آفتابنیوز : 
در گزارش جدید مدیر کل آژانس، آزمایشات انجام شده در ایران برای بدست آوردن پلوتونیوم و نیز مرحله مذاکرات بین تهران و اتحادیه اروپا، مرکز توجه خواهند بود. این که آیا پرونده اتمی ایران به شورای امنیت سازمان ملل متحد ارجاع داده خواهد شد و یا خیر به نتیجه گیری های مندرج در این گزارش بستگی خواهد داشت.
در رابطه با آزمایشات ویژه بدست آوردن پلوتونیوم، ایران کاملاً به خود مطمئن است، چرا که در تحقیقات انجام شده تنها چند میلی گرم پلوتونیوم یافت شده است که رسماً اساسی برای ارجاع پرونده ایران به شورای امنیت سازمان ملل متحد در دست نمی دهد.
مسئله دیگر، مذاکرات ایران با اتحادیه اروپاست که تحت حمایت آژانس بین المللی انرژی اتمی انجام می شود و مجامع بین المللی برای خروج ایران از بن بست شرایط کنونی، امید بسیاری به آن دارند.
پیش از جلسه روز شنبه آژانس بین المللی انرژی اتمی، مذاکرات دو طرف به شدت ضربه دید. در ابتدا مثلث اروپا از آغاز مجدد دور جدید مذاکرات که برای نهم شهریور ماه تعیین شده بود، با متهم ساختن ایران به تخطی از توافقنامه پاریس امتناع کرد. پس از آن تهران مثلث اروپا را به فراتر رفتن از اختیارات خود در قالب توافقات پاریس متهم کرد و در عین حال، صلاحیت حفظ مذاکرات ایران و اروپا در قالب کنونی خود را زیر سوال برد.
باری دیگر هر دو طرف توانستند شرایط اختلاف برانگیز را آرام کنند، اما هر چه قدر سر و صدا در اطراف این مذاکرات بیشتر می شود، این سوال بیش از پیش مطرح می شود که: آیا اصلاً راه خروجی از بن بست هسته ای ایران وجود دارد؟ آیا راه خروجی از این شرایط تضاد آمیز هست، وقتی تهران نمی تواند اثبات کند که هیچ برنامه نظامی هسته ای ندارد و اتحادیه اروپا نمی تواند ایران را متقاعد به امتناع از کار در این زمینه در آینده سازد؟
آیا دو طرف در چنین شرایطی خواهند توانست به توافقی برسند که به همان اندازه ای که برای دو طرف رضایت بخش باشد، برای مخالف اصلی ایران، یعنی آمریکا نیز رضایت بخش باشد؟ چرا که بدون اعمال فشار از سوی واشنگتن، بازرسان آژانس بین المللی انرژی اتمی، ظرف 9 یا 10 ماه گذشته کلیه تاسیسات هسته ای ایران را به دنبال ردپای اورانیوم غنی شده زیر و رو نمی کردند. ردپا نیز یافته شد، اما نه ایرانی بلکه پاکستانی و آن هم در مقداری کاملاً جزئی.
هنگامی که مرحله مذاکرات نیز چنان پیش می رود که گویا تا ابد ادامه دارد، ضرورت طرح این سوال بیشتر می شود. اتحادیه اروپا اصرار دارد که ایران برای همیشه از برنامه های هسته ای خود در زمینه غنی سازی اورانیوم امتناع کند و تهران نیز در مقابل، ایجاد برنامه کامل سوخت هسته ای و فقط سوخت، یعنی فعالیت صلح آمیز را حق مسلم خود اعلام می کند.
دبیر جدید شورای عالی امنیت ملی ایران علی لاریجانی اعلام کرد که تهران پیشنهادات جدیدی را برای حل مشکل هسته ای ارائه خواهد داد که منجر به خروج از این بن بست می شود. ممکن است که این پیشنهادات جدید توسط رئیس جمهور جدید ایران در مجمع عمومی سازمان ملل متحد در ماه سپتامبر سال جاری اعلام شوند و در کل تهران وعده می دهد که این پیشنهادات را طی یک ماه تا یک و نیم ماه به اطلاع عموم برساند.
علاوه بر این، در آستانه ارائه گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی، لاریجانی با البرادعی دیدار کرد. به نقل از خبرگزاری ایرنا، مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی، دعوت لاریجانی را برای انجام سفری به ایران و مذاکره با چهره های رسمی ایران پذیرفت.
این که نتایج این مذاکرات تا چه حد مؤثر خواهد بود، در مذاکرات ایران-اتحادیه اروپا معلوم می شود، در حال حاضر گفتن آن سخت است. همه چیز بدین بستگی دارد که "پیشنهادات جدید ایران" چه خواهند بود. اگر تهران در قالب این پیشنهادات نیز بر "حق مسلم" خود اصرار داشته باشد، که عملاً این را اعلام کرده است، پس نتیجه دیدار البرادعی با ایران می تواند نقطه آغاز باشد. این بدین معناست که دوباره این سوال مطرح می شود که آیا راه خروجی از بن بست هسته ای ایران، بدون ارجاع آن به شورای امنیت سازمان ملل متحد وجود دارد؟