آفتاب: استراتژي امنيت ملي آمريكا كه در 7 خرداد 1389 منتشر شده بر ارتقاي ايران بر جايگاه مسئوليت پذيري تاكيد كرده است كه خود نشان از تغيير رفتار ايران و نه براندازي حاكميت آن ميكند.
اين استراتژي كه با هدف تجديد رهبري امريكا در قرن 21 تدوين شده تاكيد دارد كه اگر "ایران به تعهدات بینالمللی در برنامة هستهای عمل کند، خواهد توانست در مسیری حرکت کند که حاصل آن ادغام و مشارکت بیشتر با جامعة بینالمللی در مسایل سیاسی و اقتصادی باشد." و "در صورتی که (ايران و كره شمالي ) الزامات بینالمللی را نادیده بگیرند، آمريكا راههای چندگانهای برای افزایش انزوای آن ها و وادار ساختن آن ها به رعایت هنجارهای بینالمللی مربوط به عدم اشاعه را تعقیب خواهیم کرد."
زيرا از نگاه اين استراتژي " جنگ ایدئولوژی راه را برای جنگهای مذهبی، قومی و قبیلهای باز کرده است."اين استراتژي هر چند در درون خود با توجه به متن ترجمه شده سخني از جنگ پيشگيرانه نكرده است و همواره موضوع انزوا را مد نظر قرار داده است ولي در باره كساني كه با ترور و كشتار بي گناهان مي خواهند به اهداف خود برسند تاكيد مي كند كه آنها را شكست خواهد داد.
اين استراتژي تاكيد دارد ملتهایی که به حقوق بشر و ارزشهای دمکراتیک احترام میگذارند، شریکان جدی تلقی میشوند. در اين استراتژي تقويت انسجام نيرو در آمريكا و نهادهاي بين المللي همچون ان پي تي براي مهار كشورهاي پر مخاطره مانند ايران و كره شمالي يك هدف اصلي و حياتي محسوب مي شود.
خطوط اصلي اين استراتژي در ارتباط با ايران و جهان در متن ترجمه خلاصه شده زيرآمده است که در اختیار سايت آفتاب نيوز برای انتشار قرار گرفته است. مطالب مربوط به ایران در بررسی محیط بینالملل و در قالب چالشهای امریکا در ایجاد خاورمیانه بزرگتر، سلاحهای کشتار جمعی و صلح خاورمیانه آورده شده است.
منافع مستمر آمریکا:
1. امنیت ایالات متحده، شهروندان آن، متحدان و شریکان آمریکا؛
2. اقتصاد قوی، نوآور و رو به رشد در سیستم بینالمللی آزاد که فرصتها و موقعیتهای اقتصادی را فراهم آورده و ترویج دهد؛
3. احترام به ارزشهای جهانی در داخل امریکا و در جهان؛ و
4. نظم جهانی که در آن رهبری امریکا پیشرفت کند و از این طریق صلح و امنیت و فرصت از طریق همکاری قوی برای چالشهای جهانی فراهم آید.
براین اساس، استراتژی امنیت ملی امریکا تدوین یافته است و آن را «استراتژی برای جهانی که ما میخواهیم» نامیدهاند.
چالشها:
میان قدرتها در جهان، صلح برقرار است، امّا
- جنگ ایدئولوژی راه را برای جنگهای مذهبی، قومی و قبیلهای باز کرده است. عدم مساوات و بیثباتی اقتصادی تشدید شده است؛ با تخریب محیطزیست، فقدان امنیت غذایی، خطرات بهداشت عمومی باعث شده است که روشها و ابزارهایی که برای غنیسازی انسان میتواند به کار رود، در جهت تخریب به کار رود؛
- ارتقای منافع امریکا در جهانی تغییر یافته به عنوان رهبر جهان مورد ملاحظه قرار گرفته است؛
- بر القاعده و هوادارانش؛ تجاوز و جلوگیری از اشاعه سلاحهای بسیار خطرناک تمرکز شده است.
- هیچ ملتی به تنهایی نمیتواند از عهده چالشهای جهانی برآید و دعوت به رویکرد همکاری به منظور دستیابی به نتیجه؛
*استراتژی امنیت ملی امریکا متمرکز است بر تجدید رهبری امریکا برای ارتقای منافع خود در قرن بیستویکم *
اولویتهای امنیت ملی امریکا:
- هیچ تهدیدی بر ملتها جدیتر از سلاحهای کشتار جمعی نیست، مخصوصاٌ از طرف کشورهای تندرو و خشن؛
- تقویت NPT به عنوان بنیاد عدم اشاعه و مسئول دانستن ملتهایی مثل ایران و کره شمالی به خاطر قصور در اجرای الزامات بینالمللی؛
- صلح خاورمیانه با راهحل دو دولت و با تضمین امنیت اسرائیل؛
- ملتهایی که به حقوق بشر و ارزشهای دمکراتیک احترام میگذارند، شریکان جدی تلقی میشوند؛
- تسهیل آزادی دسترسی به اطلاعات؛
- تلاش برای شکلگیری نظم جهانی که صلح عادلانه را ترویج کند و با تسهیل همکاری برای حل مشکلات عصر حاضر؛
- همه عناصر قدرت امریکا باید در هم ادغام و همساز شود و ظرفیت امنیت ملی برای قرت 21 روزآمد شود؛
- اطلاعات و امنیت سرزمین امریکا باید با سیاستهای ملی همساز شود.
بررسی محیط بینالملل
تهدیدات:
- تروریزم در کنار سلاحهای کشتار جمعی.
- آسیبپذیری فضای سایبری و قابلیتهای آن.
نتیجه: اخطار به دولتهای ناسازگار: هنجارهای بینالمللی را بپذیرید و به منافع سیاسی و اقتصادی با ادغام و همساز شدن با جامعة بینالمللی برسید یا در صورت امتناع با انزوای بیشتر مواجه خواهید شد.
ویژگیهای نظم جهانی:
- نظم جهانی پایدار و منصفانه؛
- این نظم باید نفوذ رو به افزایش اشخاص را در جهان امروز بپذیرد.
اخطار در مورد موانع اجرای استراتژی:
- در مورد راه زندگیمان از کسی عذر نمیخواهیم و در دفاع از آن از چیزی چشمپوشی نمیکنیم و آنهایی که با ترور و کشتار بیگناهان میخواهند اهداف خود را به پیش ببرند میگوییم روحیة ما قوی است و شما نمیتوانید آن را بشکنید، نمیتوانید دوام بیاورید و ما شما را شکست میدهیم.
- ایالات متحده درصدد مبارزة جهانی علیه القاعده است تا از طریق اختلال، درهم شکستن و شکست القاعده و هواخواهان تندرو و خشن آن را در افغانستان و پاکستان و در اطراف جهان به اهداف امنیت ملی خود برسد.
- تضمین در مورد امنیت هوانوردی.
هیچ تهدیدی خطرناکتر از حملة تروریستی با سلاح اتمی نیست، صلح و امنیت بینالمللی با اشاعة آن که ممکن است به تبادل هستهای بینجامد، تهدید میشود.
NPT:
سه محور NPT :
- کشورهای دارای سلاح اتمی به سوی خلع سلاح حرکت کنند؛
- کشورهای فاقد سلاح اتمی دستیابی به آن را ترک کنند؛
- همه کشورها میتوانند به انرژی صلحآمیز دسترسی پیدا کنند.
تقویت NPT از طریق:
- توسل به بازرسی بیشتر برای جلوگیری از تخطی؛
- توسعه شبکة همکاری اتمی غیرنظامی.
گزینه ایران و کره شمالی:
- ایالات متحده درصدد غیرهستهای کردن شبه جزیره کره است و تلاش میکند ایران را از توسعة اتمی باز دارد. این به معنی گزینش ملتها نیست ـ بلکه به مسئولیت همة ملتها و موفقیت رژیم عدم گسترش [سلاحهای هستهای] مربوط میشود.
هر دو دولت با گزینة روشنی مواجهند. اگر کرهشمالی برنامه تسهیلات هستهای خود را حذف کند و ایران به تعهدات بینالمللی در برنامة هستهای عمل کند، خواهد توانست در مسیری حرکت کند که حاصل آن ادغام و مشارکت بیشتر با جامعة بینالمللی در مسایل سیاسی و اقتصادی باشد.
در صورتی که الزامات بینالمللی را نادیده بگیرند، ما راههای چندگانهای برای افزایش انزوای آنها و وادار ساختن آنها به رعایت هنجارهای بینالمللی مربوط به عدم اشاعه را تعقیب خواهیم کرد.
خاورمیانه بزرگتر:
- صلح پیشرفته، امنیت و فرصت برای خاورمیانه بزرگتر فراهم آید؛
- انتقال و تغییر سیاست ایران از تعقیب سلاحهای هستهای، حمایت از تروریزم و تهدید همسایگان؛
- عدم اشاعه سلاحهای هستهای، همکاری بر ضد تروریسم، دسترسی به انرژی و ادغام منطقه در بازراهای جهانی.
ارتقای ایران بر جایگاه مسئولیتپذیری:
دهههاست که ایران امنیت منطقه و ایالات متحده را تهدید کرده است و به مسئولیتهای بینالمللی خود عمل نکرده است، با برنامة هستهای غیرقانونی به حمایت از تروریزم و به تحلیل بردن صلح میان اسرائیل و فلسطین پرداخته و حقوق جهانی ملت خود را نادیده گرفته است. [در انتها تهدید به انزورای بیشتر].
موارد ذکر شده به صورت خلاصه نکاتی بود که به نحوی به ایران مربوط میشود وگرنه در مورد امنیت جامع، سلاحهای کشتار جمعی، صلح جهانی به خاورمیانه بزرگتر، امنیت سایبری، سرمایه انسانی، اموزش و پرورش بهداشت، تقویت علم و فناوری، نوآوری، رشد متوازن و پایدار، اتحاد پایدار و استوار و ... بحث شده است.
در سیاست همیشه دوست دشمن است و دشمن دوست
مضمون حدیثی زیبا از امام صادق علیه السلام :
کسانی که باما خاندان با شمشیر قتال کردند آنقدر به ما و دین جفانکردند تا کسانی که به نام ما کارهایی مرتکب شوند که مردم را نسبت به ما و دین خدا بدبین کنند
--------------------------
صلی الله علیکم یا اهلبیت النبوه