آفتابنیوز : دلار واحد پول این کشور لنگر اقتصاد جهان است و کاخ سفید هر وقت که می خواهد لنگر را می کشد و هر وقت که میل اش باشد لنگر را می اندازد». روند رو به کاهش ارزش دلار در دو ماه گذشته و بویژه سقوط 14 درصدی آن در برابر یورو از اوایل سال 2002 میلادی نشان می دهد دلار بار دیگر شیرجه به عمق را آغاز کرده است.
اقتصاددانان سراسر جهان ماه هاست که از کاهش ارزش واقعی دلار دم می زنند اما به نظر می رسد داستان کاهش ارزش دلار به داستان گرگ و چوپان دروغگو می ماند. کارشناسان مدت هاست که از کاهش نرخ دلار در برابر ارزهایی چون یورو، ین و یوان و سایر ارزهای مهم آسیایی سخن به میان می آورند.
این در حالی است که کاهش نرخ برابری دلار در برابر این ارزها همچنان با آهستگی اما پیوسته تداوم دارد. حقیقیت این است که چنین گرگی وجود دارد. گرگ داستان ما که در انتظار بلعیدن گوسفندان است، هواپیمایی است به نام کسری تراز تجاری که چون بختک بر فراز اقتصاد آمریکا در گردش است. کسری عظیم تراز حساب جاری که ناشی از میل بی پایان اقتصاد آمریکا به مصرف است از یک سو و کسری بودجه چند صد میلیارد دلاری که نتیجه بی انضباطی مالی دولت ایالات متحده است، فشار عظیمی بر دلار وارد خواهد کرد. فشاری که باعث سقوط بیش از پیش دلار خواهد شد.
اما سؤال این است که این فرایند تاکی تداوم خواهد یافت؟ ممکن است در نخستین نگاه چنین به نظر برسد که کاهش ارزش دلار در برابر یورو و سپس تداوم این روند در برابر ارزهای آسیاسی بویژه ین و یوان منجر به تسهیل صادرات کالاهای آمریکایی و افزایش قدرت رقابت آنها در بازار شود، اما مطالعات نشان می دهد کسری بودجه آمریکا بیش از آنچه که در گذشته فکر می شد ناشی از افزایش بی رویه مصرف در این کشور است.
کنث روگوف اقتصاددان ارشد و مدیر سابق بخش تحقیقات صندوق بین المللی پول در مطالعه ای که اخیراً نتایج آن را منتشر کرد نشان داده که ظرفیت اضافی قابل توجهی در بخش تولید ایالات متحده وجود ندارد. این بدان معناست که آمریکا برای کاهش کسری بودجه خود نمی تواند و نباید صرفاً به افزایش صادرات دل خوش باشد. زیرا در حال حاضر چنین ظرفیت عظیمی که بتواند بدون فشار بر تقاضا کسری بودجه را متوازن کند وجود ندارد.
درواقع آمریکا باید بداند برای فرار از دست گرگی که خود آن را آفریده یک راه بیشتر ندارد و آن افزایش پس انداز و یا به عبارت ساده تر کاهش مصرف بی حد و حصر است. بانک مرکزی آمریکا می داند که اشتها و توان چین، ژاپن، تایوان، سنگاپور و سایر بانک های آسیایی برای بلعیدن اوراق قرضه آمریکا روزی به پایان خواهد رسید. آن روز، روز مرگ دلار و تولد گرگ است، گرگی به نام کسری بودجه.