کد خبر: ۱۰۸۰۳۵
تاریخ انتشار : ۲۳ شهريور ۱۳۸۹ - ۱۲:۳۹

صادرات صوری و سود 840 میلیارد ریالی مافیای گندم

آفتاب‌‌نیوز : آفتاب: در حالی که مقامات وزارت بازرگانی از صادرات 700 هزار تنی گندم در 5 ماهه امسال خبر داده بودند آمارهای گمرک نشان می‌دهد، طی این مدت تنها 96 هزار تن گندم صادر شده است که این صادرات هم با نصف قیمت جهانی صورت گرفته و حدود 40 درصد زیان نصیب کشور شده است.

به نظر می‌رسد باز هم مافیای گندم در این صادرات صوری دخالت دارد و گندمی که توسط شرکت بازرگانی دولتی ایران هرکیلو 340 تومان از داخل خریداری شده در رینگ صادراتی بورس کالا به صورت صوری به نرخ صادراتی 160 تا 200 تومان به صادر کنندگان ظاهری و صوری فروخته شده اما به جای صادرات با نرخ حدود 340 تومان به سیلوهای داخلی فروخته شده است و مافیای صادرات به‌جای صادرات از هرکیلو گندم حدود 140 تومان سود به جیب زده است.
 
بنابراین بر اساس صادرات صوری به نرخ میانگین 200 تومان و فروش به سیلوها و مراکز خرید گندم به جای صادرات به نرخ 340 تومان با توجه به اختلاف 600 هزار تنی صادرات واقعی و صوری که حاکی از فروش مجدد 600 هزار تن گندم به مراکز خرید داخلی است مافیای صادرات صوری گندم 840 میلیارد ریال سود به جیب زده است. 

شرکت بازرگانی دولتی ایران به عنوان یکی از شرکت‌های وزارت بازرگانی که متولی خرید، واردات و صادرات گندم است و سالانه حدود 5 هزار میلیارد تومان خرید کالاهای اساسی برای کشور را برعهده دارد از وجود کارشناسان مسلط به بازارهای کالایی و بورس‌های کالایی دنیا بی‌بهره است و هر سال با اشتباهات و ندانم‌کاری‌های خود بازارهای کالایی دنیا را به هم ریخته و خریدهای بسیار گران و صادرات ارزانی برای کشور صورت می‌دهد که نمونه آن عدم توجه به پیش‌بینی کارشناسان بازارهای کالایی و هواشناسی در سال 1387 و عدم خرید در فصل مناسب وخرید گندم به دو برابر نرخ جهانی و گران خری بیش از هزار میلیارد تومانی گندم در این سال بود.

تولید گندم در سال جاری به یک رکورد قابل توجهی دست پیدا کرد و از مرز 14.5 میلیون تن گذشت. به‌طوری که برای اولین بار حجم خرید تضمینی گندم به مرز 11 میلیون تن رسید و طبق مصوبه دولت قرار شد تا مرز 2 میلیون تن از گندم مازاد کشور صادر شود. اما ظاهرا این مصوبه دولت دستمایه مافیای گندم کشور شده و علاوه بر صادرات ارزان به نصف قیمت جهانی و ضرر و زیان به بیت‌المال ذخایر استراتپیک کشور را هم به مخاطره انداخته است. 

پیش‌بینی می‌شود به دلیل گرمای بسیاز زیاد امسال و عدم بارندگی مناسب در پاییز پیش رو سال آینده تولید گندم کشاورزان کاهش یافته و نرخهای جهانی گندم نیز افزایش پیدا کند و مشکلات اساسی در تامین گندم کشور بروز کند در حالی‌که شرکت عریض و طویل بازرگانی دولتی ایران با عدم خرید محصول کشاورزان و صادرات مفت و ارزان؛ چوب حراج بر گندم کشور زده و کشاورزان را هم از کشت گندم فراری داده است.

به گزارش فارس، صادرات حدود 96 هزار تنی گندم ایران در این مدت به 4 کشور امارات، عمان، هند و ارمنستان صورت گرفته است. 

نکته مهمتر اینکه اگر واردات 640 هزار تنی گندم (غیردامی) به‌کشور طی 5 ماهه را در کنار صادرات 96 هزار تنی در نظر بگیریم، جای تعجب است که علیرغم رکورد بی‌سابقه امسال در تولید گندم، وارد کننده خالص گندم هم به شمار می‌رویم و بیش از 530 هزار تن خالص واردات گندم ایران در سال جاری است.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین