آفتابنیوز : آفتاب: با گذشت 9 ماه و اندی از ابتدای سالجاری، کشاورزان تابستانی داغ و پائیزی بیباران را پشت سر گذاشتند و خشکسالی، تولید محصولات کشاورزی را در معرض تهدید قرار داده است.
امسال یکی از بیسابقه ترین شرایط آب و هوایی در کشور حاکم شده است و در شرایطی که ایران در محدوده منطقه خشک و نیمه خشک اقلیمی قرار دارد، بارندگی در اغلب استانهای کشور متوقف شده و در تعداد کمی از شهرها به شدت کاهش یافته است.
براساس اعلام کارشناسان هواشناسی، کاهش میزان بارندگی در 45 سال اخیر بی سابقه بوده و به طور میانگین بارش در استانهای کشور 70 تا 80 درصد کاهش داشته اشت. آنچه که مسلم است کاهش بارندگی بیشتری تاثیر را در بخش کشاورزی میگذارد و این بخش با کاهش شدید تولید محصولات کشاورزی روبهرو خواهد شد.
خودکفایی گندم در معرض تهدید محصولاتی مانند گندم هم که از محصولات اساسی و استراتژیک محسوب میشود به شدت تحت تاثیر خشکسالی قرار دارد و بهنظر میرسد خودکفایی گندم در سالجاری دوام زیادی نداشته باشد.
با نگاهی به استانهای تولید کننده گندم مشخص می شود که استانهای فارس، خوزستان و گلستان که به ترتیب جزو استانهایی با بیشترین تولید گندم در سال جاری بودهاند، امسال بارندگی صفر در استان فارس و نزدیک به صفر در استانهای خوزستان و گلستان داشته اند بهطوریکه بارندگی دیرهنگام در استان خوزستان باعث شده است که کشاورزان رغبتی به تولید گندم آبی و دیم نداشته باشند.
کاهش 10 تا 12 درصدی تولید محصولات زراعی مجید خلیلی خشنود معاون تولیدات گیاهی وزارت جهاد کشاورزی درخصوص کاهش بارندگی در پاییز امسال و تاثیر آن بر تولید محصولات زراعی گفته است: افت تولید در هر محصولی متفاوت است اما پیشبینی میشود که در محصولات زراعی 10 تا 12 درصد، سطح زیر کشت کاهش داشته باشد.
نایب رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس هم در این خصوص اظهارداشت: شرایط جوی و خشکسالیهای پیاپی منجر به سرمای شدید هوا در زمستان میشود که اثرات سوء این مشکل را دوچندان میکند.
به گفته کاظم فرهمند، مبارزه با خشکسالی نیازمند برنامه بلند مدت است تا با تولید ارقام مقاوم در برابر خشکسالی و کاربرد تکنولوژیهای نوین برای کاهش مصرف آب در این بخش، بخش کشاورزی در مقابل این پدیده ضربه کمتری را ببیند.
وی خاطر نشان کرد: کشت محصولات کشاورزی به دلیل زمان بربودن نمیتوانند به سادگی تغییر یابند و برای سال آینده نمیتوان برنامههایی را در این مدت اجرا کرد.
نایب رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس با بیان اینکه در اغلب استانها بارندگی نبوده است و یا اینکه بارش باران بسیار کاهش داشته است گفت: تولید محصولات باغی بسیار تحت تاثیر خشکسالی قرار خواهد گرفت.
این دغدغهها در حالی مطرح می شود که ایران به عنوان کشوری خشک و نیمه خشک همیشه در معرض خشکسالی قرار دارد و این موضوع در سالهای اخیر با شدت بیشتری همراه بوده اما هنوز هم طرحهای مقابله با خشکسالی مانند روشهای کم آبیاری، بذرهای مناسب و سامانههای نوین آبیاری در مزارع کشاورزی بهطور گستردهای اجرا نشده است.