آفتابنیوز : آفتاب: عضو شورای مرکزی حزب اعتماد ملی گفت: موقعیت احزاب یکی از مهمترین شاخصهای توسعه سیاسی و نشان رشد یافتگی در امر مشارکت سیاسی است.
محمدجواد حقشناس افزود: یکی از مشخصات جوامع مدرن در عصر حاضر موقعیت و توانایی احزاب در اداره جامعه و نقشی است که برای بهبود اداره جامعه در کشورها بر عهده دارند.
وی با بیان اینکه «امروز احزاب به عنوان نهاد واسط میان مردم و حکومت در حوزه آموزشی، سیاسی، کشف استعدادها و تقویت مدیریت و برنامهریزی مناسب برای اداره کشور به کار گرفته میشوند»، افزود: به عنوان تجربه موفق بشری، ساز و کار و نهاد احزاب در کشورهای مختلف توانسته با انتقال تجربیات از حوزههای مختلف به رشد و بالندگی برسد و تبدیل به نهادی شده است.
وی احزاب را مهمترین شاخص برای توسعه یافتگی در حوزه سیاست دانست و با بیان اینکه «در کشور ما احزاب به عنوان یک نهاد با بیش از 130سال سابقه حضور دارند»، خاطرنشان کرد: احزاب در کشور ما قبل از مشروطیت آغاز به کار کردهاند و به عنوان یکی از دستاوردهای جنبش مشروطه تحزب در کنار مجلس شورای ملی و یا پارلمان تبدیل به یکی از نهادهای مشروطیت برای کنترل استبداد و مشارکت عموم مردم در امر سیاست، نظارت در قوه مجریه و قانونگرایی و اداره بهتر کشور به حساب آمد.
این فعال سیاسی با اشاره به اینکه «روند فعالیت احزاب پیش از مشروطه در کمتر از 15 سال با روی کار آمدن رضاشاه به محاق رفت»، گفت: در دوره 1300 تا 1320 دیگر شاهد مجلس فعال و تحزب پویا نبودیم و سپس در مدت کوتاهی بعد از عزل رضاشاه و کنار رفتن او از قدرت از 1320 تا 32 احزاب توانستند به موقعیت سیاسی مناسبی دست یابند، اما با کودتای 28 مرداد 32 دوباره به محاق رفتند و نهایتا با انقلاب اسلامی سال 57 و تاکید قانون اساسی برآمده از آراء ملت بر جایگاه احزاب، توانستند جایگاه بسیار روشن و مطمئنی در نظام سیاسی از نظر قانون اساسی پیدا کنند.
وی به دوران دفاع مقدس اشاره کرد و گفت: در دوران جنگ تحمیلی نهاد احزاب نتوانست آنطور که باید و شاید از فضای بعد از انقلاب بهره بگیرد اما بعد از پایان جنگ بهویژه در دوران 8 ساله اصلاحات، احزاب موقعیت مناسب با شان و جایگاه خود در قانون اساسی را پبدا کردند. در دوره فعلی نیز به نظر میرسد وضعیت احزاب در کشور ما از وضع مطلوبی که مناسب جایگاه احزاب در قانون اساسی است برخوردار نیستند.
وی با انتقاد از نوع برخوردهای صورت گرفته با احزاب، تصریح کرد: در این رابطه احزاب و مجلس به عنوان نهاد ضامن قانون و نظارت بر مجریان، وظایفی بیش از پیش بر عهده دارند که بتوانند از موقعیت تحزب و جایگاه احزاب در کشور متناسب با قانون اساسی و شان کشوری مثل ایران که بیش از 130 سال سابقه تحزب دارد و پیشرو در امر تحزب بوده است، دفاع کنند.
حقشناس مهمترین نیاز امروز کشور را تقویت احزاب دانست و تصریح کرد: در حوزه سیاست داخلی اگر بخواهیم اولویتبندی کنیم هیچ نیازی مهمتر از تقویت جایگاه احزاب و ضرورت نقشآفرینی احزاب و شناساندن جایگاه احزاب به مردم وجود ندارد.
وی افزود: همه نخبگان، روشنفکران، رسانهها، دانشگاهیان و سایر مراجع فرهنگی، سیاسی و اجتماعی باید به این ضرورت توجه کنند که اگر کشور خواهان تحول، ارتقاء، رشد و توسعه در عرصههای سیاسی، مدیریتی و اجتماعی و فرهنگی است شاید تنها راه رسیدن به این اهداف در مسیر درست تحزب و فعالیت آزاد احزاب با خط مشیهای گوناگون است.
حقشناس اظهار کرد: بر اساس رقابتی که با وجود احزاب میتواند شکل گیرد، افکار عمومی به مشارکت در حوزه سیاست تشویق میشوند و جامعه بانشاط در مسائل سیاسی و اجتماعی را خواهیم داشت وگرنه جامعه با رکود، رخوت و ناکارآمدی در امر مشارکتطلبی روبرو میشود و تبعات ناگوار زیادی را برای جامعه جوان ما به دنبال خواهد داشت.