آفتاب: محمد نهاوندیان رئیس اتاق ایران در خصوص بحث صندوق توسعه ملی در مجلس، گفت: یکی از اصلیترین مسائل در حرکت اقتصادی کشور توانمندسازی بخش خصوصی است که از برنامه سوم توسعه شروع شده و مازاد درآمد نفت در صندوقی ریخته شده تا بتواند بخش خصوصی را تقویت کنند.
اما اگر امروز نگاهی به عملکرد خود داشته باشیم متوجه میشویم که در عملکرد حساب ذخیره ارزی از سال 80 تا 88 فقط 9.7 درصد از منابع این حساب برای اعطای تسهیلات بخش غیردولتی داده شده است در حالی که حکم برنامه 50 درصد و تکلیف قانون اصل 44 برای دولت حداقل 40 درصد بوده است که عملکرد آن در سال 88 فقط 14.5 درصد بوده که این موارد باید در تصویب صندوق توسعه ملی مدنظر قرار گیرد.
نهاوندیان تأکید کرد: منابع صندوق توسعه ملی برای مصارف بودجهای استفاده نشود و تمهیداتی برای جلوگیری از انحراف آن در نظر گرفته شود.
رئیس اتاق ایران در ادامه صحبت های خود به تعطیلی و اعتراضات بازاریان به مالیات اشاره کرد و افزود: اعتراضاتی در خصوص مالیات اصناف ابراز شد و برخی ناهماهنگیهایی حادث شد که خود این اتفاق و پدیده فرصت خوبی بود تا توجه کنیم که اصلاح سیستم مالیاتی جزو اصلاح ساختار اقتصادی است و کسی در این شک ندارد اما پرسش اصلی این است که راه تحقق این هدف چیست؟ درست است که درآمدهای مالیاتی باید رشد داشته باشد اما آمار نشان میدهد که این درآمدها همواره جلوتر از برنامه بوده است اما آیا این جلو بودن از اهداف برنامه باعث شده است تا اتکای دولت به منابع نفتی کمتر شود جواب خیر است. چون هزینههای دولت مرتباً در حال افزایش است و به این نکته کمتر توجه شده است.
وی با بیان اینکه باید زندگی و حیات دولت به مالیات متکی باشد گفت: در شرایطی که هزینههای دولت افزایش پیدا میکند هیچ دوندهای نمیتواند به این دونده تیزپا برسد.
وی افزود: اگر میخواهیم مالیات را افزایش دهیم باید به دنبال فرار مالیاتی باشیم باید به سراغ آنهایی برویم که در آرامش کار خود را میکنند و هیچ مالیاتی پرداخت نمیکنند. لذا نباید نرخ مالیات افزایش پیدا کند بلکه باید پایه مالیات افزایش داشته باشد.
رئیس اتاق بازرگانی ایران گفت: در واردات غیررسمی و مرزهای ورودی ما گروههایی هستند که هیچ گونه وصول مالیاتی ندارند باید برای افزایش درآمد مالیاتی دولت به سراغ افرادی برود که مالیات نمیدهند نه اینکه افرادی را که در سالهای گذشته مرتباً مالیات خود را پرداخت کردهاند را مجبور کنند تا مالیات بیشتری بدهند. این روشی نیست که ما را به هدف برساند.
وی افزود: در مالیات عادلانه دستگاه مربوطه باید از واحد مربوطه سؤال کند که ایا رشد درآمدی داشته است یا خیر؟ اگر رشد درآمد داشته باشد باید رشد مالیات هم داشته باشد ولی اگر زیان کرده باشد نباید مالیات بیشتر بدهد. این کاهلی در کارشناسی مالیاتی را نشان میدهد.
نهاوندیان با اشاره به اجلاس گروه 20 خاطر نشان کرد: در کشورهای گروه 20 واقعاً جای ایران خالی است چرا که براساس محاسبات قدرت خرید و شاخص پی پی پی ایران رتبه 17 جهان را دارد لذا باید حواسمان باشد تا جای ما در این مجامع بینالمللی پر نشود.
رئیس اتاق بازرگانی ایران با اشاره به سفری که به چین داشته و از اکسپوی ایران بازدید کرده است گفت: اکسپو محل عرضه توانمندیهای فرهنگی و اقتصادی کشورها است ولی به نظر من یک مسابقه برنامهریزی و توان برنامهریزی در آن جا عرضه میشود. تلاشهای صورت گرفته برای مدت چهار تا پنج ماهه برای غرفه ما خوب است اما در مقایسه با سایر کشورها که در هیچ شاخصی قابل مقایسه با ایران نیستند غرفه خوبی نداشتیم چرا که آنها از دو سال قبل و یا حتی سه یا چهار سال قبل برای حضور در اکسپو برنامهریزی داشتهاند. لذا اگر در چنین فرصتهای بینالمللی عزم حضور داریم باید از موقعیتها بهتر استفاده کنیم.