آفتابنیوز : دبير شوراي عالي امنيت ملي با اشاره به اينكه «تضميني كه ما به اروپاييها درباره صلحآميز بودن فعاليتهاي هستهاي خود ميتوانيم بدهيم در چارچوب پروتكل الحاقي است»، گفت: اساس تضميني كه يك كشور ميتواند، NPT و پروتكل الحاقي است.
آنچه در توافق پاريس آمده، اين است كه ما بايد يك نوع تضمينهاي عيني به اروپاييها بدهيم و اروپاييها هم بايد يك نوع تضمينهاي قطعي به ما بدهند.
در همين راستا دو تن از مقامات ايران در سفر خود به بروكسل و لهستان در مورد اوضاع منطقه و تحولات بينالمللي گفتوگو و تبادلنظر كردند.
مهندس غلامرضا آقازاده رئيس سازمان انرژي اتمي كشورمان در ديدار با آنتونيو مونيترو وزيرخارجه پرتغال در بروكسل مقر اتحاديه اروپايي گفتوگو كرد.
در اين گفتوگو محمد سعيدي معاون برنامهريزي و بينالملل اين سازمان و نيز سيروس ناصري مسؤول كار گروه هستهاي مذاكرات ايران نيز حضور داشتند.
آقازاده در اين ديدار ضمن اظهاراميدواري بر موفقيتآميز بودن فرآيند مذاكره با اروپا گفت: اين تصوري اشتباه است كه فرض كنيم ايران برنامه هستهاي صلحآميز خود را با برنامه ديگري جايگزين كند. ما مصمم هستيم كه برنامه صلحآميز هستهاي خود را براي تأمين نياز برق و انرژي از طريق نيروگاههاي اتمي و تأمين سوخت هسته اي آن به دست بياوريم.
آقازاده خطاب به وزير امورخارجه پرتغال تأكيد كرد: رفتار ايران مؤيد آن است كه ما در مذاكرات هستهاي جدي هستيم و در مقابل بايد اين جديت را در طرف اروپايي نيز شاهد باشيم و اين تصور اشتباه است كه برخي فكر ميكنند كه ميشود ايران را با اعطاي امتيازات كوچك، از برنامههاي هستهاي خود منصرف كرد.
ديگر مقام دولتي ايران، سرمدي، معاون اروپا و آمريكاي وزارت امورخارجه بود كه با معاون وزارتخارجه لهستان ديدار كرد.
در اين ديدار بوگواسواف زالسكي معاون وزارت خارجه لهستان با اشاره به مذاكرات اخير ايران و اتحاديه اروپا درخصوص برنامه هستهاي ايران گفت: لهستان تلاش خود را جهت كمك به تنشزدايي در اين خصوص دنبال ميكند.
سرمدي نيز ضمن تأكيد بر لزوم گسترش مناسبات دو كشور در تمامي ابعاد به تحولات صورت گرفته در توافقات اخير بين ايران و اروپا در زمينه مسائل هستهاي اشاره كرد و اظهارداشت كه ايران حفظ تكنولوژي هستهاي براي توليد برق را حق قانوني خود ميداند و بر شفافسازي و اعتمادسازي با اروپا تأكيد دارد.
با نزديك شدن زمان دور بعدي مذاكرات، كاندوليزا رايس وزير امورخارجه آمريكا روز جمعه به آلمان مي رود. برنامه اتمي ايران يكي از مهمترين موضوعهاي مورد گفتوگو ميان وي و گرهارد شرودر صدراعظم آلمان است.
گردهارد شرودر در سخنرانيهاي اخيرش حمله نظامي به ايران را رد كرد و در عين حال از ايران خواست براي هميشه دست از بهرهگيري از چرخه سوخت اتمي بردارد.
يوشكا فيشر وزيرخارجه آلمان نيز در پايان نشست رؤساي ديپلماسي 25 كشور عضو اتحاديه اروپا در بروكسل در روز دوشنبه بر لزوم يافتن راهحل سياسي تأكيد و اظهار كرد كه خواست اروپا و آمريكا مجهز نشدن ايران به سلاحهاي اتمي است زيرا در آن صورت يك مسابقه تسليحات اتمي در منطقه خاورميانه پديدار ميشود كه نه به سود منطقه خواهد بود و نه اروپا.
در اين ميان بعضي از مقامات آمريكايي اظهارات ديگري داشتند.
رابرت هوچينگز، رئيس شوراي اطلاعات ملي آمريكا در گفتوگويي با روزنامه گاردين گفت: من تا حدي معتقد هستم كه ما ميتوانيم با تركيبي از زور و ديپلماسي ايران را فعلاً متوقف نگهداريم.
اين شورا گروهي است متشكل از تحليلگران ارشد اطلاعات كه برآوردهاي اطلاعاتي را طبقهبندي كرده و مواد خام اطلاعاتي آن را از دستگاههاي مختلف در آمريكا به دست ميآورند و به صورت گزارش مستقيماً به رئيس سيا ارائه ميدهند.
وي با اشاره به اينكه ايران برنامه هستهاي خود را براي اهداف صلحآميز و توليد انرژي طرحريزي كرده هشدار داد كه ايران مسلح به تكنولوژي هستهاي است و ممكن است منطقه را بيثبات كند و اين موضوع براي همسايگان اين كشور نيز پيامدهاي ناگواري دارد.
جان بولتون، معاون وزير امورخارجه آمريكا در امور كنترل تسليحات كه براي هماهنگ كردن سياستها در قبال اهداف هستهاي ايران به سه كشور حوزه خليجفارس يعني كويت، بحرين و امارات سفر كرده است در آخرين توقف خود در ابوظبي در جمع خبرنگاران با اشاره به حمله سال 1981 اسرائيل به راكتور هستهاي اوسيراك در عراق ادعا كرد: اسرائيل ممكن است به سايتهاي هستهاي ايران حمله كند.
اين ديپلمات تندروي آمريكايي افزود: آمريكا آماده برچيدن تأسيسات هستهاي ايران و انبار آنها در آزمايشگاه ملي سازمان انرژي آمريكا در ايالت تنسي است!
وي همچنين با تكرار موضع آمريكا درباره گزينه حمله به ايران گفت: ما هرگز هيچ گزينهاي را منتفي نميدانيم اما در تلاش هستيم مسأله برنامه هستهاي ايران را از طريق ديپلماتيك حل و فصل كنيم.
اما در مقابل موضعگيريهاي تند مقامات آمريكايي، محمد البرادعي مديركل آژانس بينالمللي انرژي هستهاي اظهاركرد: ما هيچ نشاني از وجود موادي كه در ساخت سلاحهاي هستهاي به كار برود و تلاشي كه در جهت رسيدن به ساخت اين سلاحها باشد، در ايران مشاهده نكردهايم و بهتر است آمريكا به جاي اصرار بر حمله نظامي در زمينه پيشبرد گفتوگوهاي ميان اتحاديه اروپا و ايران همكاري كند.
البرادعي ادعا كرد كه اگر حمله نظامي به ايران محقق شود، ايران كه در حال حاضر تكنولوژي ساخت بمبهاي هستهاي را دارد، فعاليتهايش را بهطور سري و زيرزميني ادامه خواهد داد و در واقع خودمان آنها را مجبور به توليد اين سلاحها كردهايم.
مديركل آژانس ضمن بيان اين كه هنوز هنگام آن نرسيده است كه شفافيت كامل فعاليتهاي هستهاي ايران را اعلام كنيم افزود: هماكنون ايران متعهد به توقف عمليات غنيسازي شده است و در مقابل به اين مطلب بسيار اصرار ميورزد كه غنيسازي انرژي هستهاي براي اهداف مسالمتآميز از حقوق لاينفك اين كشور ميباشند. وي با تأكيد بر ايجاد شفافيت بيشتر گفت: عدهاي سعي دارند كه وضعيت ايران را همانند وضعيت عراق نشان دهند و بيشتر اين تأكيدات از آمريكا ميباشد. اما بهنظر من ايران با شرايط عراق قبل از اشغال آمريكا بسيار متفاوت ميباشد و ايران همكاري شفافي با آژانس دارد.