آفتابنیوز : آفتاب: آیتالله جوادیآملی در خصوص عوامل سقوط جامعه گفت: عدم حقگویی و نگفتن حرف راست، التزام به گناه، جوانان بد اخلاق و عصیانگر، میانسالان گناهکار، عالمان منافق و سخنرانانی که حق و باطل را مخلوط میکنند، عاملان اصلی سقوط یک جامعه هستند.
به گزارش مرکز خبر حوزه، آیتالله عبدالله جوادیآملی، ظهر امروز در درس اخلاق هفتگی خود که با حضور اقشار مختلف مردم در مرکز علوم وحیانی برگزار شد، اظهارداشت: علم اخلاق، جزء علوم انسانی است و بدون انسانشناسی محقق نمیشود و از آن جهت که جزئی از فلسفه الهی است بدون جهانبینی محقق نمیشود. البته کسانی که انسانشناسی و جهانبینی محدود و مادی دارند، اخلاق را نسبی و قراردادی تعریف میکنند.
ایشان با اشاره به تاثیر اخلاق در حیات دنیوی و اخروی انسان، افزود: انسان در هر شرایطی، کافر یا مسلمان، در جنگ با مرگ پیروز است، چون انسان است که مرگ را میچشد و میمیراند، و بهواسطه مرگ دگرگونی و تغییر را تحصیل میکند، اگر سعادتمند باشد وارد بهشت، و در غیر آن وارد جهنم میشود.
آیتالله جوادیآملی ادامه داد: اخلاق، برای حیات ابدی که بعد از مرگ حاصل میشود، ره توشه تهیه میکند، چون بعد از مرگ زندهایم و نیازمند لباس، مسکن، خوراک و … هستیم و هیچ رابطه و ضابطهای برای رفع این نیازها در آخرت وجود ندارد.
این مفسر قرآن کریم سپس بیان داشت: گرچه در دنیا به واسطه رابطهها و ضابطهها این نیازها مرتفع میشود، ولی در عالم آخرت اینگونه نیست و تنها چیزی که ره توشه آخرت را تامین میکند، اخلاق است، بنابراین اخلاق نقش تعیین کنندهای دارد، البته اخلاق غیر از موعظه است و باید آن را تحصیل کرد.
وی با اشاره به کلام ۲۳۳ امیرالمومنین در نهج البلاغه اظهار داشت: زبان پارهای از جسم انسان است، زمانی که در حصار جهل و نسیان باشد، از سخن گفتن امتناع میورزد و عاجز است، چون زبان تابع قدرت علم و آگاهی است. بنابراین هرچه علم و معرفت بیشتر باشد، حرف برای سخن گفتن بیشتر است و از آنجایی که علم اهل بیت الهی و بینهایت است، آنان امیر و فرمانده بیان هستند.
ایشان افزود: فرماندهی سخن، بخشی به ادبیات، فصاحت و بلاغت مرتبط است که نمونه آن را در نهجالبلاغه و سایر بیانات ائمه میتوان مشاهده کرد، البته امیر بیان به این معنا است که انسان به حدی رسیده که سخن مأمور او است، یعنی میداند کی، کجا، باکی و چگونه حرف بزند.
این استاد حوزه خاطرنشان کرد: این که برخی افراد اسرار دوستانشان را نگه نمیدارند، به این دلیل است که مامور زبان هستند و زبان امیر آنها است، کسی که اسیر بیان باشد، به اخلاق زشت مبتلا است و کسی که امیر زبان باشد، دارای اخلاق زیبا است.
آیتالله جوادیآملی تصریح کرد: امام علی (ع) امیر بیان بودند، ما نیز امیر سخن و بیان و علم خود باشیم، با هر کسی و هر جایی سخن نگوییم، درست حرف بزنیم، امیر زبان و سخن بودن از اولین گامها برای حرکت در مسیر تحصیل اخلاق است.
ایشان بیان داشت: باید امیر چشم و گوش خود باشیم، یعنی هرچیزی که چشم و گوش میخواهدرا نبینیم ونشنویم و آنچه خود میخواهیم را بیبنیم و بشنویم.