کاظم غریبآبادی، معاون امور حقوقی و بینالمللی وزارت امور خارجه، که برای شرکت در دو نشست شورای امنیت و انجام برخی دیدارها و رایزنیها به نیویورک سفر کرده است، سهشنبه ۳۱ تیرماه به وقت محلی در نشستی با سفرا و نمایندگان ۱۰ کشور عضو غیردائم این شورا در محل نمایندگی دائم ایران در سازمان ملل در نیویورک حضور یافت.
امیرسعید ایروانی سفیر و نماینده دائم ایران در سازمان ملل نیز در این نشست حضور داشت.
تجاوز اخیر رژیم صهونیستی و آمریکا علیه جمهوری اسلامی ایران، آخرین وضعیت روابط ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی در پی حملات اخیر علیه تأسیسات صلحآمیز هستهای ایران (فردو، نطنز و اصفهان) و مسائل مرتبط با قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت، مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
این نشست در حالی برگزار شد که سه کشور اروپایی عضو برجام (انگلیس، آلمان و فرانسه) در اظهاراتی از استفاده از سازوکار اسنپبک موسوم به ماشه سخن گفتهاند. ایران در این باره نسبت به استفاده از این سازوکار و تبعات آن هشدار داده است.
دانمارک، یونان، پاناما، سومالی، پاکستان الجزایر، گویان، اسلوونی، کره جنوبی و سیرالئون در حال حاضر ۱۰ عضو غیردائم شورای امنیت هستند آمریکا، روسیه، چین، فرانسه و انگلیس نیز ۵ عضو دائم این شورا هستنذ.
غریبآبادی سهشنبه شب در نشست شورای امنیت در این باره بیان کرد: سه کشور اروپایی فاقد جایگاه قانونی هستند و از آنجا که آنان به تعهدات کلیدی خود ذیل برجام عمل نکردهاند و در جریان تجاوز اخیر نیز از متجاوز حمایت کردند، هرگونه تلاش برای فعال کردن مکانیسم ماشه آنهم در مورد توافقی که ۷ سال است اجرا نمیشود، سوءاستفاده و غیرقانونی محسوب میشود و بایستی رد شود.
معاون وزیر خارجه پیش از این در جمع خبرنگاران از این نشست خبر داده و گفته بود: با ۱۰ عضو غیردائم شورای امنیت نشست ویژهی خواهم داشت، هم درباره تجاوز و جنایت مسلحانه صحبت و انتظاراتمان را از آنها مطرح خواهیم کرد. در این جلسه درباره بحثهایی که این روزها به نقل از سه کشور اروپایی مطرح شده و درباره «تلاشهای مذبوحانه» آنها برای بحث مکانیسم ماشه که واقعا از نظر قانونی هیچ جایگاهی ندارد، صحبت خواهیم کرد. اینها دنبال برگرداندن قطعنامههای خاتمه یافته شورای امنیت هستند. با اعضای غیردائم راجع به این هم صحبت خواهم کرد و آنها را در جریان فعالیتها و تلاشهای دیپلماتیک و اینکه جمهوری اسلامی ایران تا چه میزان واقعا به دیپلماسی اهمیت داده است، قرار خواهم داد و اینکه چه کسانی به دیپلماسی خیانت کردند را تبیین خواهیم کرد.
غریبآبادی سهشنبه همچنین همچنین با معاون سیاسی دبیرکل سازمان ملل دیدار و گفتوگو کرد. وی در این دیدار، بر ضرورت ایفای نقش مؤثر و بیطرفانه این سازمان در قبال تجاوز آشکار رژیم صهیونیستی و آمریکا علیه ایران تأکید کرد و گفت: انتظار از دبیرکل این است که در برابر چنین جنایاتی، صریح و روشن موضعگیری و آن را محکوم کند، نه آنکه صرفاً به ابراز نگرانی و دعوت به خویشتنداری اکتفا کند.
معاون وزیر خارجه ایران در نشست شورای امنیت همچنین گفت: متأسفانه باید با صراحت اعلام کنیم که شورای امنیت نتوانسته یا نخواسته است به تجاوزات آشکار علیه حاکمیت ملی برخی کشورها، اشغال نظامی سرزمینها، نسلکشی، محاصرههای اقتصادی غیرقانونی، و حمایت از تروریسم دولتی پاسخ مناسب و قاطع دهد. فهرست این ناکامیها، طولانی و نگرانکننده است.