد. البته سرمربی موفق تیم تهرانی بعد از درگیر شدن تیمش در ۳ تورنمنت، به وسعت ابزارهایش تن داد و با تعویضهای طلایی، تیمش را برابر الاهلی عربستان در مرحله یکچهارم لیگ قهرمانان آسیا ۲۰۱۷ سربلند کرد. اما به دلیل بسته شدن ۲ پنجره نقل و انتقالاتی، این موضوع در اردوی پرسپولیس تداوم نداشت و بعد از پایان دوران محرومیت، شاگردان فرسوده برانکو با تزریق نیروی تازه در فصلی که خیلی شایسته نبودند، هر دو جام داخلی را بالای سر خود بردند.
درک اسکوچیچ از فشردگی بازیها
به نظر میرسد دراگان اسکوچیچ نیز با درک میزان سختی رقابتهای لیگ نخبگان آسیا و اهمیت موفقیت در رویداد لیگ برتر و جام حذفی، ترجیح داده با فعالیت مثبت نقل و انتقالاتی درصد ناکامی تیمش در ماههای آینده را کاهش دهد، اما قطعاً در فصل پیش رو کنترل فضای رختکن سختتر از سال گذشته خواهد بود و کسی که سابقه ناموفقی در برقراری ارتباط جذاب با بازیکنان تیم ملی را دارد، باید راهکاری برای نیمکتنشینی احتمالی ستارگان در برخی دیدارها بیندیشد.
نیمی از مسیر تکرار قهرمانی طی شده
بارها در فوتبال کشورمان در مورد تکرار قهرمانی گفته شده که از قهرمانی سختتر است و مربیانی مثل برانکو ایوانکوویچ، یحیی گلمحمدی و امیر قلعهنویی در گذشته بر این چالش فائق آمدهاند و حالا باید در این آزمون، ارزشهای سرمربی تراکتور را آزمود. اسکوچیچ تا قبل از قبول هدایت تراکتور در فوتبال کشورمان، فقط روی نیمکت فولاد بیش از یک فصل نشسته و در سال دوم با تکیه به جایگاه دوازدهم نتوانسته رتبه پنجمی که در لیگ چهاردهم به دست آمده بود را تکرار کند. گمان میشود پرشورهای تبریزی با حفظ بازیکنان تأثیرگذار خود، گام بزرگی برای موفقیت در لیگ بیستوپنجم برداشتهاند و اگر نیازهای باقیماندهشان را در نقل و انتقالات رفع کنند، غلبه بر آنها امری سخت برای پرسپولیس، سپاهان و تراکتور خواهد بود.