آفتابنیوز : آفتاب: دکتر بهشتىپور که سخنران غيرمنتظره اين همايش بود، به ارائه نکات اساسى برنامه هستهاى ايران پرداخت. دکتر بهشتى پور با بيان اينکه نگاهش رسانهاى است، نه آکادميک و ديپلماتيک، به بيان چند نکته به عنوان طرح مسأله پرداخت.
به گزارش ديپلماسى ايرانى، او با توصيف برنامه هستهاى به عنوان ماجرايى تاريخ ساز، به بحث حقوقى شامل قطعنامههاى آژانس بينالمللى انرژى هستهاى و شوراى امنيت سازمان ملل پرداخت. بهشتىپور با اشاره به جنبه فنى برنامه هستهاى، اين سوال را مطرح کرد که اين فناورى آيا سطح علم را در ايران ارتقا مىدهد و چه تاثيرى بر جايگاه منطقهاى و بينالمللى ايران خواهد داشت.
وى همچنين با اشاره به جنبه حقوقى اين مسأله گفت: این قضیه از سال 81 ناگهان تبدیل به یک مسألهی بینالمللی شد که دلایل خودش را دارد. از سال 81 تا سال 84 که اولین قطعنامه صادر شد دورهای است که باید بررسی شود. چه دورهای که آقای روحانی در شورای امنيت ملی مسئولیت داشتند چه در دورهای که آقای لاریحانی مسئولیت داشتند. ما نباید این قطعنامهها را به عنوان کاغذپارههایی که دارای ارزش نیست نگاه کنیم، این قطعنامههای شورای امنيت و 24 گزارش آزانس باید مورد توجه قرار گیرد. ما آن قدر که در بعد فنی موفق بودهایم، در بعد حقوقی موفق نبودهایم و ما باید حداقل مانع از تصویب قطعنامهها میشدیم. برخی میگویند که این قطعنامهها حاصل استکبار جهانی علیه ما است و در هر حال صادر میشدهاند اما من به عنوان عضوی کوچک می گویم که می توانستیم با انجام ندادن برخی کارها و انجام دادن برخی اعمال دیگر جلوی صدور این قطعنامهها را بگیریم.
بهشتى پور همچنين بعد سياسى اين مساله را نيز مورد توجه قرار داد و گفت: ما باید توجه داشته باشیم که سرنخ این قضیه از نظر من در دست آمریکا است و 5+1 ویترینی برای کنترل قضیه در دستان امریکا است. به عنوان مثال روسیه و چین نقش تعدیل کننده سیاست های امریکا بوده اند اما نقش تعیین کننده نداشتهاند.
بنابراین ما با امریکا درگیر هستیم که در سی سال گذشته به دنبال این بوده است که یا جمهوری اسلامی سرنگون شود یا حداقل رفتار خود را تغییر داده و همسو با منافع ایالات متحده عمل کند؛ شرایطی پیش بیاید که در جمهوری اسلامی ایران تعارضاتش با امریکا از بین برود. موضوع هستهای سوژه بسیار مناسبی برای امریکا ایجاد کرده تا از آن به عنوان اهرم فشار برای تغییر رفتار ایران استفاده کند. امریکا در اینجا تابع مستقلی نبوده است و مسائل داخلی و بینالمللی در آن تاثیر داشته است. شیوهها و تاکتیکهای ایالات متحده امریکا در زمینه ایران تغییر کرده است هرچند نه در جهت منافع ایران ولی در هر حال تغییر کرده است.
بهشتىپور قضاوت تاريخى در مورد برنامه هسته اى ايران را زود دانست. در زمينه فنى، بهشتى پور برنامه هستهاى ايران را شاهکارى به خصوص در حوزه مديريت دانست. وى با اشاره به نقش جوانان و همکارى گروهى در سطح طراحى و اجرا، آن را پديده اى باعث افتخار دانست. وى اشاره کرد که على رغم تمام تحريمها، سانتريفيوژها ايران فعال هستند و توليدات آنها کاملاً واقعى است.
بهشتىپور در پايان برنامه هسته اى ايران را موضوعى دانست که به سرنوشت تک تک ايرانيان وابسته است. وى از ايرانيان خواست که اختلافهاى جناحى را در مورد اين موضوع کنار بگذارند و آن را اهرمى براى گروگانگيرى سياسى قرار ندهند.