کد خبر: ۱۲۰۱۸۹
تاریخ انتشار : ۰۶ بهمن ۱۳۸۹ - ۰۹:۴۶

تظاهرات ضددولتی در مصر 4 كشته بر جای گذاشت

آفتاب‌‌نیوز : آفتاب: منابع خبری گزارش می‌دهند كه حداقل 4 نفر در جریان تظاهرات کم‌سابقه ضددولتی در مصر کشته شده‌اند. 

تلویزیون دولتی مصر اعلام كرد كه در قاهره که محل برگزاری بزرگ‌ترین تظاهرات بود، یکی از ماموران پلیس در درگیری با معترضان کشته شده است. منابع پزشكي نيز اعلام كردند که دو تظاهرکننده در سوئز کشته شده‌اند. 

این تظاهرات با حضور هزاران تن پس از فراخوان اینترنتی و با الهام از تظاهرات اخیر در تونس برگزار شد. 

در قاهره، پلیس ضد شورش با گاز اشک‌آور و ماشین‌های آب‌فشان به صفوف تظاهرکنندگان حمله کرد. 

فعالان در پیام‌های اینترنتی خواستار «روز خشم» شده بودند. تظاهرات مخالفان در این کشور تحت حکومت 30 ساله «حسنی مبارک»، رئيس‌جمهوري مصر که به شدت مخالفان را کنترل می‌کند، نادر است. 

«هیلاری کلینتون»، وزیر خارجه آمریکا گفت که دولت اين كشور از «حقوق اساسی آزادی بیان و تجمع» حمایت می‌کند و همه طرف‌ها را به «خویشتن‌داری» تشويق کرد. 

وی افزود که به اعتقاد واشنگتن دولت مصر «ثبات دارد» و «در پی راه‌هایی برای پاسخ‌گویی به نیازها و منافع مشروع مردم مصر است.» 

گزارش‌ها حاکی است که پايگاه اينترنتي شبکه اجتماعی «توئیتر» در مصر مسدود شده است و شبکه تلفن‌های همراه در ناحیه‌هايی از قاهره از کار افتاده است. 

بنا بر اين گزارش، تجمع‌های اعتراضی در چند نقطه قاهره برگزار شده است و شمار حاضران بیش از حد انتظار سازمان‌دهندگان بوده است. 

خشم جمعیت باعث عقب‌نشینی پلیس شد و تظاهرکنندگان توانستند راه خود را به طرف پارلمان باز کنند. 

اما در آنجا پلیس با تجهیزات ضدشورش دوباره تجدید قوا کرد و با استفاده از گاز اشک‌آور و دستگاه آب‌فشان جمعیت را موقتا عقب زد. با این حال تظاهرکنندگان با پرتاب سنگ موضع خود را حفظ کردند و موفق به فشار آوردن به پلیس شدند به طوری که پلیس در نهایت از صحنه درگيري‌ها فرار كرد. 

تظاهرات همچنین در سایر شهرها از جمله شهر «اسماعیلیه» و شهر بندری «اسکندریه» در شمال برگزار شد. 

شاهدان عینی گفتند که در اسکندریه هزاران تن به تظاهرات پیوستند و بعضی از آنها علیه حسنی مبارک شعار می‌دادند. 

در مقابل مقر دیوان عالی مصر نیز، تجمع‌کنندگان پوسترهایی با خود داشتند که روی آن نوشته شده بود: «تونس، راه حل است.» 

اعتراض‌های مردم تونس در چند هفته که در اعتراض به بیکاری و فساد بود، منجر به سقوط دولت «زین‌العابدین بن علی»، رئيس‌جمهوری سابق اين كشور پس از ۲۳ سال شد و مخالفان دولت مصر هم درصدد آن هستند تا با به راه انداختن تجمعات ضد دولتی، فشار بر دولت حسنی مبارک را افزایش دهند. 

دولت مصر هشدار داده است که تظاهرکنندگان با خطر بازداشت مواجه هستند و از طرفداران خود خواسته است تا دست به تجمعات مشابه بزنند. 

حسنی مبارک از سال ١٩٨١ ميلادی قدرت را در دست دارد. وی هنوز اعلام نکرده است که در انتخابات دور بعد شرکت می‌کند یا نه. 

مدیرکل امور امنیتی قاهره در بیانیه‌ای تاكيد کرده بود که نیروهای امنیتی با قاطعیت با هر اقدامی که قانون‌شکنانه باشد، برخورد خواهند کرد. 

مخالفان دولت حسنی مبارک به شدت پراکنده هستند. 

«محمد البرادعی»، مدير كل سابق آژانس بین‌المللی انرژی اتمی خواهان مشارکت مردم در این تظاهرات شده است اما اخوان‌المسلمین كه بزرگ‌ترین گروه مخالف دولت مصر است، موضع مبهمی در این‌باره در پیش گرفته است. 

البرادعی بارها تاکید کرده که دولت مصر باید به درخواست‌ها برای تغییر عمل کند یا خود را برای ناآرامی‌های مدنی احتمالی آماده کند.
 
وی همچنین از لزوم تغییر سیاسی در مصر سخن گفته و خواهان اصلاحات در این کشور شده است. 

در مصر، بر خلاف تونس میزان بی‌سوادی بالا است و استفاده از اینترنت چندان گسترده نیست. 

مصر با بسیاری از مشکلات سیاسی، اجتماعی و اقتصادی که تونس از آن رنج می‌برد، رو‌به‌رو است اما تعداد حضور مردم در تجمعات ضددولتی تا کنون چندان زیاد نبوده و بسیاری از کارشناسان، پیش‌بینی نمی‌کنند ناآرامی‌هایی در سطح تونس، در این کشور شکل بگیرد.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین