کد خبر: ۱۰۱۴۹۶
تاریخ انتشار : ۲۶ خرداد ۱۳۸۹ - ۱۴:۲۵

پشت پرده افزایش قیمت گوشت

آفتاب‌‌نیوز : آفتاب: معاون وزیر بازرگانی با تشریح آخرین وضعیت تولید و مصرف گوشت قرمز و چرایی افزایش قیمت این محصول مصرفی در ماههای اخیر، اعلام کرد: سازمان دامپزشکی اخیرا در جلسه‌ای در دولت از کنترل بیماری تب برفکی در کشور خبر داده است.

محمدعلی ضیغمی در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: براساس آمارهای موجود، سالانه در کشور یک میلیون و 90 هزارتن گوشت قرمز اعم از گوشت سنگین و سبک مصرف می شود که میزان مصرف نیز بنا به فرمولی مشخص است. بر این اساس، جمعیت را باید در مصرف سرانه که معادل 13 کیلوگرم است، ضرب کرد و البته در این میان افت و ضایعات را نیز در نظر گرفت.

وی افزود: 50 درصد از این نیاز در بخش دام سبک و 50 درصد مابقی در بخش دام سنگین نهفته است. از سوی دیگر، تولید براساس آمار رسمی وزارت جهاد کشاورزی، حدود 970 هزار تن است.

معاون وزیر بازرگانی تصریح کرد: در صورت تحقق آمار تولید، سالانه حدود 120 تا 130 هزار تن گوشت قرمز در کشور کسری وجود دارد که به صورت معمول، بخش خصوصی با واردات آنرا جبران می کند. این روال سنواتی برای تامین کسری مصرف و تولید گوشت قرمز در کشور، وجود دارد.

عوامل گرانی گوشت
ضیغمی با تشریح عوامل گرانی گوشت در کشور گفت: خشکسالی سالهای 86 و 87 باعث شد تا تعداد زیادی از دامها به کشتارگاهها تحویل داده شوند. این امر باعث ازدیاد تولید در سال 87 و عرضه بیش از حد معمول دام به کشتارگاهها شد، ولی اثر کاهشی خود را در میزان تولید گوشت قرمز در سال 88 نمایان کرد.

وی ادامه داد: قیمت علوفه نیز در سال 88 به دلیل خشکسالی های مذکور به شدت افزایش یافت و این دو عامل سبب شد که قیمت گوشت قرمز در اوایل سال 88 روند افزایشی به خود بگیرد.

رئیس سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولیدکنندگان خاطرنشان کرد: اگر به نمودار قیمتی گوشت قرمز مراجعه شود، مشاهده می شود که شروع افزایش قیمت گوشت قرمز از اواخر سال 87 و فروردین سال 88 بوده است.

وی اظهار داشت: در این زمان، تنظیم بازار گوشت قرمز در اختیار وزارت جهاد کشاورزی بود؛ چراکه این وزارتخانه هم از منابع تولید اطلاع دارد و هم ابزار تنظیم بازار گوشت از قبیل واردات، در اختیار سازمان دامپزشکی است.

سرپرست معاونت بازرگانی داخلی وزارت بازرگانی افزود: از سال 86، تنظیم بازار گوشت قرمز در اختیار وزارت جهاد کشاورزی قرار گرفته بود ولی اواخر سال 88 به دلیل تشخیص دولت، تنظیم بازار گوشت قرمز به وزارت بازرگانی بازگشت و در اواخر سال، علیرغم اینکه افزایش تقاضا و شرایط خاص ایام پایانی سال و نوروز وجود داشت، اما وزارت بازرگانی توانست با همکاری دستگاههای مختلف، قیمت گوشت قرمز را کنترل کند و بر این اساس، افزایش قیمت مشهودی در بازار مشاهده نشد.

ضیغمی گفت: این درحالی است که به دلیل کاهش تولید و جبران کسری 120 هزار تنی نیاز مصرف، واردات در کشور صورت گرفت. لذا با هماهنگی وزارت جهاد کشاورزی، موفق شدیم که دام زنده و لاشه گرم وارد کنیم و همین امر باعث شد که در پایان سال 88، کمبود را پوشش دهیم و قیمت را کنترل کنیم.

وی تصریح کرد: ولی مجددا از اواخر فروردین ماه و اوایل اردیبهشت ماه امسال، شاهد افزایش قیمت به ویژه در دام سبک بودیم، علت اصلی آن افزایش قیمت، موضوعی بود که به عنوان شروع یک بیماری دامی مطرح شد و بعد از آن، طرح این مطلب که ممکن است گله های دامی به دلیل شیوع بیماری با مشکل مواجه شوند و این بیماری، منابع دامی را با آسیب مواجه کند، چند اتفاق توسط حوزه فنی این کار یعنی سازمان دامپزشکی رخ داد.

ضیغمی افزود: در این راستا، سازمان دامپزشکی واردات دام زنده که میزان آن هم زیاد نبود، را با هدف کنترل شدید سلامت دامی در کشور، ممنوع اعلام کرد. از سوی دیگر، مسئولان سازمان دامپزشکی اعلام کردند که شیوع تب برفکی به دلیل واردات بوده است، در حالیکه هیچ ارتباطی بین این بیماری و واردات رسمی دام زنده و لاشه گرم به کشور مشاهده نمی شود.

وی ادامه داد: واردات رسمی دام زنده و لاشه گرم گوسفند از تایید سازمان دامپزشکی گذشته است و اما امسال چون بیماری در کشور شروع شده بود، وزارت جهاد کشاورزی چند اقدام انجام داد.

معاون وزیر بازرگانی در توضیح این مطلب گفت: براساس تصمیم وزارت جهاد کشاورزی، واردات دام زنده کاملا ممنوع شد و از جابجایی دام زنده در داخل کشور و از یک استان به استان دیگر نیز ممانعت به عمل آمد. از سوی دیگر، محدودیتهایی نیز برای جابجایی لاشه گرم ایجاد شده و وزارت جهاد اعلام کرد که این امر باید با نظارت سازمان دامپزشکی باشد.

رئیس سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولیدکنندگان خاطرنشان کرد: این عوامل و تصمیمات باعث شد که مجموعا شاهد افزایش قیمت گوشت قرمز از اواخر فروردین ماه باشیم.

وی اظهار داشت: قیمت متاثر از دو عامل است. یکی وجود کالا در بازار و گردش این کالا در شبکه توزیع. اتفاقی که از اوایل امسال شاهد آن بودیم، تغییرات در بخش دوم یعنی کالارسانی بود. در واقع تولید خیلی با مشکل مواجه نشد، اما چون سازمان دامپزشکی به دلیل ملاحظات فنی بهداشتی، اجازه گردش کالا را به وزارت بازرگانی نداد، سبب شد که در استانهای مصرف کننده گوشت مثل تهران، شاهد افزایش قیمت باشیم.

به گفته ضیغمی، سه عامل مذکور، میزان ورود و گردش کالا را تحت تاثیر قرار داد و بر این اساس، افزایش قیمت رخ داد. ضمن اینکه انتقال لاشه گرم از یک استان به استان دیگر نیز با محدودیتهایی مواجه شد. این درحالی است که در استانهای تولیدکننده نیز، تولید دام زنده زیاد و در مقابل، ظرفیت کشتارگاهها محدود بود. علاوه بر آن، هزینه هایی در اثر تمرکز بر روی بخشی از کشتارگاهها ایجاد شد و این امر، یکی از دلایل افزایش قیمت بود.

معاون وزیر بازرگانی افزود: دلیل اصلی افزایش قیمت آن است که هیچ یک از ابزارهای تنظیم بازار در اختیار وزارت بازرگانی نبود که بتواند در ارتباط با آن، اعمال مدیریت کند.

دامپزشکی: بیماری تب برفکی کنترل شد
ضیغمی گفت: دو هفته قبل جلسه ای در حضور معاون اول رئیس جمهوری و با حضور نمایندگان وزارتخانه های جهاد کشاورزی و بازرگانی صورت گرفت که در آن، سازمان دامپزشکی اعلام کرد که موفق شده است با واکسیناسیون، بیماری تب برفکی را در کشور کنترل کند.

وی اظهار داشت: سازمان دامپزشکی اعلام کرد که از آن تاریخ به بعد، امکان جابه جایی دام زنده فراهم خواهد شد. این جلسه در دهم خردادماه برگزار شد، وزارت بازرگانی هم بر آن مبنا اعلام کرد که با تدبیر ایجاد شده، کاهش قیمت را شاهد خواهیم بود.

ضیغمی در پاسخ به این سئوال که چرا هنوز قیمت گوشت در بازار بالا است؟ گفت: متاسفانه قولهای سازمان دامپزشکی در آن جلسه عملیاتی نشد و این سازمان 19 خردادماه و ده روز پس از وعده خود، دستورالعملی را تهیه و به استانها ابلاغ کرد که به طور طبیعی، تا به مرحله عملیاتی برسد، زمان خواهد برد.

وی اظهار داشت: در حال حاضر، کماکان وزارت بازرگانی با کنترلهای بهداشتی مواجه و این امر باعث شده است که کاهش قیمت با سرعت مورد نظر در کشور رخ ندهد.

ضیغمی گفت: البته در نوع انعکاس اخبار قیمت نیز باید دقت کرد. افزایش قیمت تنها در استانهای مصرف کننده گوشت که خود تولید ندارند، صورت گرفته است و در استانهای تولیدکننده با ثبات قیمت و یا بعضا کاهش مواجه بوده ایم.

افزایش قیمت گوشت قرمز فقط در 5 استان
وی افزایش قیمت گوشت را منحصر به 5 استان کشور دانست و تصریح کرد: در تهران به دلیل ازدیاد جمعیت و بالا بودن تقاضا، افزایش قیمت را شاهده بوده ایم. اما کاهش قیمت در ارتباط با گوشت گوسفندی که متوسط قیمت مخلوط آن 14 هزار و 500 تومان است، در استانهایی نظیر زاهدان 9 هزار تومان، بیرجند 9500 تومان، ایلام 10 هزار تومان، کرمانشاه و یاسوج 10500 تومان، بوده است.

ضیغمی گفت: بعضا در برخی استانها با دپوی دام مواجه بودیم چراکه انتقال دام زنده کند شده بود. معاون وزیر بازرگانی گفت: قیمت گوشت در استانهای تهران و خراسان رضوی همچنان با مشکل مواجه افزایش مواجه است و این امر باعث بروز اختلالاتی شده است.

وی اظهار داشت: در فروردین ماه امسال، میزان کشتار دام سبک حدود 174 هزار و 500 راس بوده که به دلیل کنترلهای بهداشتی، در اردیبهشت ماه به 58 هزار و 800 راس رسیده است که تقریبا، یک سوم کاهش یافته است.

ضیغمی وضعیت دام سنگین را نسبتا متعادل تر دانست و گفت: از فروردین ماه امسال، میزان کشتار دام سنگین 23 هزار و 750 راس بوده است که در اردیبهشت ماه به 18 هزار و 135 راس رسیده است. به هرحال، این کاهش در کشتار دام، گویای این است که چرا افزایش قیمت همچنان وجود دارد.

وی تاکید کرد: وزارت بازرگانی متعرض انجام وظایف قانونی سازمان دامپزشکی نیست، ولی اعتقاد دارد که تامین کالای مورد نیاز مردم با قیمت مناسب نباید با اقدامات برخی از دستگاهها به خصوص در لایه های پایین مدیریتی با مشکل مواجه شود.

ضیغمی، کاهش قیمت را موکول به ورود کالا به بازار تهران و سایر استانهای مصرف کننده دانست و گفت: به هر میزان که تسهیل واردات و جابجایی دام از منابع داخلی یا خارجی صورت گیرد، به همان اندازه بازار با سرعت بیشتری کنترل می شود.

قولهای سازمان دامپزشکی
وی تاکید کرد: البته سازمان دامپزشکی قول داده بود که این تسهیلات را هرچه سریعتر فراهم کند تا واردات دام و لاشه گرم از کشورهای همجوار که در مقطعی به صفر رسیده بود، مجدد به حالت عادی برگردد. اگر این اقدامات سریعتر صورت گیرد، شاهد کاهش قیمت در بازار خواهیم بود.

معاون وزیر بازرگانی گفت: مشکلات قیمتی در گوشت گوسفندی به دلیل نوع فرهنگ مصرف، به مراتب بیش از گوشت گاوی است، البته میزان کشتار گوشت گوسفندی نیز کمتر بوده است. در عین حال با جایگزینی کمبود کشتار داخلی با گوشت وارداتی می توان این تاثیر را خنثی کرد.

رئیس سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولیدکنندگان، مرجع رسمی ارایه قیمت کلیه کالاها را بانک مرکزی و سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولیدکنندگان دانست و خاطرنشان کرد: سازمان حمایت به صورت مرتب و روزانه، آمار قیمتها را رصد می کند.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
انتشار یافته: ۰
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۳۱ - ۱۳۸۹/۰۳/۲۶
0
0
طبقه ضعیف قادربه خریدن گوشت قرمز نیستند.چه گناهی دارند
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۹:۵۷ - ۱۳۸۹/۰۴/۰۷
0
0
در استانهایی نظیر زاهدان 9 هزار تومان، بیرجند 9500 تومان، ایلام 10 هزار تومان، کرمانشاه و یاسوج 10500 تومان،


از کی تا حالا زاهدان ( مرکز استان سیستان و بلوچستان ) بیرجند ( مرکز استان خراسان جنوبی ) ، یاسوج (مرکز استان کهکیلویه و بویر احمد ) هم استان شده‌اند که ما نمی دانیم
آقای معاون وزیر اطلاعات عمومی و عشق به وطن‌ات منو کشته!
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین