آفتابنیوز : آفتاب: متكی با اشاره به درخواست اوباما برای همکاری با ایران درباره افغانستان گفت: ابتکار برگزاری نشست 7 کشور همسایه افغانستان در دستور کار است و اگر اوباما راست میگوید یا حمایت کند یا مانعتراشی نکند.
وزیر امور خارجه در مصاحبه با بخش گفتو گوی ویژه خبری شبکه دوم سیما افزود: این حرکت منطقهای میتواند به امنیت افغانستان که امنیت ما نیز محسوب میشود کمک کند.
وی گفت: ما حرفهای آمریکاییها را رصد میکنیم اما از حرف تا عمل فاصله است و هیچکس جز آمریکا نمیتواند این فاصله را بردارد.
متکی افزود: در افغانستان در 9 سال گذشته دو حوزه عملکردی وجود داشته است که یک حوزه به مردم و دولت افغانستان و حوزه دوم به نیروهای خارجی بر میگردد.
وزیر امور خارجه گفت: آنچه سهم مردم بوده، انجام شده است و دولت افغانستان نیز برای پیگیری مسائل کشورداری جدی و مصمم بوده است اما کشورداری در افغانستان با نقشآفرینی نیروهای خارجی مخلوط شده است و این نقش آفرینی کارنامه درخشانی ندارد.
متکی افزود: آنچه وعده داده شد انجام نشده و این شکست بهواسطه سیاستهای غلط بوده است.
وزیر امور خارجه گفت: نوعی انتظار وجود داشت و بنا بود سیاستها در آمریکا تغییر کند که این اتفاق نیفتاد و در یکو نیم سال گذشته راهبرد جدیدی از اوباما ندیدیم.
وزیر امور خارجه کشورمان گفت: اکنون مردم عراق احساس میکنند که دولت خودشان کشورداری میکند اما در افغانستان تا این مرحله فاصله داریم؛ در عراق حدود یک سال است که نیروهای آمریکایی خارج از شهرها هستند.
متکی با بیان اینکه در اوضاع کنونی برای همسایگان افغانستان چارچوبسازی میکنیم و آنها عملا میتوانند کمک کنند، افزود: بعدها ممکن است چارچوب موضوع افغانستان مانند موضوع عراق گسترش یابد.
وزیر امور خارجه کشورمان گفت: یکی از مشکلات کشورهای غربی این است که فکر میکنند اوضاع جهان مانند اوضاع 400 سال پیش است.
وی گفت: انگلیسیها در سال 1845 در افغانستان کسی را بر سر کار نشاندند و نیروهای زیادی در آنجا مستقر کردند اما دو ماه نکشید که هزاران نفر از نیروهایشان کشته شدند و آنها مجبور شدند بعد از مدتی از آنجا خارج شوند.
متکی گفت: یکی از مسئولان شوروی به من گفت ما از انگلیسیها درس نگرفتیم و امروز آمریکاییها از ما درس نگرفتند.
وی افزود: از آخرین سفیر انگیس در دوران شاه که اخیرا فوت کرد پرسیدند که چطور وضع ایران را پیشبینی نکرد؛ او در پاسخ گفت ما آن قدر قاطی دربار شده بودیم که نتوانستیم وضع مردم ایران را درک کنیم.
متکی گفت: انگلیسیها و آمریکاییها الان هم نمیدانند در درون مردم ایران و افغانستان چه میگذرد.
وی افزود: بازیهای دیگری پشت صحنه است که از جمله آن افشای اسناد درباره افغانستان است.
متکی همچنین درباره اقدامات اخیر اسرائیل گفت: اقدامات تروریستی، اشغال و تجاوز ماهیت رژیم صهیونیستی است و همینها عوامل مرگ این رژیم است.
وی گفت: رژیم صهیونیستی نتوانست خود را بعد از شکست 3 سال قبل در لبنان بازیابد و شکست در غزه و شکستی که در به شهادت رساندن اتباع ترک مرتکب شدند در دنیا ثبت شد.
متکی افزود: در 3، 4سال اخیر شکستهای پیاپی برای این رژیم ایجاد شده که به دنبال جبران است و این دستو پا زدنها برای آن است.
وی گفت: متاسفانه در چند وقت اخیر آمریکا و رژیم صهیونیستی تهدیدهای تکراری دارند و در تلاش هستند که القا کنند بنا دارند کاری کنند.
متکی با اشاره به نامه اوباما به رئیسجمهور برزیل گفت: امروز در خبرها اوباما اشاره داشت که توافقنامه مربوط به حقوق هستهای ایران را خواهد پذیرفت.
وی گفت: دولت آمریکا در یک سال اخیر به علت موفق نبودن اوباما زیر فشارهای سنگین است؛ در کلام اوباما حل همه مشکلات را میبینید اما هیچ چیز پیش نمیرود و هیچکدام عملی نشده است.
متکی گفت: حزب دمکرات در انتخابات ماساچوست شکست خورد و بعد از 40 سال کرسی سناتوری در این ایالت را از دست داد و اکنون انتخابات میاندورهای کنگره را در پیش رو دارند.
وی افزود: اظهارات مقامات رژیم صهیونیستی گویای این است که نیازمند کاری هستند اما مطمئنا به نتیجه نخواهند رسید و همه دیدند که سیاستهای بوش همان طور که ایران گفت شکست خورد.
وزیر امور خارجه کشورمان با اشاره به اینکه امریکاییها در بلندمدت نمیتوانند در میان تناقضات حرکت کنند گفت: آقای لولا داسیلوا رئیس جمهور برزیل میگوید که توافقنامه تهران مورد قبول اوباماست و اوباما هم گفت متعهد به توافقنامه تهران است اما علاوهبر نامه رئیس جمهور آمریکا، گفتو گوهایی داشتند و داود اوغلو نیز گفت نمیتوانیم همه گفتوگوها را بگوییم.
وی گفت: سه بند اول توافقنامه تهران؛ حقوق ایران را معرفی کرد و دو عضو شورای امنیت حق چرخه سوخت ایران را امضا کردند.
متکی افزود: اگر آمریکا میخواهد واقعبینانه برخورد کند لقمه را دور ندهد؛ ما درخواست و التماس مذاکره نداریم و فعالیت های خودمان را انجام میدهیم.
وی گفت: روسیه اظهارنظر کرد و سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا و فرانسویها به نوعی اعلام کردند که برای مذاکره آمادهاند و مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی نیز گفت بهزودی پیگیریهایی را انجام میدهد.
وزیر امور خارجه کشورمان افزود: ترکیه و برزیل بخشی از بیانیه تهران هستند و مذاکره وین مربوط به تبادل سوخت است که براساس توافق تهران امانتگذاری سوخت در ترکیه است.
متکی گفت: وقتی مطرح شد که این دو کشور (برزیل و ترکیه) نیز حضور داشته باشند؛ ما هم استقبال کردیم.
به گزارش آفتاب، بعد از نشست سهجانبه ایران، ترکیه و برزیل در استانبول و همچنین تصویب قطعنامه جدید تحریمهای اروپا علیه کشورمان، منوچهر متکی وزیر امور خارجه و رامین مهمانپرست سخنگوی وزارت امور خارجه طی اظهاراتی خواستار آغاز مذاکرات هستهای بدون معطلی و در اسرع وقت شدند.
همچنین سلطانیه نمانیده ایران در آژانس بینالمللی انرژی هستهای طی نامهای از آمادگی کشورمان برای آغاز مذاکره بدون پیششرط در مورد مسائل هستهای خبر داده بود.
علاوهبر این محمود احمدینژاد نیز طی اظهاراتی ضمن اعلام آمادگی ایران برای آغاز مذاکرات، گفت که آمادهایم تا در سطح بالایی با آمریکا در مورد مسائل جهانی مناظره کنیم.
در واکنش به این اظهارات محمود احمدینژاد، باراک اوباما رئیسجمهور آمریکا نیز گفت که آمادهایم تا در مورد طالبان با ایران مذاکره کنیم.