آفتابنیوز : آفتاب: رییس دیوان محاسبات کشور با انتقاد از اجرایی نشدن برنامه چهارم این سوال را مطرح کرد که آیا میتوانیم با گامهای کند و چشمان بسته ادعا کنیم که این ظرفیتها را به منصه ظهور میرسانیم؟
رحمانی فضلی رییس شورای دستگاههای نظارتی و دیوان محاسبات کشور در اجلاس سراسری شورای دستگاههای نظارتی اظهار کرد: قرار بود طی برنامه چهارم ۸۰ درصد هزینهها از محل مالیات باشد. به چه میزان حاصل شده است؟ قرار بود ۱۰۰ درصد از هزینهها از محل درآمدهای غیرنفتی باشد. این موضوع به چه میزان حاصل شده است؟ همچنین قرار بود در برنامه چهارم یک میلیون بشکه در روز ظرفیتسازی کنیم اما انتهای برنامه چهارم تولید ما کمتر از انتهای برنامه سوم است. ۱۱ سال است که در قطر و حوزههای مشترک بهرهبرداری صورت میگیرد. در خزر نیز چند سال است که بهرهبرداری میشود اما هنوز یک چاه ما به نتیجه نرسیده است.
وی با طرح این سوال که آیا میتوانیم با گامهای کند و چشمان بسته ادعا کنیم که این ظرفیتها را به منصه ظهور میرسانیم، افزود: دیدگاه و نظر دوستان در حوزه نظارت باید توام با آیندهنگری باشد. اگر منابع به قدرت تبدیل نمیشود ما و حاضرین در این جلسه باید پاسخگو باشیم.
رییس دیوان محاسبات کشور یادآور شد: آنچه ما را به چالش خواهد کشید حوزه کارآمدی است و در حوزه کارآمدی اقتصاد حرف اول را میزند و مسائل مالی در اقتصاد پایه و اساس محسوب میشود.
وی با بیان اینکه هیچکدام از ما در اصل ضرورت نظارت شبههای نداریم، اظهار کرد: با توجه به اعتقادات دینی، دقتنظر در هزینهکرد بیتالمال داریم و ساختارهای غلط اجرایی شاهد بیانضباطی مالی به صورت ساختاری در کشور هستیم که این موارد ضرورت نظارت را تقویت میکند.
رحمانی فضلی خاطرنشان کرد: حال که دستگاههای نظارتی گردهم جمع شدهایم تا بتوانیم نظارت در کشور را افزایش دهیم باید تمام تلاش خود را در این زمینه بکار ببندیم. همه ما متولی نظارت بر دولتیها و مسوولان کشور هستیم و با توجه به سطح توقع و مطالباتی که وجود دارد باید در این راستا پاسخگو باشیم. همانطور که از جهت اعتقادی باید در محضر خداوند پاسخگو باشیم و اگر نظارتهای درونی ما (اعتقادی و اخلاقی) تقویت شوند، نیازی به نظارت بیرونی نخواهیم داشت.
رییس دیوان محاسبات کشور، یادآور شد: ما برای نظارت در نگاه نخست اصالت قائل نیستیم بلکه نظارت را وسیلهای برای تحقق اجرای عدالت و قانون در جامعه میدانیم. در دیوان محاسبات نیز وظیفه ما فقط سندرسی و ارائه آمار و ارقام نیست بلکه دمیدن روح به این اعداد و ارقام است که بتواند وظیفه نظارتی ما را تحقق بخشد.
وی با بیان اینکه مهمترین آسیب در حوزه کاری ما عدم انضباط مالی است، تصریح کرد: اگر بتوانیم به این چهار سوال پاسخ روشنی بدهیم انضباط مالی در کشور وجود دارد. نخست اینکه درآمد واقعی کشور چقدر است؟ همچنین هزینه کل کشور به چه میزان است؟ و دیگر روشها و شیوههای هزینه تابع چه اصولی هستند و در نهایت نتایج این هزینهها چیست؟
رییس شورای دستگاههای نظارتی، ادامه داد: در دیوان محاسبات و شورای دستگاههای نظارتی توجه ویژهای به مقوله پیشگیری شده است. باید تمام تلاشمان را انجام دهیم تا پیشگیری از انحرافات، تخلفات و هدایت در مسیر قانون وجود داشته باشد و برای انجام این کار نیازمند تعامل منطقی، روشن و مشخص با دستگاههای اجرایی هستیم و در این میان باید اصل را بر اعتمادسازی و تعامل بگذاریم.
رییس دیوان محاسبات کشور، بهرهوری را مورد اشاره قرار داد و یادآور شد: اکنون در هیچ کجای دنیا در رقابت اقتصادی از عناصر سنتی استفاده نمیشود و سرمایه مدیریت، تکنولوژی و مواد خام که در گذشته تعیینکننده درجه رقابت بودند اکنون تعیینکننده نیست و جایگزین آنها خلاقیت، ابتکار، افزایش کیفیت و کاهش زمان انجام پروژه شده است.
وی ادامه داد: بسیار بد است که با در اختیار داشتن منابع ارزانقیمت، داشتن شرایط مناسب و نیروی انسانی مناسب تقریبا در هیچ کالایی قابلیت رقابت نداریم. ما باید به دنبال کشف راهها و خلاقیتهای جدید برای بکارگیری همه ظرفیتهای کشور باشیم. هنگامی که موضوع اصل ۴۴ در کشور به عنوان یک انقلاب اقتصادی مطرح شد هدف استفاده از همه ظرفیتها در حوزه اقتصادی بود. دولت باید خود را کوچک میکرد و از منابع عمومی استفاده بیشتری میکرد، رقابت را بالا میبرد.
رییس شورای دستگاههای نظارتی خطاب به حاضرین در جلسه، گفت که ما چقدر در شناسایی ظرفیتهای بخش خصوصی کمک کرده و موثر بودهایم؟ باید به بخش این اعتماد را بدهیم تا وارد این تحولات شود. ما نمیتوانیم متکی به نفتی باشیم که در سال قبل هر بشکه آن ضرب در ۳۷ دلار شد و امسال ضرب در ۶۵ دلار شد و آن را استفاده کردیم. سال بعد ضرب در چند خواهد شد؟ مگر هر چقدر ضرب شود قیمت جهانی نیز افزایش مییابد. از سوی دیگر ما با افت تولید و افزایش مصرف مواجه هستیم.