در حالی که بحران انسانی و اقتصادی در نوار غزه به اوج خود رسیده است، وزیر توسعه بینالمللی نروژ، آسموند اوکروست، وضعیت در این منطقه را «جهنم» توصیف کرده و خواستار اقدام فوری جامعه جهانی برای توقف این فاجعه و محاکمه سیاسی و نظامی مسئولان اسرائیلی در دادگاه بینالمللی لاهه شد.
در مصاحبهای با شبکه الجزیره، اوکروست با تأکید بر وخامت روزافزون شرایط زندگی در غزه، گفت: «وضعیت فعلی بسیار بدتر از گذشته است و نمونهای از شدیدترین نقض قوانین بینالمللی به شمار میآید.»
این بحران که در پی حملات نظامی شدید اسرائیل به غزه طی ۲۲ ماه گذشته و محاصره اقتصادی طولانیمدت به خصوص بسته شدن کامل گذرگاهها از اسفند ماه سال گذشته شکل گرفته، سبب شده تا زیرساختهای حیاتی این منطقه مانند بیمارستانها، مدارس و شبکههای تأمین آب و برق نابود شود و فقر، بیکاری و کمبود شدید کالاهای اساسی و مواد غذایی، معیشت میلیونها فلسطینی را به شدت تهدید کند.
نروژ که از مدتها پیش خواستار پایان فوری درگیریها و تسهیل ورود کمکهای انسانی به غزه بوده، هماکنون با همکاری کشورهای اروپایی تلاش میکند موضع قویتری در حمایت از توقف جنگ اتخاذ شود.
وزیر توسعه نروژ که این اظهارات را از آفریقای جنوبی بیان میکرد، نسبت به افزایش مخالفت کشورهای اروپایی با اقدامات اسرائیل ابراز خوشبینی کرد و تأکید کرد که نشست آتی گروه ۲۰ در آمریکا فرصت مهمی برای ابراز مواضع قاطع در این زمینه است.
آسموند اوکروست ضمن هشدار نسبت به خطراتی که هر ساعت تأخیر در توقف جنگ برای جان و معیشت فلسطینیان به همراه دارد، گفت: «این موضوع در صدر دستور کار گروه ۲۰ در حال برگزاری در آفریقای جنوبی قرار دارد.»
او بر لزوم پاسخگو کردن مقامات سیاسی و نظامی اسرائیل تأکید کرد و افزود که انتظار میرود دادگاه بینالمللی لاهه با صدور حکم نهایی، رفتار اسرائیل در غزه را به عنوان جنایات جنگی و نقض جدی حقوق بینالملل بشناسد.
وی همچنین انتقاد شدیدی از مکانیزم ارائه کمکهای اسرائیل داشت و اعلام کرد نروژ حمایت مالی خود از دولت فلسطین، آژانس امداد و کاریابی آوارگان فلسطینی (UNRWA) و دیگر نهادهای بینالمللی را افزایش داده است تا بتوانند به شکلی مستقل و مؤثر کمکهای ضروری مانند غذا و آب را به مردم غزه برسانند.
به گفته اوکروست، «امدادرسانی فوری و تضمین امنیت تامین نیازهای اولیه مردم غزه اکنون مهمترین خواسته است و نروژ تا بازسازی و احیای مناطق آسیبدیده در کنار فلسطینیان باقی خواهد ماند.»
این در حالی است که اسرائیل با ادامه محاصره و حملات به غیرنظامیان در صف دریافت کمکهای بشردوستانه مانع جدی در برابر بهبود شرایط اقتصادی و معیشتی مردم این منطقه ایجاد کرده و از این طریق فاجعه انسانی واقتصادی را تشدید کرده است.
نهادهای سازمان ملل هم طی روزهای گذشته تاکید کردند این منطقه با جمعیت نزدیک به دو میلیون نفر، در شرایطی اسفناک از نظر دسترسی به خدمات بهداشتی، آموزش، اشتغال و تامین نیازهای اولیه زندگی به سر میبرد. سازمانهای بینالمللی بارها نسبت به وقوع فاجعه انسانی به دلیل بروز گرسنگی شدید در بین شهروندان غزه هشدار دادهاند و خواستار پایان محاصره و ایجاد آتشبس پایدار شدهاند.