آفتابنیوز : آفتاب: سخنگوی وزارت امور خارجه با بیان اینکه روند گفت وگوها باید در فرایند طولانی و کامل ارزیابی شود، تاکید کرد درهای گفتوگو با گروه 1+5 همچنان باز است.
رامین مهمانپرست که در نشست هفتگی خود با خبرنگاران سخن میگفت، شرط موفقیت گفتوگوها را تلاش برای رسیدن به نقاط مشترک با انگیزههای همکاری عنوان کرد و افزود: در صورتی که طرف مقابل این آمادگی را داشته باشد هر زمانی که تصمیم بگیرد طرف ایرانی آماده ادامه مذاکرات خواهد بود.
وی با اشاره به نشست ژنو 3 خاطرنشان کرد: در این جلسه اعلام شد موضوعی که میتواند در دستورکار قرار بگیرد توافق طرفین برای ادامه گفتوگوها به منظور همکاری برای یافتن زمینه های مشترک باید باشد و مذاکرات استانبول آغاز شد.
مهمانپرست افزود: در این مذاکرات طرف ایرانی بسته پیشنهادی خود را به صورت شفافتر ارائه کرد ولی متاسفانه طرف مقابل همچنان بدون طرح مشخص وارد مذاکرات شده بود و حتی برای انعطاف لازم که طرف ایرانی در این اجلاس از خود نشان داد.
مهمانپرست همچنین تصریح کرد که در حاشیه مذاکرات استانبول ، بحثی هم با اعضای گروه وین درباره اعلامیه تهران در خصوص تبادل سوخت صورت گرفت.
سخنگوی وزارت امور خارجه سپس درپاسخ به سوالی درباره وجود اسم صالحی وزیرخارجه در لیست مسوولان ایرانی مشمول تحریم سفر به کشورهای اروپایی گفت: درباره تحریم های غیرقانونی و یکجانبه برخی کشورها به ویژه آمریکا و اتحادیه اروپا در خصوص کشور و ملت ما و برخی از شخصیتها، فکر میکنم این مسیر، مسیر اشتباهی است و این راه به نتیجهای نخواهد رسید.
مهمانپرست در ادامه گفت: آقای صالحی به عنوان وزیر امورخارجه تحرکات خود را در سطح بینالمللی خواهد داشت و فکر می کنم این مسأله مانعی برای فعالیت وی ایجاد نکند.
وی همچنین درپاسخ به سوالی مبنی بر اینکه «صالحی در جلسه رای اعتماد شعار دیپلماسی تحول آفرین و روابط خارجی عدالت محور را مطرح کرد، این دیپلماسی با رویه ای که در دولت نهم و دهم آغاز شد چه تفاوتی دارد؟»، گفت: درباره سیاستهای کلی که آقای صالحی وزیر امورخارجه در برنامه های خود در مجلس شورای اسلامی اعلام کرد، بحث دیپلماسی تحول گرا و روابط خارجی عادلانه چارچوبی است که در دستور کار سیاست خارجی ما از ابتدا قرار داشته است که تمرکز بیشتری روی این ابعاد صورت خواهد گرفت.
وی افزود: طبیعی است با توجه به تحولات سریعی که در سطح بینالملل اتفاق میافتد دستگاه دیپلماسی باید خود را با این تحولات تطبیق دهد و دائماً وضع موجود را بررسی کند و اقداماتی را که در جهت تأمین منافع ملی و اهداف کلان سیاست خارجه قرار دارد دنبال کند.
سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: به لحاظ جهتگیری کلی در سیاست خارجی ما، همان خطوط ثابت، اصلی و تعیین شده از طرف مقامات ارشد و مقام معظم رهبری در دستور کار قرار دارد.
وی درباره احتمال تاثیر تحولات اردن، مصر و یمن بر روی کشور عربستان گفت: حرکتهای بزرگی که در خاورمیانه و شمال آفریقا شاهدیم نشانه جریان بزرگ مردمی برای کسب استقلال خود و قطع وابستگی به قدرت های بزرگ است.
مهمانپرست گفت: این تحولات ناشی از موج بیداری اسلامی است که ایجاد شده و توصیه ما این است که حتما مقامات کشورها به خواسته های ملت خود گوش دهند، از آنها تمکین و در جهت بزرگی و اعتلای کشور خود و ایفای نقش موثرتر حرکت کنند.
وی افزود: اینکه این موج تا کجا ادامه یابد بستگی به ملتهای منطقه و شرایط حاکم بر کشورها دارد.
مهمانپرست درباره تغییرات در ساختار وزارت امورخارجه افزود: همان طور که مطلعید ظرف سالهای گذشته هم همواره این ساختار در مقاطع زمانی مختلف مورد ارزیابی قرار گرفته و با توجه به شرایطی که در سطح جهانی حاکم بوده است و خواستههای سیاست خارجی را میتوانسته بهتر محقق کند، تغییراتی ایجاد شده که این مسأله کاملاً طبیعی است و در دستگاه های سیاست خارجی سایر کشورها هم قابل مشاهده است.
وی گفت: طبیعی است که در وزارت امورخارجه هم این موضوع همواره مورد نظر قرار داشته باشد و احتمالاً با توجه به سرعت تحولات جهانی، بینالمللی و منطقهای، تغییراتی در ساختار خواهیم داشت.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به اینکه با توجه به انتخاب آقای صالحی آیا رویکرد ایران در خصوص سهم ما از دریای خزر تغییر خواهد کرد و یا رویکرد، همان سهم 50 درصدی است؟، گفت: سیاست ایران درباره رژیم حقوقی دریای خزر را کاملاً مشخص است. این دریا میان 5 کشور ساحلی قرار دارد و رژیم حقوقی آن باید براساس اجماع تدوین شود.
وی افزود: تاکنون جلسات زیادی در سطح کارشناسان ارشد و وزرای خارجه و روسای کشورها برگزار شده است و مذاکرات همچنان ادامه دارد و بخش زیادی از رژیم حقوقی دریای خزر به تأیید پنج کشور ساحلی رسیده است.
مهمانپرست گفت: البته بحثهای دیگری باقی مانده که برخی از آنها حائز اهمیت است و باید به توافق پنج کشور برسد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی با اشاره به اینکه تاکنون بحثی از درصد خاصی صورت نگرفته است افزود: ملاک این بوده است که این موضوع با قاعده انصاف و توافق پنج کشور دنبال شود.
مهمانپرست گفت: بر همین اساس ایران برای حضور در این جلسات و شرکت فعال در تدوین رژیم حقوقی این دریا همچنان برنامههای خود را دنبال میکند و محور اصلی فعالیت ما در بحث خزر، تأمین منافع ملی به صورت حداکثری خواهد بود.
مهمانپرست درباره احضار سارا شورد به ایران و اینکه چنانچه وی احتمالا به ایران بازنگردد، گفت: مراحل رسیدگی به پرونده سه آمریکایی که مقررات کشور ما را نقض کرده اند در قوه قضائیه در جریان است و سیر طبیعی خود را طی میکند و زمان محاکمه این افراد اعلام شده و طبیعی است هر سه نفر باید برای محاکمه حضور پیدا کنند.
وی افزود: خانم سارا شورد هم با توجه به وثیقهای که سپرده است حضور یافتن و نیافتن او طبق مقررات از طریق مقامات قضایی دنبال میشود.