آفتابنیوز : آفتاب: هوشنگ عباسی نویسنده و پژوهشگر فرهنگ گیلان ، از کتاب های در دست چاپش اینگونه گفت: نشر ایلیا مجموعه ای 50 جلدی با عنوان "دانشنامه فرهنگ تمدن گیلان" را تدوین و منتشر می کند که تاکنون 30 جلد از این مجموعه آماده شده و از این مجموعه کتاب "درآمدی بر ادبیات گیلکی" را من نوشته ام که به زودی منتشر خواهد شد.
وی ادامه داد: به دلیل اینکه کتابهای این مجموعه نمی بایست خیلی حجیم باشد ولی ادبیات گیلکی وسعت زیادی دارد تنها درآمدی بر آن در قالب بک کتاب 140 صفحهای آورده شده است. آنچه در این کتاب با آن روبه رو میشویم بررسی تحلیلی ادبیات گیلکی از قدیم تا امروز چه در حوزه نظم و چه نثر است.
مولف "دیدنیهای گیلان" با اشاره به اینکه کتاب دارای پیشگفتاری درباره گستره زبان گیلکی است بیان کرد: زبان گیلکی را می توان شاخه ای از زبان پهلوی در پهنه شمال و شمال غرب کشور دانست و در این پیشگفتار با بررسی دامنه جغرافیایی گویش با این زبان درباره وجوه مشترک دیگر زبانهای بومی با زبان گیلکی بحث میشود.
عباسی افزود: در کتاب "درآمدی بر ادبیات گیلکی" از قدیمی ترین شاعران و شعرهای گیلکی آغاز کرده و به سال 1385 رسیده ام. به طور نمونه "پیرشرف شاه" یکی از عارفان این خطه صحبت شده است و سپس به مرور به دوران مشروطه رسیدهایم.
وی بررسی تاثیر تحولات و اتفاقات دوران مشروطه بر شاعران گیلکی سرا را از دیگر مباحث کتاب دانست و عنوان کرد: بخشی از کتاب به بررسی ادبیات در دهه 20 و 30 اختصاص دارد و سپس به انقلاب و ادبیات گیلکی پس از انقلاب رسیده و تا زمان سفارش کتاب (1385) جلو میآییم.
این پژوهشگر اضافه کرد: گیلکی بین زبانهای بومی کشور به عنوان زبانی فعال شناخته میشود که بیش از دو و نیم میلیون نفر گویش ور دارد. در ادبیات ما کتابهای ارزشمندی درباره گیلکی و همچنین به زبان گیلکی نوشته شده است.
عباسی درباره کتاب دو جلدیش با نام "شعر گیلکی و شاعران گیلکی سرا" نیز توضیح داد: در این کتاب ها از قرن سوم هجری تا دوره معاصر از منابع و ماخد مختلف شاعرانی که به زبان گیلکی شعر سرودهاند را شناسایی کرده و بیوگرافی آنها را همراه با نمونه ای از شعرشان آوردهام. در مقدمه کتابها انواع شعر گیلکی و سبک های مختلف شعری از کلاسیک تا مدرن در شعر گیلکی بررسی شده است.
نویسنده "بازتاب هنر و ادبیات در نهضت جنگل" تعداد شاعران نام برده شده در این دو کتاب را بالغ بر 500 نفر دانست و توضیح داد: جلد نخست در سال 76 و جلد دوم در سال 82 منتشر شد که این کتابها نایاب هستند و تجدید چاپ آنها در گرو تصمیم ناشر است ولی به اعتقاد من چاپ مجدد آنها لازم است.
وی در پایان از دیگر کتاب های زیرچاپش اینگونه خبر داد: کتاب های "بازی و ورزش های بومی" در نشر طاعتی، "سیمای علی(ع) در فرهنگ عامه گیلان "در نشر بلور،" سه روایت از افسانه عزیز و نگار" که عاشقانه ای فولکلوریک در منطقه دامنه های حاشیه البرز است در نشر بلور، "آیینهای بهارخواهی و نوروز در گیلان" و "درختان مقدس و درخت در فرهنگ مردم گیلان" در نشر پژوهشکده مردم شناسی، "آوازهای سرزمین پدری" مجموعه شعرهای 74 شاعر بومیسرای گیلان از قدما تا متاخران در همه سبکهای شعری در نشر ایلیا زیرچاپ است.