آفتابنیوز : آفتاب - سرویس سیاسی: تمامی جزییات مربوط به اینکه این تبادل چگونه باید انجام گیرد، از طریق مذاکرات و گفتو گوها در وین مشخص خواهد شد.
منوچهر متکی اعلام کرد که ایران آماده است گفتو گوها با قدرتهای غربی دربارهی تبادل سوخت هستهای که در ماه مه درباره آن توافق شده بود را فورا آغاز کند.
خبرگزاری فرانسه با اعلام این خبر افزود: منوچهر متکی، وزیر امور خارجهی ایران روز یکشنبه به خبرنگاران در استانبول گفت که تمایل ایران برای گفتو گوها در نامهای مطرح خواهد شد که روز دوشنبه در پاسخ به سوالات مطرح شده از سوی گروه وین – آمریکا، روسیه و فرانسه – در خصوص توافق تبادل سوخت به آژانس تحویل داده میشود.
متکی ادامه داد: فردا(امروز- دوشنبه) این نامه به آژانس بینالمللی انرژی اتمی در وین تحویل داده خواهد شد و سپس ما میتوانیم مذاکرات را دربارهی جزییات تبادل سوخت فورا آغاز کنیم.
وزیر امور خارجه ایران ادامه داد: تمامی جزییات مربوط به اینکه این تبادل چگونه باید انجام گیرد، از طریق مذاکرات و گفتوگوها در وین مشخص خواهد شد.
همچنین رامین مهمانپرست، سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان با اشاره به اینکه نشست استانبول حرکتی رو بهجلو و اقدامی مثبت در مسیر اجرایی کردن بیانیه تهران بود، تاکید کرد: در مورد موضوع تبادل سوخت و مذاکرات با گروه وین آمادگی داریم بدون معطلی و در اسرع وقت مذاکرات را آغاز کنیم.
وی خاطرنشان کرد: وزیران امور خارجه ایران، ترکیه و برزیل دائما با یکدیگر در حال رایزنی هستند که این مذاکرات گاهی به صورت تلفنی و گاهی در کشور ثالث یا در حاشیه اجلاسها انجام میشود. این رایزنی و مشورتها همراه در دستور کار بوده است.
مهمانپرست ادامه داد: در نشست استانبول، تحولاتی که در فاصله صدور بیانیه تا کنون انجام شده بود بررسی شد و در مورد اینکه چه کارهای عملی برای اجراییتر شدن موضوع تبادل سوخت امکان انجام دارد بحثهایی صورت گرفت. همچنین اعلام شد که پاسخ ایران به اعضای گروه وین امروز ارسال و به دست آنها میرسد. اینکه در مذاکرات مربوط به تبادل سوخت با گروه وین از حضور و مشارکت ترکیه و برزیل استقبال میشود. ضمن اینکه مباحثی در رابطه با اجرایی کردن بیانیه تهران محور اصلی نشست استانبول
مهمانپرست تاکید کرد که ما آمادگی کامل برای پرداختن به مباحث مربوط به جزئیات تبادل را داریم و به محض اعلام آمادگی اعضای گروه وین این مذاکرات قابلیت انجام شدن در اسرع وقت دارد.
وی همچنین در مورد تلاش اروپا برای اعمال دور جدیدی از تحریمها علیه ایران، گفت: بارها تاکید کردهایم استفاده کردن از فرصتها برای تغییر فضا و برقراری جو همکاری با اتخاذ سیاست درست امکان پذیر است و حرکت به سمت اقدامات تقابلی و حمایت از اقدامات یک جانبه و تخریب کردن فضا از نظر ما استفاده از فرصت مناسب تلقی نمیشود.
ایران، ترکیه و برزیل در تاریخ 17 مه توافق کردند که 1200 کیلوگرم از اورانیوم با غنای پایین ایران به ترکیه منتقل شود و اندکی بعد اورانیوم با غنای بالا از طریق روسیه و فرانسه دریافت شود.
اما این توافق با بیاعتنایی دولتهای غربی که از دور چهارم تحریم علیه ایران در نهم ژوئن حمایت کردند، رو بهرو شد. گروه وین سوالات مختلفی را دربارهی این توافق مطرح کرد اما اعلام کرد که در هر حال برای رفع این ابهامات حاضر به گفتو گو با ایران است.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، اندکی قبل از سخنان متکی، داوود اوغلو گفته بود که ترکیه و برزیل آمادهاند اگر تمامی طرفهای مربوطه از آنها دعوت کنند در این گفتو گوها شرکت داشته باشند.
در عین حال آموریم از ایران خواست رویکردی سهلتر را در برخورد با گروه وین اتخاذ کند.
وی گفت: ما همواره ایران را به اتخاذ موضعی منعطف ترغیب کردهایم.
آموریم افزود: ما میخواهیم حق ایران برای برنامهی هستهای صلحآمیز حفظ شود اما در عین حال به جهان در کل تضمین داده شود که این برنامه هیچگونه ابعاد نظامی ندارد.
بنابر این گزارش، متکی به جزییات اندکی دربارهی پاسخ ایران که قرار است به آژانس تحویل داده شود اشاره کرد و گفت که این پاسخ حاوی "دیدگاههای ایران و آنچه ما دربارهاش در وین گفتو گو خواهیم کرد" خواهد بود.
همچنین علیاکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی کشورمان روز شنبه گفته بود که پاسخ تهران پاسخی کلی خواهد بود و پاسخ فنی به سوالات گروه وین احتمالا در یک نشست مورد مذاکره قرار خواهد گرفت.
هفته گذشته متکی و کاترین اشتون، رئیس امور خارجهی اتحادیهی اروپا که نمایندهی 1+5 است گفتند که گفتوگوها ممکن است در سپتامبر از سر گرفته شود.
این در حالی است که 27 کشور عضو اتحادیه اروپا همزمان با ارسال نامه کشورمان به گروه وین، طی نشستی در بروکسل، در مورد پیشنویس تحریمهای جدید علیه ایران تصمیمگیری خواهند کرد.
گفته میشود که در این تحریمهای صنعت نفت و گاز ایران مورد تحریمهای جدیدتری قرار خواهد گرفت.
به گفتۀ یک دیپلمات اروپایی "این سنگینترین مجموعه تحریمهایی است که تاکنون اتحادیه اروپا نه تنها علیه ایران، که علیه هر کشور دیگری، تصویب کرده است".
به گزارش خبرگزاری فرانسه، نتیجه اجلاس روز دوشنبه از هم اکنون تقریباً روشن است، چرا که قبل از وزرای خارجه، سفیران ٢٧ کشور اروپایی خطوط کلی مذاکرات را مشخص کرده و تصمیمهای اصلی را گرفتهاند.
خبرگزاری فرانسه گزارش داد که این تحریمها از قطعنامه آخر شورای امنیت بسیار فراتر خواهد رفت.
بر اساس تصمیمهای جدید اروپاییها، هر نوع سرمایهگذاری، انتقال فناوری و حتی نظارت فنی در صنایع نفتی و گازی ایران ممنوع خواهد شد.
خبرگزاری فرانسه مینویسد که این تحریمها فعالیت برخی شرکتهای اروپایی را نیز به ناچار محدود خواهد کرد.
یک دیپلمات اروپایی میگوید: بعضی کشورهای عضو اتحادیه، به دلیل منافع اقتصادی خود، برای تصویب این تحریم ها با مشکلات زیاد مواجه بودند.