آفتابنیوز : 
همه منتظرند تا آب که سطحش در بسياری از مناطق به بام خانه ها می رسد، فروکش کند و ميزان تلفات مشخص شود. در نتيجه اين سردرگمی اختلاف ميان برآوردهای کارشناسان و شرکتهای بيمه درباره خسارات مادی کاترينا ۲۵ ميليارد است.
موسسه مشورتی Risk Management Solutions کل خسارات کاترينا را صد ميليارد دلار برآورد کرده و بسياری از شرکتهای بيمه از جمله لويدز نگران کاهش درآمد خود در سال جاری هستند.
ضربه چند ماهه اين توفان نه تنها به زيرساختها مانند ريل و پل خسارت زده و قيمت نفت را بالا برده، بلکه صدها هزار نفر بخصوص در مناطق گردشگر پسند جنوب آمريکا را بيکار کرده است.
هرچند نفت نسبت به نخستين روزهای توفان ارزان تر شده است، اما اقتصاددانان هشدار می دهند ترس روانی و زيان وارده به تاسيسات نفتی خليج مکزيک که يک و نيم ميليون بشکه از نياز روزانه آمريکا به نفت خام را تامين می کند، می تواند ترمز رشد جهان را بکشد.
هنوز ميزان خسارات وارده به تاسيسات نفت و گاز اين منطقه روشن نيست ولی انتظار می رود هفته ها طول بکشد تا توليد به سطح عادی بازگردد. در جريان اين توفان بيش از ده پالايشگاه نيز از کار افتاد و چند پالايشگاه ديگر توليد خود را کاهش دادند.
اين توفان در زمانی ضربه خود را به صنعت نفت وارد آورد که بازارها به دليل هراس از اختلال عرضه بی اندازه غير منطقی رفتار می کرد و قيمتها را نسبت به اوايل سال ۲۰۰۴ صد در صد افزايش داده بود. در نتيجه، اکنون نه تنها آمريکايی ها بلکه بسياری از مردم کشورهای مصرف کننده نفت فشار گرانی بنزين را حس می کنند.
رهبران اقتصادی آمريکا از جمله جان اسنو، وزير خزانه داری ابراز اميدواری کرده اند که اين اثرات بيشتر از چند ماه دوام نداشته باشد ولی همه درباره توانايی مصرف کنندگان برای مقابله با شوک گرانی نفت و بنزين ترديد دارند.
کاهش اعتماد مصرف کنندگان ناظران عقيده دارند بنزين هر چقدر هم گران شود، باز نمی توان آمريکايی ها را از اتومبيلشان جدا کرد، ولی آنها برای تامين پول سوخت ناچارند از ساير خرجهای خود صرف نظر کنند.
قيمت بنزين در آمريکا اکنون ۱۵ درصد گرانتر از هفته پيش است و تخمين زده می شود مصرف کنندگان آمريکايی روزانه ۵۷ ميليون دلار بيشتر صرف بنزين می کنند.
برخی کارشناسان می گويند با توجه به نرخ تورم، بنزين هنوز به سطح قيمت ۲۵ سال قبل نرسيده است، ولی در اروپا مصرف کنندگان دو برابر آمريکاييان هزينه بنزين را می پردازند.
بعضی ديگر از اقتصاددانان می گويند اين گرانی بنزين که بر قيمت سوخت و در نتيجه بليت هواپيما نيز تاثير گذاشته می تواند اعتماد مصرف کنندگان را کاهش دهد و به بخشهای خرده فروشی و گردشگری لطمه بزند.
مارک وينتر، اقتصاددان ارشد در آمريکا می گويد: "کاترينا تاثيری روانی داشته و مصرف کنندگان سرخوش نيستند."
اين ضربه روانی برای اقتصاد آمريکا که به تازگی نشانه های بهبود را از خود بروز داده، اخلالگر خواهد بود. آنتوان هالف، مدير انرژی جهانی در گروه اورآسيا می گويد: "در حالی که قيمتهای انرژی فوق العاده بالاست و بالاتر هم می رود، اين ضربه ای مضاعف خواهد بود."
درآمد جايگاه های سوخت پمپ بنزينهای آمريکا نيز که سودشان ثابت مانده، می ترسند با صرفه جويی مردم درآمد فروشگاه هايشان کاهش يابد. اکثر ۱۶۷ هزار پمپ بنزين آمريکا حتی آنهايی که نام شرکتهای بزرگ نفتی را يدک می کشند، مالک حقيقی دارند و مستقل اداره می شوند.
اين واحدها برای کسب سود به فروش اجناس فروشگاه های خود متکی هستند و معمولا برای فروش هر دلار بنزين فقط چند سنت دريافت می کنند.
جان آيکبرگر، از انجمن ملی فروشگاه های آمريکا، درباره پمپ بنزينهای اين کشور می گويد: "اين صنعتی چند صد ميليارد دلاری است که اکثر سود آن از فروش اجناس فروشگاه ها تامين می شود."
وی می افزايد که نه کسی که بايد برای هر گالن بنزين (حدود چهار ليتر) سه دلار بدهد راضی است، و نه کسی که اين پول را دريافت می کند.
فعالان اين صنعت همچنين می گويند سرقت بنزين نيز به درآمد گردانندگان جايگاه های سوخت رسانی ضربه می زند. مواردی از اين بزهکاری در ايلينويز گزارش شده است.
توليد ناخالص داخلی
بعد از تندباد کاترينا، پيش بينی ها درباره رشد اقتصادی آمريکا در سه ماهه چهارم از سه و نيم درصد (بر اساس نرخ سالانه) به دو نيم درصد افت کرده است. اقتصاددانان اکنون نگران آن هستند که توليد ناخالص داخلی آمريکا در سال ۲۰۰۶ تقريبا همين رقم باشد.
سه ايالتی که بيشترين آسيب را ديده اند، لوئيزيانا، آلاباما و می سی سی پی تنها سه درصد توليد ناخالص داخلی آمريکا را تامين می کنند، ولی اين مناطق مرکز مهم کشتيرانی برای صادرات کشاورزی و صنعتی آمريکا هستند و مجموعه ای از کالاهای وارداتی از جمله نفت خام از دهانه رود می سی سی پی وارد می شود.
کارشناسان احتمال می دهند آلن گرينسپن، رييس بانک مرکزی آمريکا، برنامه اخيرش برای بالا بردن منظم نرخ بهره را برای مدتی به تعويق بياندازد تا مصرف کنندگان برای دست بردن به کيف پولشان ترغيب شوند. خرج کرد مصرف کنندگان دو سوم بزرگترين اقتصاد جهان را پيش می برد.
بی ترديد برخی از اقتصادهای محلی از اين آشفته بازار سود خواهند برد زيرا گردشگران تا چند ماه به نيو اورلئان نمی روند، همايشها در شهرهای ديگر برگزار خواهد شد و اجاره خانه در شهرهای مجاور مناطق آسيب ديده به دليل مهاجرت توفان زدگان افزايش خواهد يافت.
برخی ديگر از کارشناسان نيز می گويند که کاترينا باعث بيکاری و کاهش توليد شده ولی در مقابل، عمليات امداد و روند بازسازی به توليد ناخالص داخلی کمک خواهد کرد. جورج بوش، ريس جمهور آمريکا موافقت خود را با تزريق نزديک به شش ميليارد دلار به مناطق آسيب ديده اعلام کرده است.
اما مايکل نيميرا، اقتصاددان ارشد در شورای بين المللی مراکز خريد آمريکا، می گويد که بخش خرده فروشی اين کشور با دشوارترين کريسمس از زمان يازده سپتامبر ۲۰۰۱ مواجه خواهد شد.
بيشترين فشار به طبقه کارگر وارد خواهد شد که علاوه بر سوخت، بايد بدهی کارت اعتباری و اقساط وامهای مختلف را بپردازد.
فشار به اقتصادهای نوظهور آقای هالف از گروه اورآسيا همچنين هشدار می دهد که گرانی سوخت بر بودجه خانوارها در اقتصادهای نوظهور دنيا تاثير خواهد گذاشت زيرا انتظار می رود دولتها يارانه های پر هزينه انرژی را کاهش دهند.
در اندونزی به نظر می آيد گرانی سوخت به بحران اقتصادی تبديل خواهد شد، زيرا ارزش روپيه مقابل دلار به پايين ترين سطح در چهار سال اخير رسيده است. اندونزی خود توليد کننده نفت است ولی يارانه های سوخت بر بودجه دولت فشار آورده است.
اکثر اقتصاددانان بعيد می دانند رشد اقتصادی چين که اکنون بيش از ۹ درصد است، کند شود، ولی يقينا سود چينی ها که سخت به مواد خام نيازمندند کاهش خواهد يافت.
در تايلند نيز دولت برای مقابله با گرانی سوخت دستور داده است چراغهای بيلبوردها روزانه بيشتر از سه ساعت روشن نشود و پمپ بنزينها شبها بايد تعطيل شوند.