آفتابنیوز : سخنگوي سولانا گفت: اتحاديه اروپا به ادامه مذاكرات متعهد است، چالش اصلي مذاكرات هستهای دست يافتن به تضمينهايي عيني روشني مبني بر صلحآميز بودن ماهيت برنامه هستهای ايران است.
سخنگوي سولانا افزود، انتظار آن ميرود كه نشست بعدي در اين باره در ماه مارس و در تهران با حضور وزراي خارجه آلمان، فرانسه، انگليس، خاوير سولانا و حسن روحاني، مذاكرهكننده هسته ای عالي رتبه ايران برگزار خواهد شد.
معاون رييس جمهور ايران طي اين ديدار خواستارتسريع مذاكرات هستهای از اروپا شد اما اتحاديه اروپا درخواست ايران براي تسريع مذاكرات هسته ای را نپذيرفت و تاكيد كرد اين مذاكرات از سرعت خوبي برخوردار است.
ديپلماتهاي نزديك به مذاكرات ايران - اروپا كه نامي از آنها برده نشده ، مدعي شدند: تنها تضمين قابل پذيرش سه كشور اروپايي پايان دادن كامل به غنيسازي است(!)
برخی از ديپلماتهاي آگاه از مذاكرات كه خواستند نامشان فاش نشود، اظهار کردند: از زمان برگزاري دور دوم مذاكرات در تاريخ 17 ژانويه در ژنو فضاي موجود ميان طرفين بهبود يافته است. اما موافق هستند كه هيچگونه پيشرفتي در اصرار اروپا مبني بر اين كه تعليق موقت برنامههاي غني سازي اورانيوم ايران بايد به تعهدي براي دايمي شدن آن تبديل شود، حاصل نشده است.
همچنین مهندس رضا آقازاده در دیدار با کارل دو گوچ وزیر امورخارجه بلژیک گفت : ما تصور می کنیم چنانچه موضوع هسته ای ایران با موفقیت همراه شود ، می تواند هویت جدید و روشنی را از اتحادیه اروپا در جهان به همراه داشته باشد.
وی با تاکید بر این نکته که روند مذاکرات به گونه ای است که فرایند مثبتی کمتر در آن مشاهده می شود ، اظهار داشت: در ایران همه ملت ، گروههای سیاسی و گروههای اجتماعی به دنبال موفقیت کشور در موضوع فن آوری هسته ای هستند.
آقازاده در عین حال گفت: ما نگرانی های اروپا را درک می کنیم ؛ همانطور که اقدامات اعتماد ساز گسترده ای را تاکنون انجام داده ایم ، آمادگی داریم که این مسیر را همچنان ادامه دهیم و تعلیق فعالیت های مربوط به غنی سازی در همین راستا بوده است.
کارل دوگوچ هدف قاطع اتحادیه اروپا را به نتیجه قابل قبول رسیدن مذاکرات برشمرد و تاکید کرد چنانچه اتحادیه اروپا در این مذاکرات موفق شود، توانمندی سیاسی خود را در حل مسائل بین المللی به نمایش گذاشته است.
در جريان مذاكرات پرونده هسته اي ايران، سخنان اخير محمد البرادعي دبيركل آژانس بين المللي انرژي اتمي، باعث نگراني و ابراز مخالفت هايي از سوي سيروس ناصري، عضو عالي رتبه هيأت ايراني در آژانس بين المللي انرژي اتمي شد.
البرادعي در گفت و گويي با روزنامه هرالد تريبون جزئيات پيشنهاد هسته اي خود مبني بر ممنوعيت پنج ساله ساخت تأسيسات غني سازي اورانيوم براي توقف گسترش تسليحات هسته اي در ايران و ديگر كشورها را تشريح كرد.
البرادعي در خلال نشست هاي خود با وزير امور خارجه و قانونگذاران آمريكايي گفت: خطر گسترش تسليحات كشتار جمعي بسيار واقعي و قريب الوقوع است و ما نمي توانيم مثل هميشه با آن برخورد كنيم. ما نيازمند جست و جوي ابزارهاي جديدي هستيم تا بتوانيم از آنها براي مقابله با اين پديده استفاده كنيم.
مديركل آژانس بين المللي انرژي اتمي در كنفرانس پيمان عدم گسترش تسليحات هسته اي كه قرار است در ماه مي برگزار شود اين پيشنهادات خود را مطرح خواهد كرد.
طبق پيشنهاد وي كشورها قادر خواهند بود سوخت غني شده مورد نياز خود را از يك كنسرسيوم بين المللي اجاره كنند.
البرادعي افزود: براي دستيابي به توافق همه كشورها، ضرب الاجلي وجود خواهد داشت و همچنين تعدادي از كشورها بر كار يكديگر نظارت خواهند داشت تا اطمينان حاصل شود كه هيچ سوءاستفاده اي در اين سيستم روي نخواهد داد و در اين مدت ممنوعيت پنج ساله، جامعه بين المللي مي تواند قوانين مربوط به انتقال فناوري و مواد هسته اي را بررسي كند.
اما سيروس ناصري با ابراز ناراحتي از سخنان البرادعي گفت: چنين تعليقي برابر با دادن حق انحصاري انجام چنين كاري به معدود تأمين كنندگان سوخت هسته اي جهان است.
ناصري افزود: ايران دومين توليدكننده بزرگ سازمان اوپك مي خواهد اطمينان داشته باشد كه همچنان به عنوان يك تأمين كننده انرژي جهان باقي خواهد ماند و با توجه به صادرات رو به كاهش نفت، ايران بايد يك تأمين كننده باشد.
وي ادامه داد: اطمينان دارم بيشتر كشورهاي جهان اين را خطرناك مي دانند كه چنين مسأله اي به دست چند كشور بيفتد كه بتوانند هر طور كه مي خواهند قيمت، مناسبات و شرايط را تعيين كنند.
و اما كاندوليزا رايس پيش از سفر يك هفته اي خود به اروپا گفت: جمهوري اسلامي بايد زير فشار جامعه بين الملل قرار داشته باشد تا دست از برنامه تسليحات هسته اي بردارد. با اين حال وزير امور خارجه آمريكا، سخني از ارجاع پرونده ايران به شوراي امنيت سازمان ملل متحد بر زبان نياورد. وزير خارجه آمريكا در مصاحبه اي در واشنگتن تأكيد كرد: ايالات متحده آمريكا با تحسين به تلاش هاي بريتانيا، فرانسه و آلمان براي متقاعد ساختن ايران در خودداري از دست يافتن به سلاح هسته اي، مي نگرد. كاندوليزا رايس گفت: در رابطه با ايران، ما نياز به يك پيشنهاد و يك پيام مشترك داريم تا ايران متقاعد شود. وزير امور خارجه آمريكا تأكيد كرد: تا زماني كه ايران ثابت نكند در پرونده برنامه هسته اي صلح آميز، در پي دست يافتن به سلاح هسته اي نيست، يك عضو مسئول جامعه بين الملل نخواهد بود.
این در حالی است که تاکنون ايالات متحده به درخواست سه کشور اروپايی برای پيوستن به مذاکره با ايران برای حل و فصل بحران هسته ای اين کشور خودداری ورزيده است.
وزير خارجه آمريکا، که قرار است به زودی از چند کشور اروپايی ديدن کند، با اظهار اينکه دولت وی اميدوار است بهترين نتيجه از گفتگوهای اروپاييان و ايران به دست آيد، تاکيد کرد که "ايرانيان در طول زمان نشان نداده اند که در مورد عمل به تعهدات بين المللی خود سابقه خوبی دارند."
وی همچنين از تصميم روسيه، که ظاهرا در پی فشار آمريکا تحويل سوخت لازم برای رآکتور هسته ای در ايران را به تعويق انداخته، قدردانی کرد و گفت که اين تصميم مانع از پيشرفت ايران در توليد اسلحه اتمی می شود.
از سوي ديگر جرج بوش، رئيس جمهوري آمريكا در سخنراني سالانه در نشست مشترك نمايندگان كنگره و سناي اين كشور استفاده از راه هاي ديپلماتيك براي حل بحران هسته اي ايران و كره شمالي را پيشنهاد خواهد كرد.
يك مقام مسئول در كاخ سفيد واشنگتن مي گويد: بسياري از افراد به سخنان اخير رئيس جمهوري آمريكا درباره پرونده هسته ای ایران توجه كافي نشان ندادند. به گفته اين مقام كه فرانس پرس نام او را فاش نمي كند، جورج بوش بارها تكرار كرده است كه ايالات متحده راه هاي ديپلماتيك و تلاش هاي همپيمانان اروپايي براي حل بحران هسته اي ايران را مؤثرترين راه مي داند.
بوش چهارشنبه شب به وقت آمریکادر سخناني كه خطاب به نشست مشترك نمايندگان كنگره و سناي آمريكا ايراد خواهد كرد، برنامه هاي سياسي دوره چهار ساله دوم رياست جمهوري خود را مشخص مي كند. به گفته مقام مسئول كاخ سفيد واشنگتن، جورج بوش نه تنها در سخنراني امشب، بلكه در سخنراني هاي آينده نيز بر اين سياست تأكيد خواهد ورزيد. جورج بوش ماه گذشته ميلادي گفته بود: اگر ايران به درستي دست از برنامه هاي دست يافتن به سلاح هاي هسته اي برندارد، ايالات متحده آمريكا از همه راه ها براي بازداشتن ايران استفاده خواهد كرد كه طبق گزارش فرانس پرس راه حل نظامي نيز مي توانست در چارچوب سخنان رئيس جمهوري آمريكا قرارگيرد.
اما اتحاديه اروپا همچنان مدعي وادار كردن آمريكا به مذاكرات هسته اي ايران و حل و فصل موضوع از طريق ديپلماتيك است.
يك ديپلمات بلندپايه اتحاديه اروپا مي گويد: جورج بوش تاكنون به اين خواسته اروپا رغبتي نشان نداده ولي كشورهاي اروپايي اميدوارند اين ماه طي سفري به آمريكا ترديدهاي او را از بين ببرند و نشان دهند كه اين مذاكرات راه كارآمدي براي حل بحران است.
جان بورتون نماينده كميسيون اروپا در واشنگتن به خبرنگاران گفت: اين بحث ها چندان ساده نيست، بسيار جدي است. اين مهم است كه بدانيم اگر مي خواهيم ايراني ها به تمام انتظارات ما عمل كنند، بايد حس كنند كه آمريكا نيز با توافق نهايي ايران و اروپا مخالفت نخواهد كرد.
در اين ميان بريتانيا، فرانسه و آلمان مي خواهند با وارد كردن آمريكا به توافق پيشنهادي خود با تهران بر سر پايان دادن به آنچه تلاش ايران براي دستيابي به سلاح هاي هسته اي پنداشته مي شود، امكان چانه زني خود را با جمهوري اسلامي بالاتر ببرند ولی ايران همچنان اتهام آمريكا را رد مي كند كه در پي ساخت سلاح اتمي است و مي گويد: هدف برنامه هايش صلح آميز و تنها براي بالا بردن توانايي توليد برق است كه به نسبت رشد جمعيت كشور به آن نياز دارد و ايالات متحده به مذاكرات اروپا با ايران براي توقف فعاليت هايش در غني سازي اورانيوم بدگمان است زيرا آن را مشابه توافقي مي داند كه سال گذشته شكسته شد. اورانيوم غني شده يا به مصرف توليد انرژي مي رسد يا ساخت سلاح هسته اي.
اين در حالي است كه «پيروز حسيني» نماينده جمهوري اسلامي ايران در آژانس بين المللي انرژي اتمي كه آخرين ماه هاي مأموريت خود را در وين سپري مي كند اعلام كرد كه جمهوري اسلامي ايران به رغم آن كه هنوز پروتكل الحاقي را در مجلس تصويب نكرده اما آن را اجرا كرده است.
وي با اشاره به اين كه كليه فعاليت هاي هسته اي ايران صلح آميز و براساس حقوق و معيارهاي بين المللي بوده است، گفت: ما همكاري بسيار رضايت بخشي با بازرسان آژانس بين المللي انرژي اتمي داشته ايم و بعضاً برخي مشكلات پيش آمده نيز ناشي از درخواست آنها براي بازديد از مؤسسات و نقاط محرمانه نظامي بوده است كه آژانس براساس عرف و مقررات بين المللي نيز اجازه بازديد از آنها را ندارد.
نماينده ايران در آژانس بين المللي انرژي اتمي همچنين با اشاره به بيش از دو دهه تحريم ايران افزود: به رغم تحريم ها و تهديدها، دانشمندان ايراني توانستند تأسيسات عظيمي را در كشور خلق كنند به طوري كه البرادعي در بازديد از اين تأسيسات شگفت زده شد و به نظر مي رسد اتهام هاي مطرح شده از سوي آمريكا نيز به دليل خشم از اين خودكفايي هسته اي است.